Rijksmuseum werpt licht op Nederlandse slavernijgeschiedenis

Met de tentoonstelling Slavernij – Tien waargebeurde verhalen in het Rijksmuseum wordt nieuw licht geworpen op de levens van tot slaaf gemaakten en van de welgestelden die van de slavenarbeid profiteerden. Tot de laatsten behoorde ook Oopjen Coppit, die in 1664 door Rembrandt van Rijn werd geportretteerd (rechts). Oopjen trouwde tweemaal, met vertegenwoordigers van rijke Amsterdamse families wier welvaart berustte op de slavernij in Zuid-Amerika.
Een abstract kunstwerk van blauwe kraaltjes is een van de museumstukken waarmee het verhaal van Lohkay wordt verteld. De mislukte poging van deze slavin om te ontsnappen leidde uiteindelijk tot de afschaffing van de slavernij op Sint-Maarten, aan het begin van de negentiende eeuw.
Troncos (‘stammen’) of voetenblokken werden gebruikt om tot slaaf gemaakten te boeien. Een exemplaar wordt getoond op de expositie Slavernij – Tien waargebeurde verhalen, in het Rijksmuseum in Amsterdam.
Op een tekening uit 1788 is te zien hoe de tot slaaf gemaakte man Augustus van Bengalen de pijp van zijn meester, slavenhouder en wijnhandelaar Hendrik Cloete, vasthoudt.