Het geheim achter een van de gelukkigste landen ter wereld

In Denemarken weten ze hoe je het gezellig maakt, onthaast en van het moment geniet.

Door Susan Kamenar
Gepubliceerd 9 jan. 2018 12:50 CET
Iedereen kan de hygge-spirit ervaren tijdens een bezoek aan Kopenhagen.
Iedereen kan de hygge-spirit ervaren tijdens een bezoek aan Kopenhagen.
Foto door Eugene Sergeev, Alamy

Vraag een Deen om het begrip ‘hygge’ uit te leggen en je krijgt allerlei verschillende antwoorden waarin tal van comfortabele en aangename ervaringen worden omschreven. Of het nu gaat om het drinken van een kop warme chocolade terwijl je knus bij een haardvuur zit of kaarsjes aansteekt en cake eet – hygge is een van die onvertaalbare woorden waarmee subtiele verschillen tussen culturen worden uitvergroot.

Nippend aan zijn koffie in een park bij de Jaegersborggade in Kopenhagen, legde de Deense muzikante Oh Land, die enige tijd in de VS heeft gewoond, me een van die verschillen uit. De Jaegersborggade is een bijzonder gezellige straat, waar het wemelt van ‘hygge’ restaurants, cafés en boetiekjes. “In de VS is de tijd die je met elkaar doorbrengt meer verbonden met een thema of plan,” zei ze, “zoals het kijken naar een wedstrijd, het vieren van iets of uit eten gaan.” Hier daarentegen kun je “op echte hygge geen etiket plakken, behalve dan dat je samenkomt zonder duidelijke tijdslimiet. Het gaat om het samenzijn met mensen die je mag.”

Deze gezellige omgang met elkaar wordt in de rest van de wereld steeds populairder. Omdat Denemarken geregeld op de hoogste plekken in ranglijsten van ‘gelukkigste’ landen ter wereld opduikt, is het niet verwonderlijk dat mensen buiten Denemarken meer willen weten over de Deense cultuur om hun eigen levensgeluk te vergroten. [Lees meer over de gelukkigste landen ter wereld.]

Maar voor hygge bestaat er geen magische formule. Het gaat meer om het vrijmaken van tijd voor elkaar dan om de manier waarop je die tijd invult. Dus je kunt waar je ook bent onthaasten, het gezellig maken en genieten van het samenzijn met familie en vrienden. Wie in de Deense hoofdstad Kopenhagen op zoek gaat naar hygge, heeft misschien wat aan de volgende tips.

Huiselijkheid

Het huis staat centraal in het sociale leven van de Denen en volgens The Little Book of Hygge van Meik Wikings zeggen “zeven van de tien Denen dat ze hygge vooral thuis ervaren.” In plaats van een hotel kun je dus ook een Airbnb huren en de verhuurder vragen waar je kaarsen, bordspelletjes en kookgerei kunt krijgen. De ontbrekende spullen koop je tijdens het winkelen, waarna je eindigt op een boerenmarkt als die van Torvehallerne, voor vers comfortfood, wat snoepgoed en drankjes – alles wat je nodig hebt voor een echt gemoedelijk hygge-avondje thuis!

Geen technologie

Bij hygge gaat het erom van het moment te genieten, dus hoe minder afleiding, hoe beter. In plaats van naar het schijnsel van een scherm te staren, kun je beter kiezen voor analoog vermaak als lezen (een boek of tijdschriften), het spelen van bordspelletjes, knutselen, koken of gewoon kletsen (niet over het werk).

Koffie

De Denen zijn dol op hun koffie, en in de kou voelt niets beter dan een warme kop koffie in je handen. Ontsnap aan de drukke voetgangerszones in het stadscentrum door jezelf in een deken te hullen op het balkon van Original Coffee, bovenop het warenhuis Illum. Droom weg in de met boeken gevulde Paludan Book and Café Shop of houdt het haardvuur brandend in het grotachtige The Living Room. In de wijk Nørrebro kun je een wandeling langs de vele boetieks van de Jægersborggade beginnen bij Coffee Collective of het jezelf met een boek gezellig maken in het huiselijke Bevar’s.

De natuur

De groenruimten in Kopenhagen, van parken tot begraafplaatsen, zijn oases van rust – zolang je je tenminste op het weer kleedt. De tuinen van Slot Frederiksberg zijn bijzonder hygge, met waterpartijen om langs te wandelen, terwijl op de begraafplaats Assistens Kirkegaard elk graf in zijn eigen, betoverende wilde tuintje ligt – ideale plekken voor kalme bespiegelingen.

Trakteren

Of je nu een banketbakkerij of ambachtelijke snoepwinkel bezoekt, jezelf zonder schuldgevoelens trakteren op wat lekkers is een Deense kunst.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Maak kennis met de man die 32 jaar alleen op een eiland woonde
Reizen
In dit deel van Europa vind je de meeste kastelen
Reizen
Hoe kook je een piranha? Dit leerde Gordon Ramsay tijdens de opnames van Uncharted
Reizen
Dit paradijselijke nationale park was ooit een quarantainezone
Reizen
Zal ‘virtueel reizen’ ook na de pandemie populair blijven?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.