Skip to Content

Zijde in ruil voor paarden

Een netwerk van handelswegen verbond het Verre Oosten met Europa en  via aftakkingen  met India De overkoepelende term Zijderoute wordt toegeschreven aan de negentiendeeeuwse Duitse geograaf Ferdinand von Richthofen Na verloop van tijd raakte de term ingeburgerd als verzamelbegrip voor een omvangrijk stelsel van handelsroutes door heel CentraalAzipinterest icon
SKAMAN/GETTY IMAGES
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Dit schilderij werd vervaardigd door de twaalfdeeeuwse keizer Huizong van de Songdynastie en is waarschijnlijk een kopie van een origineel uit de achtste eeuw van de schilder Zhang Xuan uit de Tangperiode Het werk werd in inkt verf en bladgoud uitgevoerd op een doek van zijde en droeg de titel Hofdames bewerken pas geweven zijde Het toont het werk dat door hooggeplaatste dames werd uitgevoerd Met een lengte van ruim vierenhalve meter is het doek te zien in het Museum of Fine Arts in Boston vermaard om zijn heldere lijnvoering en zijn levendige en intense kleuren
Granger Collection, AGE Fotostock
Dit schilderij werd vervaardigd door de twaalfde-eeuwse keizer Huizong (van de Song-dynastie) en is waarschijnlijk een kopie van een origineel uit de achtste eeuw van de schilder Zhang Xuan uit de Tang-periode. Het werk werd in inkt, verf en bladgoud uitgevoerd op een doek van zijde en droeg de titel ‘Hofdames bewerken pas geweven zijde’. Het toont het werk dat door hooggeplaatste dames werd uitgevoerd. Met een lengte van ruim vierenhalve meter is het doek (te zien in het Museum of Fine Arts in Boston) vermaard om zijn heldere lijnvoering en zijn levendige en intense kleuren.
2
Stap n vier dames dompelen de cocons van de zijderups met stokken onder in heet water om de zijdedraad los te weken Ondanks de fysieke aard van hun werk zijn de dames gekleed in weelderige zijden gewaden
Granger Collection, AGE Fotostock
Stap één: vier dames dompelen de cocons van de zijderups met stokken onder in heet water om de zijdedraad los te weken. Ondanks de fysieke aard van hun werk zijn de dames gekleed in weelderige zijden gewaden.
3
Stap twee een vrouw wikkelt de zijdedraad op die bij de vorige stap van elke cocon is afgewikkeld Ze rolt de ragfijne draad tot het einde uit en wikkelt hem dan om een soort garenklos De dame naast haar is aan het naaien
Granger Collection, AGE Fotostock
Stap twee: een vrouw wikkelt de zijdedraad op die bij de vorige stap van elke cocon is afgewikkeld. Ze rolt de ragfijne draad tot het einde uit en wikkelt hem dan om een soort garenklos. De dame naast haar is aan het naaien.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Stap drie een jonge dienstmeid zit gehurkt op de grond en wakkert met een waaier de hete kolen aan Hierop wordt het strijkijzer verhit waarmee de zijdedoek wordt gladgestreken
Granger Collection, AGE Fotostock
Stap drie: een jonge dienstmeid zit gehurkt op de grond en wakkert met een waaier de hete kolen aan. Hierop wordt het strijkijzer verhit waarmee de zijdedoek wordt gladgestreken.
5
Stap vier een meisje is aan het spelen naast vier vrouwen die bezig zijn de zijdedoek uit te rollen ze houden de doek strak en strijken voorzichtig eventuele kreukels strak
Granger Collection, AGE Fotostock
Stap vier: een meisje is aan het spelen naast vier vrouwen die bezig zijn de zijdedoek uit te rollen; ze houden de doek strak en strijken voorzichtig eventuele kreukels strak.
Watch Next
 
preview for Geschiedenis

Geschiedenis en archeologie

Het principe van de kantellift

Kantellift

het levensverhaal van elizabeth bthory die ook wel bekendstaat als de bloedhertogin en wordt beschouwd als de meest beruchte vrouwelijke seriemoordenaar aller tijden is onherroepelijk gehuld in gruwelijke mythen eind zestiende begin zeventiende eeuw zou zij honderden jonge vrouwen hebben gemarteld en vermoord

De hertogin Elizabeth Báthory was een moordenaar

Op deze tekening is het wrak van de jonk Nanhai Nr 1 in het slib op de zeebodem uitgebeeld voordat het schip werd gelicht

Dit Chinese scheepswrak bleef jarenlang geheim

een tekening van de nazcalijnen in peru

Het grootste mysterie van Peru: de Nazcalijnen

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder