Skip to Content

10x de meest ‘buitenaardse’ landschappen op aarde

Van onherbergzame gletsjervalleien tot stinkende zwavelpoelen: deze plekken geven wetenschappers een kijkje voorbij onze planeet.
De Ethiopische Danakildepressie is onherbergzaam in het kwadraat In dit verzonken vulkanische landschap wemelt het van de zure hete bronnen poelen van opborrelend lava zoutpannen en uitlaten van giftige dampen Maar in en rond de zwavelpoelen en schoorstenen die mineraalhoudende damp uitstoten leven talloze organismen Volgens wetenschappers is deze hel op aarde een uitstekende nabootsing van de oertijd op Marspinterest icon
Robert Harding Picture Library, Nat Geo Image Collection
1
De Ethiopische Danakildepressie is onherbergzaam in het kwadraat In dit verzonken vulkanische landschap wemelt het van de zure hete bronnen poelen van opborrelend lava zoutpannen en uitlaten van giftige dampen Maar in en rond de zwavelpoelen en schoorstenen die mineraalhoudende damp uitstoten leven talloze organismen Volgens wetenschappers is deze hel op aarde een uitstekende nabootsing van de oertijd op Mars
Robert Harding Picture Library, Nat Geo Image Collection
De Ethiopische Danakil-depressie is onherbergzaam in het kwadraat. In dit verzonken vulkanische landschap wemelt het van de zure, hete bronnen, poelen van opborrelend lava, zoutpannen en uitlaten van giftige dampen. Maar in en rond de zwavelpoelen en schoorstenen die mineraalhoudende damp uitstoten, leven talloze organismen. Volgens wetenschappers is deze hel op aarde een uitstekende nabootsing van de oertijd op Mars.
2
Zon driehonderd meter onder het aardoppervlak is een warme vochtige en gewoonlijk pikdonkere grot in de Mexicaanse Naicamijn tot de nok toe gevuld met reusachtige selenietkristallen Sommige kristalbalken zijn bijna tien meter lang en de dikste zijn vier meter breed Nadat de Cueva de los Cristales in 2000 was ontdekt trok hij meteen de aandacht van wetenschappers die op zoek zijn naar extreme omgevingen waarin leven zou kunnen gedijen In 2017 maakte Penelope Boston van de NASA bekend dat zij microben in de kristallen had aangetroffen waarvan sommige al 50000 jaar waren ingesloten
Carsten Peter, Speleoresearch & Films/Nat Geo Image Collection
Zo’n driehonderd meter onder het aardoppervlak is een warme, vochtige en gewoonlijk pikdonkere grot in de Mexicaanse Naica-mijn tot de nok toe gevuld met reusachtige selenietkristallen. Sommige kristalbalken zijn bijna tien meter lang en de dikste zijn vier meter breed. Nadat de ‘Cueva de los Cristales’ in 2000 was ontdekt, trok hij meteen de aandacht van wetenschappers die op zoek zijn naar extreme omgevingen waarin leven zou kunnen gedijen. In 2017 maakte Penelope Boston van de NASA bekend dat zij microben in de kristallen had aangetroffen, waarvan sommige al 50.000 jaar waren ingesloten.
3
Met zijn ruige zandsteenklippen en vermiljoenrode kleur is de Jordaanse Wadi Rum een woestijn die in het Arabisch ook wel Vallei van de Maan wordt genoemd een van de meest buitenaardse landschappen op onze planeet Het gebied heeft in meerdere Hollywoodfilms voor Mars ingestaan waaronder in het scifisucces The Martian Ruimtevaartorganisaties gebruiken ook andere woestijnen in de buurt zoals de Isralische Negevwoestijn voor trainingen in landschappen als die op Mars
Robert Harding Picture Library, Nat Geo Image Collection
Met zijn ruige zandsteenklippen en vermiljoenrode kleur is de Jordaanse Wadi Rum, een woestijn die in het Arabisch ook wel ‘Vallei van de Maan’ wordt genoemd, een van de meest buitenaardse landschappen op onze planeet. Het gebied heeft in meerdere Hollywood-films voor Mars ingestaan, waaronder in het scifi-succes The Martian. Ruimtevaartorganisaties gebruiken ook andere woestijnen in de buurt, zoals de Israëlische Negevwoestijn, voor trainingen in landschappen als die op Mars.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
