Skip to Content

De beste ruimtefoto’s van de maand juni

De nieuwe opnames tonen onder meer een vulkaanuitbarsting, de lancering van een SpaceX-raket, verwrongen magnetische velden in het hart van de Melkweg en de jongste inslagkrater op Mars.
Op 25 juni raasde een Falcon Heavyraket van SpaceX door de ochtendhemel boven Cape Canaveral in Florida Tot de vracht die hij meevoerde  de STP2missie van het Amerikaanse Pentagon  behoorden NASAsatellieten een experimenteel zonnezeil en de gecremeerde resten van ruim 150 mensenpinterest icon
Zoe Thacker, U.S. Air Force
1
Op 25 juni raasde een Falcon Heavyraket van SpaceX door de ochtendhemel boven Cape Canaveral in Florida Tot de vracht die hij meevoerde  de STP2missie van het Amerikaanse Pentagon  behoorden NASAsatellieten een experimenteel zonnezeil en de gecremeerde resten van ruim 150 mensen
Zoe Thacker, U.S. Air Force
Op 25 juni raasde een Falcon Heavy-raket van SpaceX door de ochtendhemel boven Cape Canaveral in Florida. Tot de vracht die hij meevoerde – de STP-2-missie van het Amerikaanse Pentagon – behoorden NASA-satellieten, een experimenteel zonnezeil en de gecremeerde resten van ruim 150 mensen.
2
Op deze opname zijn de stofwolken en stromende magneetvelden te zien die Sagittarius A  het superzware zwarte gat in het centrum van de Melkweg  omringen De gegevens over de magneetvelden zijn gepresenteerd op de vergadering van de American Astronomical Society van juni 2019 en werden verzameld door SOFIA een NASAtelescoop die in een aangepaste Boeing 747 is ondergebracht
Samengesteld beeld NASA
Op deze opname zijn de stofwolken en stromende magneetvelden te zien die Sagittarius A* – het superzware zwarte gat in het centrum van de Melkweg – omringen. De gegevens over de magneetvelden zijn gepresenteerd op de vergadering van de American Astronomical Society van juni 2019 en werden verzameld door SOFIA, een NASA-telescoop die in een aangepaste Boeing 747 is ondergebracht.
3
Hoewel het NASAruimtevaartuig Mars 2020 zelf geen ruimtepak nodig zal hebben zal het enkele stukken ondergoed voor astronauten naar de Rode Planeet meenemen Tijdens de kalibratie van zijn SHERLOCinstrument zullen vijf stalen van materiaal voor ruimtepakken  de eerste die naar Mars zijn gebracht  worden getest om uit te zoeken hoe ze de omstandigheden op de Rode Planeet zullen doorstaan
NASA
Hoewel het NASA-ruimtevaartuig Mars 2020 zelf geen ruimtepak nodig zal hebben, zal het enkele stukken ondergoed voor astronauten naar de Rode Planeet meenemen. Tijdens de kalibratie van zijn SHERLOC-instrument zullen vijf stalen van materiaal voor ruimtepakken – de eerste die naar Mars zijn gebracht – worden getest om uit te zoeken hoe ze de omstandigheden op de Rode Planeet zullen doorstaan.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Het blijkt dat de Rode Planeet soms ook last heeft van blauwe plekken deze nieuwe opname in valse kleuren van NASAs Mars Reconnaissance Orbiter toont een relatief jonge inslagkrater op Mars Wetenschappers schatten dat de inslag ergens tussen september 2016 en februari 2019 heeft plaatsgevonden
NASA, JPL, University of Arizona
Het blijkt dat de Rode Planeet soms ook last heeft van blauwe plekken: deze nieuwe opname in valse kleuren van NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter toont een relatief jonge inslagkrater op Mars. Wetenschappers schatten dat de inslag ergens tussen september 2016 en februari 2019 heeft plaatsgevonden.
5
Op de ochtend van 22 juni namen astronauten aan boord van het International Space Station deze foto van Raikoke een afgelegen vulkaan op de Koerileneilanden in de noordelijke Stille Oceaan Bij de uitbarsting werden stof en gas hoog de atmosfeer in geblazen waardoor dit verbluffende tafereel ontstond
Op de ochtend van 22 juni namen astronauten aan boord van het International Space Station deze foto van Raikoke, een afgelegen vulkaan op de Koerileneilanden in de noordelijke Stille Oceaan. Bij de uitbarsting werden stof en gas hoog de atmosfeer in geblazen, waardoor dit verbluffende tafereel ontstond.
6
In de La Sillasterrenwacht van het European Southern Observatory staat de SwedishESOSubmillimetre Telescope SEST onder de adembenemende Chileense nachthemel De telescoop is inmiddels afgedankt maar toen hij in 1987 in gebruik werd genomen was hij de enige van zijn aard op het zuidelijk halfrond
A. Ghizzi Panizza, Eso
In de La Silla-sterrenwacht van het European Southern Observatory staat de Swedish-ESO-Submillimetre Telescope (SEST) onder de adembenemende Chileense nachthemel. De telescoop is inmiddels afgedankt, maar toen hij in 1987 in gebruik werd genomen, was hij de enige van zijn aard op het zuidelijk halfrond.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Afhankelijk van de gebruikte golflengte kun je verschillende kenmerken van het Draaikolkstelsel M51a zien De opname geheel links werd vastgelegd door het Kitt Peak National Observatory en toont aders van stof in zichtbaar licht De beide rechteropnamen werden gemaakt door de NASAruimtetelescoop Spitzer en tonen de aders in helder infrarood De tweede opname van links laat het sterrenstelsel zien in een combinatie van infrarood en zichtbaar licht
