Skip to Content

7 fantastische archeologische ontdekkingen mogelijk gemaakt door onze lezers

Het Voynichmanuscript een klein onopvallend boek dat wordt bewaard in een kluis van de Yale University is een van de meest mysterieuze boeken ter wereld Het waardevolle document bevat een sierlijk handschrift en bijzondere tekeningen Vermoed wordt dat het zes eeuwen geleden werd geschreven in een onbekende taal of code die nooit werd ontcijferdpinterest icon
Cesar Manso, AFP, Getty
Advertentie - Lees hieronder verder
1
In 1985 vond dr Robert Ballard de Titanic met behulp van beeldtechnieken die door de National Geographic Society waren ontwikkeld Al ruim een eeuw gaat een deel van het geld dat de National Geographic abonnementen opleveren naar onderzoek dat overal ter wereld wordt uitgevoerd
Emory Kristof, National Geographic Creative
In 1985 vond dr. Robert Ballard de Titanic met behulp van beeldtechnieken die door de National Geographic Society waren ontwikkeld. Al ruim een eeuw gaat een deel van het geld dat de National Geographic abonnementen opleveren naar onderzoek dat overal ter wereld wordt uitgevoerd.
2
Tussen 1912 en 1915 steunde de National Geographic Society Hiram Binghams uitgraving van de verloren Incastad hoog in de Andes Binghams kaartenmaker werd de eerste cartograaf van de Societys nieuwe Cartografische Divisie
Hiram Bingham, National Geographic Creative
Tussen 1912 en 1915 steunde de National Geographic Society Hiram Bingham’s uitgraving van de 'verloren' Inca-stad hoog in de Andes. Bingham's kaartenmaker werd de eerste cartograaf van de Society's nieuwe Cartografische Divisie.
3
Een van de oudste en meest complete menselijke skeletten die ooit werd gevonden in de Nieuwe Wereld werd in 2007 aangetroffen door duikers in een diepe grot in de Mexicaanse staat Yucatan National Geographic droeg bij aan de archeologische training van de duikers die in de daaropvolgende jaren het 12000 jaar oude stoffelijke overschot naar boven haalden
Paul Nicklen, National Geographic Creative
Een van de oudste en meest complete menselijke skeletten die ooit werd gevonden in de Nieuwe Wereld, werd in 2007 aangetroffen door duikers in een diepe grot in de Mexicaanse staat Yucatan. National Geographic droeg bij aan de archeologische training van de duikers, die in de daaropvolgende jaren het 12.000 jaar oude stoffelijke overschot naar boven haalden.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
In de jaren twintig van de vorige eeuw werkte National Geographic samen met het Amerikaanse Smithsonian Institution gedurende de jarenlange opgraving van Pueblo Bonito het belangrijkste complex van het Chaco Culture National Historical Park in de Amerikaanse staat New Mexico In de loop van dit project werd de dendrochronologie verder ontwikkeld Met deze methode kunnen archeologische vondsten worden gedateerd aan de hand van jaarringen
Neil M. Judd, National Geographic Creative
In de jaren twintig van de vorige eeuw werkte National Geographic samen met het Amerikaanse Smithsonian Institution gedurende de jarenlange opgraving van Pueblo Bonito, het belangrijkste complex van het Chaco Culture National Historical Park in de Amerikaanse staat New Mexico. In de loop van dit project werd de dendrochronologie verder ontwikkeld. Met deze methode kunnen archeologische vondsten worden gedateerd aan de hand van jaarringen.
5
In 1995 vond National Geographic Explorer Johan Reinhard op een berg in Peru de gemummificeerde stoffelijke resten van het ijsmeisje Juanita dat zon vijfhonderd jaar geleden werd gedood als offer voor de goden Zij was de eerste van een aantal door Reinhard gevonden mummies De vondst daarvan wierp een nieuw licht op de offerrituelen van de Incas
Johan Reinhard, National Geographic Creative
In 1995 vond National Geographic Explorer Johan Reinhard op een berg in Peru de gemummificeerde stoffelijke resten van het ‘ijsmeisje’ Juanita, dat zo'n vijfhonderd jaar geleden werd gedood als offer voor de goden. Zij was de eerste van een aantal door Reinhard gevonden mummies. De vondst daarvan wierp een nieuw licht op de offerrituelen van de Inca's.
6
Aphrodisias dat zowel in de Griekse als in de Romeinse tijd werd bewoond is nu een werelderfgoed Er worden sinds de jaren zestig van de vorige eeuw archeologische opgravingen gedaan National Geographic ondersteunde meer dan twintig jaar lang het wetenschappelijke onderzoek naar deze rijke stad uit de oudheid door tussen 1966 en 1988 beurzen toe te kennen
Joanthan Blair, National Geographic Creative
Aphrodisias, dat zowel in de Griekse als in de Romeinse tijd werd bewoond, is nu een werelderfgoed. Er worden sinds de jaren zestig van de vorige eeuw archeologische opgravingen gedaan. National Geographic ondersteunde meer dan twintig jaar lang het wetenschappelijke onderzoek naar deze rijke stad uit de oudheid, door tussen 1966 en 1988 beurzen toe te kennen.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
De opmerkelijke vondst in 1987 van de koninklijke graftombe in Sipn was  onbedoeld  mede te danken aan grafrovers National Geographic ondersteunde de wetenschappelijke opgravingen in de vier jaren daarna Het graf de rijkste precolumbiaanse tombe die ooit in Noord Midden en ZuidAmerika werd aangetroffen bevatte talloze minutieus bewerkte voorwerpen van goud zilver en halfedelstenen
Bill Ballenberg, National Geographic Creative
De opmerkelijke vondst in 1987 van de koninklijke graftombe in Sipán was - onbedoeld - mede te danken aan grafrovers. National Geographic ondersteunde de wetenschappelijke opgravingen in de vier jaren daarna. Het graf, de rijkste precolumbiaanse tombe die ooit in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika werd aangetroffen, bevatte talloze minutieus bewerkte voorwerpen van goud, zilver en halfedelstenen.
Watch Next
 
preview for Geschiedenis

Geschiedenis en archeologie

het levensverhaal van elizabeth bthory die ook wel bekendstaat als de bloedhertogin en wordt beschouwd als de meest beruchte vrouwelijke seriemoordenaar aller tijden is onherroepelijk gehuld in gruwelijke mythen eind zestiende begin zeventiende eeuw zou zij honderden jonge vrouwen hebben gemarteld en vermoord

De hertogin Elizabeth Báthory was een moordenaar

Op deze tekening is het wrak van de jonk Nanhai Nr 1 in het slib op de zeebodem uitgebeeld voordat het schip werd gelicht

Dit Chinese scheepswrak bleef jarenlang geheim

een tekening van de nazcalijnen in peru

Het grootste mysterie van Peru: de Nazcalijnen

This is an image

Plagen veroorzaakten angst voor ‘ondoden’

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder