20x de wondere wereld onder de microscoop
Met deze microscoopopnamen tonen de winnaars van de 45e Nikon Small World fotowedstrijd de artisticiteit en wetenschap die aanwezig is in de onzichtbare wereld om ons heen.
Gepubliceerd 23 okt. 2019 13:38 CEST, Geüpdatet 26 jun. 2020 11:43 CEST

Door nauwgezet honderden opnamen aan elkaar te plakken en te stapelen, bouwden microscopielaborante Teresa Zgoda en studente Teresa Kugler, onlangs afgestudeerd aan het Rochester Institute of Technology, dit bekroonde mozaïek van een fluorescerend schildpaddenembryo op.
Foto van Teresa Zgoda and Teresa Kugler
Igor Siwanowicz, onderzoeker aan het Howard Hughes Medical Institute, benadrukte de driedimensionale vormen van deze stentors, eencellige zoetwaterprotozoën, met behulp van speelse kleurcodes.
Foto van Igor Siwanowicz, Howard Hughes Medical Institute (HHMI) Janelia Research Campus
Is Jurassic Park nieuw leven ingeblazen? Niet echt: deze opname werd met behulp van immunofluorescentie gemaakt door Yale-student Daniel Smith Paredes en zijn adviseur Bhart-Anjan Bhullar. De foto toont de zich nog ontwikkelende zenuwen en botten van een alligatorembryo.
Foto van Daniel Smith Paredes and Bhart-Anjan S. Bhullar, Yale University, Department of Geology and Geophysics
Jan Rosenboom van de Universität Rostock in Duitsland combineerde meerdere opnamen met verschillende brandpunten om deze wonderlijke foto van een mannetjesmug te maken.
Foto van Jan Rosenboom, Universität Rostock
In de belichting van fotograaf Caleb Foster uit Vermont krijgen de vele zeskantige facetten van deze sneeuwvlok een blauwe en paarse glans.
Foto van Caleb Foster, Caleb Foster Photography
De Spaanse fotograaf Javier Rupérez, een specialist in extreme macrofotografie, creëerde dit portret van een pluizige maar nadenkend ogende spin door meerdere opnamen te stapelen.
Foto van Javier Rupérez
Met pollen bedekte meeldraden lijken in deze foto van Guillermo López boven een Chinese rode tuinanjer te zweven.
Foto van Image by Guillermo López
Onder invallend licht lijkt dit bevroren waterdruppeltje een menigte aan mensen te bevatten. De foto werd gemaakt door de Franse fotograaf Garzon Christian.
Foto van Garzon Christian
Is dit wonderbaarlijke groene houtsnijwerk soms een prop uit de film The Dark Crystal? Nee, het is een doorsnede van een tulpenbol, vastgelegd door de Oekraïense fotograaf Andrej Savitsky.
Foto van Andrei Savitsky
In 1979 wisten onderzoekers cellen uit een longslagader van een koe op te kweken, zodat ze aan de hand van de verkregen cellijnen hartziekten konden bestuderen. In deze opname van Jason Kirk van het Baylor College of Medicine ondergaan twee ‘geïmmortaliseerde’ cellen een celdeling.
Foto van Jason M. Kirk, Baylor College of Medicine, Optical Imaging and Vital Microscopy Core
Deze bladvormige structuren zijn de eierstokken van een vrouwelijke fruitvlieg. Met behulp van kleurstoffen zijn celkernen (groen), eiwitfilamenten (geel) en de follikelcellen (magenta) van de eierstokken gekleurd.
Foto van Yujun Chen and Jocelyn McDonald, Kansas State University, Department of Biology
Dit kleine monster, een muggenlarve, werd vastgelegd door de Britse wildfotografe Anne Algar.
Foto van Anne Algar
Emilio Carabajal Márquez maakte deze opname van het betoverende rode kristal cupriet, een koperoxide.
Foto van Emilio Carabajal Márquez
De Franse entomoloog Antoine Franck stelde deze opname van het vrouwtje van een lynxspin (Oxyopes dumonti) samen. Spinnen uit deze familie weven geen web om insecten te verschalken, maar gebruiken hun scherpe gezichtsvermogen om hun prooi te overvallen.
Foto van Antoine Franck, CIRAD - Agricultural Research for Development
Deze caleidoscopische opname van de Poolse fotograaf Marek Miś toont een zwangere Daphnia magna, een minuscule watervlo.
Foto van Marek Miś, Marek Miś Photography
Een kolf regenboogmaïs? De pixels van een iPhone? Nee, het gaat om de samengepakte lenzen van een facetoog van een huisvlieg, zoals vastgelegd door de Roemeense fotograaf Razvan Cornel Constantin.
Foto van Razvan Cornel Constantin
Onder een helderveldmicroscoop en in gepolariseerd licht laat de Duitse fotograaf Karl Deckart vitamine-C er regelrecht psychedelisch uitzien.
Foto van Karl Deckart
De in Thailand wonende gemmoloog E. Billie Hughes legde dit kristal van cristobaliet vast, een siliciumoxide dat bij hoge temperaturen wordt gevormd en voor altijd gevangen zit in een kooi van kwarts.
Foto van E. Billie Hughes, Lotus Gemology
Oxford-onderzoekers Martyna Lukoseviciute en Carrie Albertin combineerden talloze opnamen om deze foto van een embryo van de inktvissoort Octopus bimaculoides te creëren.
Foto van Martyna Lukoseviciute and Carrie Albertin, University of Oxford, Weatherall Institute of Molecular Medicine
Deze foto van feloranje slierten, gemaakt door onderzoekers van het Universitätsklinikum Essen, toont de bloedvaten van een muizenhart nadat het diertje een infarct heeft gehad.
Foto van Simon Merz, Lea Bornemann en Sebastian Korste, University Hospital Essen, Institute for Experimental Immunology & Imaging
Meld je aan voor de nieuwsbrief