Reizen

Gletsjerbier in Groenland

Je verwacht het misschien niet, maar in Groenland drink je de lekkerste biertjes. Bierbrouwers in Groenland maken gebruik van het zuiverste water en produceren daarmee de beste bieren. donderdag, 9 november 2017

Door Redactie

Het geheim van de jonge bierindustrie in Groenland is water. ‘Brouwerijen in de hele wereld besteden veel geld aan waterzuivering,’ aldus bierbrouwer Salik Hard. ‘Dat hoeven wij niet te doen, omdat we al het zuiverste water ter wereld bezitten: onze gletsjers en de ijskap.’

Hard en andere brouwers huren vissers om brokken ijs die van ijsbergen breken in de fjorden op te halen. Hard mengt het gesmolten ijs met Beiers mout en biologische hop uit Canada, Duitsland en Nieuw-Zeeland tot een bier dat alleen verkrijgbaar is in nog zo'n goed bewaard Groenlands geheim – de uitstekende restaurants, zoals Napparsivik aan het oude stadsplein in Qaqortoq, bij de zuidpunt van het eiland.

Misschien is het helemaal niet zo raar dat Hard en zijn collega's zulk goed bier brouwen. Groenland heeft meer dan tweehonderd jaar tot het koninkrijk Denemarken behoord, waar de bieren van Carlsberg en Tuborg vandaan komen. Hards Greenland Brewhouse in Narsaq is een van de vele aan de westkust. In de hoofdstad Nuuk brouwt Godthaab Bryghus vier soorten bier. In Ilussiat maakt Hotel Icefiord Bryghus bieren van plaatselijke ingrediënten, zoals de rabarberachtige angelica.

Geniet op het hotelterras van het uitzicht op de ijsbergen in de Diskobaai terwijl je je bier drinkt en wacht op je diner van gerookte heilbot, gemarineerde jakobsschelpen en muskusossengehaktballetjes uit het aangrenzende restaurant. 

Dit verhaal komt uit het National Geographic-boek De Smaak van Reizen.

Lees meer