Samengesteld beeld NASA, JPL Cal-tech
Afhankelijk van de gebruikte golflengte kun je verschillende kenmerken van het Draaikolkstelsel (M51a) zien. De opname geheel links werd vastgelegd door het Kitt Peak National Observatory en toont aders van stof in zichtbaar licht. De beide rechteropnamen werden gemaakt door de NASA-ruimtetelescoop Spitzer en tonen de aders in helder infrarood. De tweede opname van links laat het sterrenstelsel zien in een combinatie van infrarood en zichtbaar licht.
8
Op 13 juni installeerden technici van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA de wielen aan de rechterzijde van de rover Mars 2020
NASA, JPL Cal-tech
Op 13 juni installeerden technici van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA de wielen aan de rechterzijde van de rover Mars 2020.
9
Sinds 8 juni heeft een reusachtige natuurbrand ten oosten van Phoenix Arizona grote stukken vegetatie in de as gelegd Brandweerlieden hebben geprobeerd het vuur in te dammen door de vegetatie vanuit de lucht met brandvertragend materiaal te bestoken De rode strepen die door het materiaal worden gevormd zijn te zien op deze opname van de ESAsatelliet Copernicus Sentinel2
Esa
Sinds 8 juni heeft een reusachtige natuurbrand ten oosten van Phoenix, Arizona, grote stukken vegetatie in de as gelegd. Brandweerlieden hebben geprobeerd het vuur in te dammen door de vegetatie vanuit de lucht met brandvertragend materiaal te bestoken. De rode strepen die door het materiaal worden gevormd, zijn te zien op deze opname van de ESA-satelliet Copernicus Sentinel-2.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Dit fotomozaek in verbeterde kleuren toont Daphnis een van de maantjes die in een omloopbaan binnen het ringenstelsel van Saturnus om de gasreus draaien Aan de rand van een hiaat in de ring werpt het maantje drie golven op De opname is onderdeel van een collectie fotos die door het NASAruimtevaartuig Cassini dat is vernietigd werden gemaakt en details van de ringen tonen De collectie werd op 14 juni gepubliceerd in het tijdschrift Science
Samengesteld beeld NASA, JPL Cal-tech, Space Science Institute
Dit fotomozaïek in verbeterde kleuren toont Daphnis, een van de maantjes die in een omloopbaan binnen het ringenstelsel van Saturnus om de gasreus draaien. Aan de rand van een hiaat in de ring werpt het maantje drie golven op. De opname is onderdeel van een collectie foto’s die door het NASA-ruimtevaartuig Cassini (dat is vernietigd) werden gemaakt en details van de ringen tonen. De collectie werd op 14 juni gepubliceerd in het tijdschrift Science.
11
Deze roze klodder is geen stuk kauwgum maar de reusachtige Comacluster van sterrenstelsels Uit nieuwe gegevens van de NASArntgentelescoop Chandra blijkt dat het hete gas van de cluster in tegenstelling tot kauwgum niet erg plakkerig is De resultaten werden op 17 juni gepubliceerd in het tijdschrift Nature Astronomy
NASA
Deze roze klodder is geen stuk kauwgum maar de reusachtige Coma-cluster van sterrenstelsels. Uit nieuwe gegevens van de NASA-röntgentelescoop Chandra blijkt dat het hete gas van de cluster in tegenstelling tot kauwgum niet erg ‘plakkerig’ is. De resultaten werden op 17 juni gepubliceerd in het tijdschrift Nature Astronomy.
12
Op 19 juni registreerde de Marsrover Curiosity van de NASA een piek in het methaangehalte van de plaatselijke atmosfeer van 21 delen per miljard het hoogste niveau dat tot nu is waargenomen Astrobiologen zijn gefascineerd door de kortstondige gasmeting want op aarde komt methaan vrij bij nietlevende processen n wordt het geproduceerd door levende wezens Maar de methaanpiek was al even snel weer verdwenen als hij was opgetreden
NASA, JPL Cal-tech
Op 19 juni registreerde de Mars-rover Curiosity van de NASA een piek in het methaangehalte van de plaatselijke atmosfeer van 21 delen per miljard, het hoogste niveau dat tot nu is waargenomen. Astrobiologen zijn gefascineerd door de kortstondige gasmeting, want op aarde komt methaan vrij bij niet-levende processen én wordt het geproduceerd door levende wezens. Maar de methaanpiek was al even snel weer verdwenen als hij was opgetreden.
Watch Next
 
preview for Wetenschap - Curated

Wetenschap

een afbeelding van een kosmische microgrolfstraling

Wat is een multiversum – en bestaat het?

op deze opname van de ruimtetelescoop hubble is het sterrenstelsel markarian 1337 te zien dat zich op zon 120 miljoen lichtjaar van de aarde bevindt in 2006 observeerden astronomen in dit sterrenstelsel een supernova van het type ia waardoor ze weer enkele gegevens konden verzamelen die nodig zijn om te bepalen hoe snel het heelal momenteel uitdijt

De oerknal: het begin van de tijd en het heelal

de handen van een vrouw van 104 uit okinawa

Dit is waarom ons lichaam veroudert

de megalodon haai

Waarom is de reuzenhaai Megalodon uitgestorven?

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder