De doejong of Indische zeekoe, het wat minder bekende neefje van de lamantijn, is vermoedelijk de bron voor oude legenden over zeemeerminnen. In het Maleis betekent ‘doejong’ dan ook ‘dame van de zee.’ “Als je doejongs in het wild ziet, is dat een zeer uitzonderlijke ervaring,” zegt milieuwetenschapper Erina Molina, die werd gegrepen door het onderwaterleven toen ze als 15-jarig meisje voor het eerst ging snorkelen. Tien jaar later wijdt deze National Geographic-onderzoekster zich aan het behoud van het wonderbaarlijke onderzeese dierenleven: ze zet vissers op de Filipijnen in om de verplaatsingen van doejongs te kunnen volgen. Ze vertelt ons hier wat meer over de beste manier waarop je deze kwetsbare planteneters kunt ontmoeten.

Waar kun je naartoe?

Molina raadt aan om plekken te bezoeken waar snorkelaars en duikers zeer waarschijnlijk doejongs zullen tegenkomen. In de kristalheldere wateren rond het eiland Calauit in de Filipijnen geven plaatselijke inwoners rondleidingen die op het behoud van dit ecosysteem zijn gericht. Tijdens deze tours komen de reizigers vaak oog in oog met de doejong Aban, een plaatselijke beroemdheid. “De beste tijd om doejongs te ontmoeten is van maart tot begin juni, wanneer het zeewater kalm en helder is,” zegt Molina. In Egypteleven doejongs en reusachtige groene zeeschildpadden van de groene weiden van zeegras in de Abu Dabbab-lagune.

Wat kun je dan doen?

Wie met doejongs wil zwemmen, kan dat het best in een kleine groep van hooguit vier à vijf mensen doen en de ontmoetingen beperken tot een kwartier. Blijf op een veilige afstand – vier à vijf meter – en kom niet in de verleiding om de dieren aan te raken. Molina raadt aan om in plaats daarvan “rustig en stil te blijven.” Snorkelaars moeten hun zwemvliezen langzaam bewegen om klappen op het water te voorkomen. Zolang de doejongs het idee hebben dat ze niet gestoord worden, zullen ze zich met zeegras voeden en jou de gelegenheid geven prachtige foto’s te maken.

Hoe kun je helpen?

Koop geen producten die gemaakt zijn van onderdelen van doejongs (lederwaren, talismannen, sieraden, traditionele medicijnen). Het gebruik van dit soort materialen zijn door een internationaal verdrag aan strikte regels gebonden en in veel gevallen verboden. Houd deze kustwateren schoon door geen wegwerpplastic te gebruiken.

Lees ook: 5x Beste plekken om wilde dieren te spotten

Journaliste Katie Knorovsky was eerder redactrice bij het tijdschrift National Geographic Traveleren woont momenteel in Asheville, North Carolina. Volg haar reizen op Twitter @TravKatieK.