De Salar de Uyuni ligt verborgen in het Boliviaanse deel van het Andesgebergte en is de grootste zoutvlakte op aarde Het gebied is z oogverblindend wit dat het vanuit de ruimte is te zien soms ligt er een dun laagje water op de zoutkorst van de vlakte waardoor het oppervlak in n gigantische spiegel verandert Microorganismen die goed tegen zout kunnen gedijen hier in extreem zout pekelwater
Cedric Gerbheaye, Nat Geo Image Collection
De Salar de Uyuni ligt verborgen in het Boliviaanse deel van het Andesgebergte en is de grootste zoutvlakte op aarde. Het gebied is zó oogverblindend wit dat het vanuit de ruimte is te zien; soms ligt er een dun laagje water op de zoutkorst van de vlakte, waardoor het oppervlak in één gigantische spiegel verandert. Micro-organismen die goed tegen zout kunnen, gedijen hier in extreem zout pekelwater.
5
Als de mens ooit op de maan of Mars zou gaan wonen dan zou het een geweldig goed idee zijn om onze intrek in lavatunnels te nemen Deze onderaardse gangen bieden een natuurlijke bescherming tegen schadelijke straling stofstormen micrometeorieten en extreme temperaturen en ze zouden groot genoeg kunnen zijn om aan een volledige stad plaats te bieden Op aarde trainen astronauten al voor missies naar lavatunnels
Carsten Peter, Nat Geo Image Collection
Als de mens ooit op de maan of Mars zou gaan wonen, dan zou het een geweldig goed idee zijn om onze intrek in lavatunnels te nemen. Deze onderaardse gangen bieden een natuurlijke bescherming tegen schadelijke straling, stofstormen, micrometeorieten en extreme temperaturen, en ze zouden groot genoeg kunnen zijn om aan een volledige stad plaats te bieden. Op aarde trainen astronauten al voor missies naar lavatunnels.
6
De Zuidpool is een geliefde bestemming voor wetenschappers die buitenaardse oceanen willen onderzoeken De dikke ijslagen die op en rond het continent liggen verbergen een ijskoude zee die rijk is aan leven  een omgeving die vergelijkbaar zou kunnen zijn met oceanen op ijsmanen in het buitenste zonnestelsel zoals Europa en Enceladus Om in die verborgen buitenaardse oceanen naar leven te speuren ontwikkelen en testen wetenschappers robotonderzeers in wateren rond de Zuidpool
Norbert Wu, Minden Pictures/Nat Geo Image Collection
De Zuidpool is een geliefde bestemming voor wetenschappers die buitenaardse oceanen willen onderzoeken. De dikke ijslagen die op en rond het continent liggen, verbergen een ijskoude zee die rijk is aan leven – een omgeving die vergelijkbaar zou kunnen zijn met oceanen op ijsmanen in het buitenste zonnestelsel, zoals Europa en Enceladus. Om in die verborgen buitenaardse oceanen naar leven te speuren ontwikkelen en testen wetenschappers robotonderzeeërs in wateren rond de Zuidpool.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Het Californische Mono Lake kan een beeld geven van hoe de Rode Planeet er vier miljard geleden uit kan hebben gezien toen er stromend water op het Martiaanse oppervlak aanwezig was Terwijl het water van het meer langzaam verdampt en zich terugtrekt komen grillig gevormde torens van kalktuf calciumcarbonaat bloot te liggen Wetenschappers gebruiken het meer om instrumenten te testen die op Mars zullen worden ingezet en om er de microben te bestuderen die in het extreem zoute en zure water leven
Tim Fitzharris, Minden Pictures/Nat Geo Image Collection
Het Californische Mono Lake kan een beeld geven van hoe de Rode Planeet er vier miljard geleden uit kan hebben gezien, toen er stromend water op het Martiaanse oppervlak aanwezig was. Terwijl het water van het meer langzaam verdampt en zich terugtrekt, komen grillig gevormde torens van kalktuf (calciumcarbonaat) bloot te liggen. Wetenschappers gebruiken het meer om instrumenten te testen die op Mars zullen worden ingezet en om er de microben te bestuderen die in het extreem zoute en zure water leven.
