Gletsjerbier in Groenland

Je verwacht het misschien niet, maar in Groenland drink je de lekkerste biertjes. Bierbrouwers in Groenland maken gebruik van het zuiverste water en produceren daarmee de beste bieren.

Door Redactie
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:55 CET
Foto door Humbert Entress, Visit Greenland

Het geheim van de jonge bierindustrie in Groenland is water. ‘Brouwerijen in de hele wereld besteden veel geld aan waterzuivering,’ aldus bierbrouwer Salik Hard. ‘Dat hoeven wij niet te doen, omdat we al het zuiverste water ter wereld bezitten: onze gletsjers en de ijskap.’

Hard en andere brouwers huren vissers om brokken ijs die van ijsbergen breken in de fjorden op te halen. Hard mengt het gesmolten ijs met Beiers mout en biologische hop uit Canada, Duitsland en Nieuw-Zeeland tot een bier dat alleen verkrijgbaar is in nog zo'n goed bewaard Groenlands geheim – de uitstekende restaurants, zoals Napparsivik aan het oude stadsplein in Qaqortoq, bij de zuidpunt van het eiland.

Het water van de gletsjers en ijskappen is het geheim van het bier uit Groenland. 
Foto door Mads Pihl, Visit Greenland

Misschien is het helemaal niet zo raar dat Hard en zijn collega's zulk goed bier brouwen. Groenland heeft meer dan tweehonderd jaar tot het koninkrijk Denemarken behoord, waar de bieren van Carlsberg en Tuborg vandaan komen. Hards Greenland Brewhouse in Narsaq is een van de vele aan de westkust. In de hoofdstad Nuuk brouwt Godthaab Bryghus vier soorten bier. In Ilussiat maakt Hotel Icefiord Bryghus bieren van plaatselijke ingrediënten, zoals de rabarberachtige angelica.

De verschillende ingrediënten waarmee het bier in Groenland gebrouwen wordt.
Foto door Mads Pihl, Visit Greenland

Geniet op het hotelterras van het uitzicht op de ijsbergen in de Diskobaai terwijl je je bier drinkt en wacht op je diner van gerookte heilbot, gemarineerde jakobsschelpen en muskusossengehaktballetjes uit het aangrenzende restaurant. 

Dit verhaal komt uit het National Geographic-boek De Smaak van Reizen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Hoe kook je een piranha? Dit leerde Gordon Ramsay tijdens de opnames van Uncharted
Reizen
Tel Aviv, de stad die nooit slaapt
Reizen
Philadelphia, een stad met smaak
Reizen
Bestemmingen om te bezoeken als je van Star Wars houdt
Reizen
Overtoerisme in Italië: hier zijn 5 alternatieven voor Venetië

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.