Skip to Content

Carnaval in de Cariben

Mythische wezens en demonen van Afrikaanse, Indiaanse of Europese oorsprong luisteren de carnavalsvieringen in de nieuwe wereld op. Ze steken de draak met de voormalige onderdrukkers.
Dominicaanse republiek  De duivel is een sleutelfiguur in het Dominicaanse carnaval zijn verschijning varieert van dorp tot dorp Het masker van deze duivelsfiguur Tifu wordt gemaakt van een paarden of koeienschedel of andere voorwerpen Tifu maakt de straten van San Juan de la Maguana onveilig waar hij stoute kinderen schrik aanjaagt Ooit gold al wat niet strookte met het katholieke geloof als duivels waardoor veel Afrikaanse en indiaanse tradities binnen het katholicisme een nieuwe vorm aannamenpinterest icon
1
Dominicaanse republiek  De duivel is een sleutelfiguur in het Dominicaanse carnaval zijn verschijning varieert van dorp tot dorp Het masker van deze duivelsfiguur Tifu wordt gemaakt van een paarden of koeienschedel of andere voorwerpen Tifu maakt de straten van San Juan de la Maguana onveilig waar hij stoute kinderen schrik aanjaagt Ooit gold al wat niet strookte met het katholieke geloof als duivels waardoor veel Afrikaanse en indiaanse tradities binnen het katholicisme een nieuwe vorm aannamen
Dominicaanse republiek - De duivel is een sleutelfiguur in het Dominicaanse carnaval; zijn verschijning varieert van dorp tot dorp. Het masker van deze duivelsfiguur, Tifuá, wordt gemaakt van een paarden- of koeienschedel of andere voorwerpen. Tifuá maakt de straten van San Juan de la Maguana onveilig, waar hij stoute kinderen schrik aanjaagt. Ooit gold al wat niet strookte met het katholieke geloof als ‘duivels’, waardoor veel Afrikaanse en indiaanse tradities binnen het katholicisme een nieuwe vorm aannamen.
2
Guadeloupe  In spontane carnavalsoptochten op Guadeloupe slaan deelnemers die incarnaties van geesten uitbeelden op de dag vr Aswoensdag op trommels boulas die het publiek wakker moeten schudden De beschilderde lijven van deze jongemannen op het strand van BaieMahault staan voor hun afkomst half inheems half marron Van de 16de tot de 19de eeuw vervoerden Europeanen twaalf miljoen Afrikaanse slaven over de Atlantische Oceaan naar Noord en ZuidAmerika
Guadeloupe - In spontane carnavalsoptochten op Guadeloupe slaan deelnemers (die incarnaties van geesten uitbeelden) op de dag vóór Aswoensdag op trommels (boula’s) die het publiek wakker moeten schudden. De beschilderde lijven van deze jongemannen op het strand van Baie-Mahault staan voor hun afkomst: half inheems, half marron. Van de 16de tot de 19de eeuw vervoerden Europeanen twaalf miljoen Afrikaanse slaven over de Atlantische Oceaan naar Noord- en Zuid-Amerika.
3
Antigua en Barbuda  In Fort James op het eiland Antigua verwijzen de roze maskers die clowns met carnaval dragen naar Europese kolonisten In de 18de eeuw werd de Caribische vloot van de Britse Royal Navy in een beschut dok op het eiland onderhouden De kostuums van carnavalsvierders in de Nieuwe Wereld hebben hun oorsprong in Afrikaanse Europese en inheemse tradities maar ze veranderen voortdurend onder invloed van de eigentijdse cultuur
Antigua en Barbuda - In Fort James op het eiland Antigua verwijzen de roze maskers die clowns met carnaval dragen naar Europese kolonisten. (In de 18de eeuw werd de Caribische vloot van de Britse Royal Navy in een beschut dok op het eiland onderhouden.) De kostuums van carnavalsvierders in de Nieuwe Wereld hebben hun oorsprong in Afrikaanse, Europese en inheemse tradities, maar ze veranderen voortdurend onder invloed van de eigentijdse cultuur.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Saint CroiX  Het carnaval op Saint Croix wordt gevierd zoals in veel Britse exkolonin in het Caribisch gebied met de figuur John Bull symbool voor de welvaart en hebzucht van het Britse Rijk Voordat enkele Maagdeneilanden aan de VS werden verkocht werden deze kostuums gemaakt van natuurlijke vezels als die van de raffiapalm Rapphia tegenwoordig zijn ze van plastic zakken uit de shredder Andere Caribische Bullvarianten zijn de Red Bull van Saint Kitts en Nevis en de Junkanoo van Jamaica