8
Sinds 2003 gebruiken wetenschappers de Noorse Spitsbergenarchipel nabij de Poolcirkel als oefenterrein voor technologie die bestemd is voor Mars Met zijn ijzige temperaturen rotsontsluitingen permafrost en vulkanische geologie doet Spitsbergen sterk denken aan diverse Martiaanse landschappen zoals de beide polen van de Rode Planeet en zijn kraters rond de evenaar In de Arctische omgeving proberen wetenschappers ook het chemische signaal van leven te onderscheiden
Michael Melford, Nat Geo Image Collection
Sinds 2003 gebruiken wetenschappers de Noorse Spitsbergen-archipel nabij de Poolcirkel als oefenterrein voor technologie die bestemd is voor Mars. Met zijn ijzige temperaturen, rotsontsluitingen, permafrost en vulkanische geologie doet Spitsbergen sterk denken aan diverse Martiaanse landschappen, zoals de beide polen van de Rode Planeet en zijn kraters rond de evenaar. In de Arctische omgeving proberen wetenschappers ook het chemische signaal van leven te onderscheiden.
9
In de Borup Fiord Pass een gletsjervallei op het Canadese Ellesmere Island ligt een stinkend stuk gelig ijs dat doet denken aan de oppervlakte van een van Jupiters manen Europa De buitenaardse ijsmaanachtige omgeving van de gletsjer is het werk van zoutwaterbronnen die zwavel over de ijskorst uitsproeien Wetenschappers die de gletsjer bestuderen hebben er diverse microbile kolonin gevonden en gebruiken het landschap om te proberen levensvormen op afstand te detecteren
Nick Norman, Nat Geo Image Collection
In de Borup Fiord Pass, een gletsjervallei op het Canadese Ellesmere Island, ligt een stinkend stuk gelig ijs dat doet denken aan de oppervlakte van een van Jupiters manen, Europa. De buitenaardse, ijsmaanachtige omgeving van de gletsjer is het werk van zoutwaterbronnen die zwavel over de ijskorst uitsproeien. Wetenschappers die de gletsjer bestuderen, hebben er diverse microbiële koloniën gevonden en gebruiken het landschap om te proberen levensvormen op afstand te detecteren.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
De Atacamawoestijn in Chili wordt geregeld gebruikt als nabootsing van Martiaanse landschappen met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van minder dan 25 millimeter is het een van de droogste plekken op aarde en het terrein biedt uitstekende oefenterreinen voor rovers die bedoeld zijn om op Mars rond te rijden Ondanks het extreme milieu zijn er talloze levensvormen gevonden in de bodem van de woestijn en in hooggelegen meren in de naburige bergen
Babak Tafreshi, Nat Geo Image Collection
De Atacamawoestijn in Chili wordt geregeld gebruikt als nabootsing van Martiaanse landschappen: met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van minder dan 25 millimeter is het een van de droogste plekken op aarde, en het terrein biedt uitstekende oefenterreinen voor rovers die bedoeld zijn om op Mars rond te rijden. Ondanks het extreme milieu zijn er talloze levensvormen gevonden in de bodem van de woestijn en in hooggelegen meren in de naburige bergen.

Fotografie

bijenbal

De voortplanting van een honingloze bij

seizoenen op spitsbergen

Spitsbergen: de snelst opwarmende plek op aarde

2005 arbeiders met plastic overalls en ademhalingsmaskers ter bescherming houden kort pauze terwijl ze gaten boren voor steunstangen in de wankele betonnen sarcofaag een constructie die na de explosie in de haast werd gebouwd om het radioactieve afval van reactor 4 te isoleren hun werk is gevaarlijk de straling is binnen zo hoog dat ze continu hun geigertellers in de gaten moeten houden ze mogen slechts een dienst van 15 minuten per dag draaien

Binnen in de ontplofte reactor van Tsjernobyl

de wadden vanuit de lucht

Zo zag je de Wadden nog nooit

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder