Met City Clean-Ups verspreid over Nederland, een online Plastic Plan en veel aandacht op tv en in de magazines geven we de campagne ‘Stop met Plastic’ een vervolg. De hele maand juni staat in het teken van de strijd tegen wegwerpplastic.

Stop met Plasticambassadeur Harm Edens
’Stop met Plastic’-ambassadeur Harm Edens.

Dit jaar is programmamaker Harm Edens het gezicht van onze campagne, en gaat hij met ons de strijd aan tegen plastic. Hij is duidelijk over zijn motivatie: “Het bewustzijn over wegwerpplastic is de laatste tijd behoorlijk toegenomen. Toch hoor je nog vaak ‘laat ze in China of Indonesië maar beginnen’ terwijl we ook hier omringd zijn door wegwerpplastic. Als ambassadeur draag ik graag uit wat we in ons eigen leven kunnen doen om te stoppen met plastic.”

Ook zij strijden mee tegen wegwerpplastic

Tweevoudig Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe
Tweevoudig Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe.
Justin Nan

Naast Harm ondersteunen nog meer bekende gezichten de actie Stop met Plastic. Zo gaat bijvoorbeeld ook windsurfer Dorian van Rijsselberghe de strijd aan: “Als ik aan het windsurfen ben kom ik overal op de wereld plastic tegen in het water. Dat is iets wat er niet thuishoort en waar ik me druk over maak. We zullen met zijn allen echt bewuster om moeten gaan met het gebruik van met name single-use plastic anders komt het niet goed.”

Merijn Tinga tijdens National Geographic Beach CleanUp 2018
Merijn Tinga tijdens National Geographic Beach Clean-Up 2018.
Bas Losekoot

Plastic Soup Surfer Merijn Tinga ondersteunt opnieuw onze campagne. Tinga: "Als Plastic Soup Surfer tracht ik bewustwording rond de gevaren van plastic afval te vergroten en roep ik op tot aanpak bij de bron. Vanaf het begin van de keten zal de omgang met plastic moeten veranderen willen we de vervuiling effectief aan pakken. Daarnaast wil ik mensen inspireren met mijn opvallende surf expedities en ze laten zien dat ze als eenling het verschil kunnen maken. De informatieve en pragmatische aanpak van National Geographics 'Stop met Plastic' campagne draag ik daarom - al vanaf de start - een warm hart toe."

FOX Sports Presentator Jan Joost van Gangelen
FOX Sports Presentator Jan Joost van Gangelen.

FOX Sports presentator Jan Joost van Gangelen zet zich ook in tegen het plastic probleem. “In het dagelijks leven kom ik ontzettend veel plastic tegen. Eigenlijk schrikbarend veel. Soms nuttig, maar toch vaak nutteloos. Voor het behoud van onze natuur en voor de gezondheid van onze kinderen en onszelf, moeten we anders leren om te gaan met plastic. Dat is echt bittere noodzaak. Door plastic gebruik te verminderen, materialen te hergebruiken en door recycling kunnen we de problematiek aanpassen en oplossen. Daarom steun ik National Geographics 'Stop met Plastic' campagne.”

Eerste Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans
Eerste Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans.

Frans Timmermans, Eerste Vicevoorzitter van de Europese Commissie, ondersteunt net als vorig jaar onze campagne. "Mijn persoonlijke motivatie om wegwerpplastic te verminderen is dat ik een aantal keren in Griekenland en Indonesië, heb meegemaakt dat je in zee gaat en bijna alleen maar plastic ziet. Het strand ligt er helemaal vol mee, maar vooral het water. En je ziet dat het leven in zee daar ontzettend veel last van heeft. Inmiddels weten we ook dat dit ontzettend ongezond is, dus we moeten hier iets aan doen."

Fotograaf Sacha de Boer
Fotograaf Sacha de Boer.

Fotograaf Sacha de Boer strijd ook mee tegen plastic, vanuit haar eigen motivatie: "Plastic vervuiling is een probleem dat steeds groter wordt. Op verschillende plekken waar ik voor mijn werk als fotograaf kom, heb ik de desastreuze gevolgen van plastic in de natuur gezien. De oplossing van dit wereldwijde probleem begint bij bewustwording en dan moeten we er iets tegen ondernemen. Als we ons gedrag veranderen, kunnen we samen een heel grote stap zetten om de natuur en dieren te beschermen."