Saint CroiX - Het carnaval op Saint Croix wordt gevierd zoals in veel Britse ex-koloniën in het Caribisch gebied: met de figuur John Bull, symbool voor de welvaart en hebzucht van het Britse Rijk. Voordat enkele Maagdeneilanden aan de VS werden verkocht, werden deze kostuums gemaakt van natuurlijke vezels als die van de raffiapalm (Rapphia), tegenwoordig zijn ze van plastic zakken uit de shredder. Andere Caribische Bull-varianten zijn de Red Bull van Saint Kitts en Nevis en de Junkanoo van Jamaica.
5
Verenigde Staten  Met hun ceremonile dracht eren Mardi Grasindianen de inheemse Amerikanen die zwarten in de VS hielpen om aan de slavernij te ontsnappen In de weken vr Mardi Gras zijn in heel New Orleans optochten te zien elk met hun eigen stamhoofd en vaandeldrager Travis Carter op de foto draagt voor de Uptown Warriors de versierde staf de krewe van de groep Elk kostuum wordt speciaal gemaakt met fraai kralen en verenwerk
Verenigde Staten - Met hun ceremoniële dracht eren Mardi Gras-‘indianen’ de inheemse Amerikanen die zwarten in de VS hielpen om aan de slavernij te ontsnappen. In de weken vóór Mardi Gras zijn in heel New Orleans optochten te zien, elk met hun eigen stamhoofd en vaandeldrager. Travis Carter (op de foto) draagt voor de Uptown Warriors de versierde staf, de krewe, van de groep. Elk kostuum wordt speciaal gemaakt, met fraai kralen- en verenwerk.
6
Hati  In Jacmel vindt een van de creatiefste Caribische carnavals plaats Volgens fotograaf Charles Frger pakken veel deelnemers het eenvoudig aan ze gebruiken felgekleurde bodypaint en andere goedkope materialen Het eerste echte carnaval op Hati werd in 1927 gevierd toen het land nog door de VS werd bezet In het carnavalsseizoen worden gemaskerde optochten gehouden om voormalige en nieuwe strijdpunten in de Hatiaanse samenleving uit te beelden
Haïti - In Jacmel vindt een van de creatiefste Caribische carnavals plaats. Volgens fotograaf Charles Fréger pakken veel deelnemers het eenvoudig aan: ze gebruiken felgekleurde bodypaint en andere goedkope materialen. Het eerste echte carnaval op Haïti werd in 1927 gevierd, toen het land nog door de VS werd bezet. In het carnavalsseizoen worden gemaskerde optochten gehouden om voormalige en nieuwe strijdpunten in de Haïtiaanse samenleving uit te beelden.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Brazili  In heel het land dus ook in Boa Hora een suikerstadje in de deelstaat Piau valt Driekoningen in de eerste week van het jaar Deze gemaskerde man beeldt een van de drie Wijzen uit het Oosten uit die het Jezuskind geschenken brachten en doet mee aan de traditionele reisado Zangers dansers en muzikanten spelen dan voor de dorpelingen en als dank worden hun eten en drinken aangeboden
Brazilië - In heel het land, dus ook in Boa Hora, een suikerstadje in de deelstaat Piauí, valt Driekoningen in de eerste week van het jaar. Deze gemaskerde man beeldt een van de drie Wijzen uit het Oosten uit die het Jezuskind geschenken brachten, en doet mee aan de traditionele reisado. Zangers, dansers en muzikanten spelen dan voor de dorpelingen, en als dank worden hun eten en drinken aangeboden.
Meer van
 
preview for Geschiedenis

Geschiedenis en archeologie

op dit vijftiendeeeuwse italiaanse fresco van een anonieme schilder staat de triomf van de dood afgebeeld vaak wordt gedacht dat ziekte in de middeleeuwen drie oorzaken kende infecties ondervoeding en letsel door gevechten of ongevallen

Is kanker van alle tijden?

uitzicht op kaap de goede hoop

Het schip dat aan de wieg stond van Kaapstad

symbol of peace between russia and ukraine as young couple hugs dressed in their national flags

Hoe ontstond het Rusland-Oekraïneconflict?

karikatuur van de 18deeeuwse toiletten van de emmer tot het open water

Het toilet: een hygiënisch hoogstandje

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder