In het uiterste noorden van de aardbol trotseren stoere poolbewoners al meer dan vijfduizend jaar de ijzige winters. De Inuit, Inupiaq en Joepiken – die maandenlang op het pakijs in een sneeuwlandschap zonder enige vegetatie wonen – maakten behaaglijke en goed geïsoleerde onderkomens van een materiaal dat daarvoor op het eerste gezicht helemaal niet geschikt lijkt: sneeuw en ijs. Maar de vorm en bouwstenen van een iglo zorgen ervoor dat warmte wordt vastgehouden, zodat het binnen twintig tot dertig graden warmer kan zijn dan buiten.

In de hele wereld wordt de vindingrijkheid van deze prehistorische Arctische onderkomens met veel succes nagebootst door hotels, die daarmee aansluiten op onze moderne sneeuwfantasieën en ongelooflijke omgevingen bouwen om ons in winterpracht onder te dompelen. Geniet van een maaltijd op borden van ijs, rek je als een vorst uit op een dierenvel bovenop een bevroren bed, beleef chique avonden in verwarmde ecohutten met plaatselijke gerechten van het seizoen en ontdek de schoonheid van afkalvende gletsjers en het dansende noorderlicht.

Als je klaar bent voor het echte winterwonderland, overweeg dan een overnachting in een van deze negen ijs- en iglohotels in de wereld.

Borealis Basecamp, Alaska

Hoewel de meeste mensen Alaska in de zomer bezoeken, is het Borealis Basecamp een uitstekende reden voor een winteruitstapje. Het kamp ligt zo’n veertig kilometer ten noorden van Fairbanks, in ruim veertig hectare aan privaat bos van zwarte sparren en berken. De tien iglo’s van vijf meter lengte hebben een transparant koepeldak en bieden een behaaglijk onderkomen en een optimaal uitzicht op het noorderlicht, dat hier bijna elke nacht is te bewonderen. De hutten van glasvezelversterkte kunststof doen denken aan die van poolonderzoekers, maar hebben verwarming, een badkamer en een veranda. Het interieur is modern en voorzien van een keukentje met een aanrechtblad van plaatselijk berkenhout. Je kunt hier een seminar over het fotograferen van het noorderlicht volgen of een excursie met sledehonden ondernemen, waarna je in de restaurant-joert van een diner van koningskrab kunt genieten – met uitzicht op de berg Wickersham Dome en de besneeuwde White Mountains.

IJskunstenaars uit de hele wereld vliegen naar Jukkasjrvi om er te werken aan de suites van het IJshotel die elk een eigen thema hebben
IJskunstenaars uit de hele wereld vliegen naar Jukkasjärvi om er te werken aan de suites van het IJshotel, die elk een eigen thema hebben.
Jonathan Irish, Nat Geo Image Collection

Het IJshotel, Zweden

Al sinds 1989 doet ’s werelds oudste ijshotel elk jaar zijn naam eer aan door vijfduizend ton aan ijsblokken uit de dichtgevroren rivier de Torne te zagen en er een nieuw hotel van te bouwen. IJskunstenaars uit de hele wereld vliegen naar Jukkasjärvi in Zweden voor de eervolle taak om de ijzige hotelkamers met aparte thema’s vorm te geven. Dit jaar werken 35 beeldhouwers aan de 29e editie. “De gasten kunnen in een snoepwinkel tussen reusachtige ijslolly’s slapen, duizend Noordse sternen boven hun bed zien dartelen of in een luxehut in het midden van de bossen kamperen,” zegt de woordvoerder van het hotel, Beatrice Lind. In een aangrenzend nieuw ijsgebouw wordt de winter het hele jaar door gevierd: met behulp van zonnepanelen worden een ijsbar, een galerie en nog eens twintig hotelkamers met elk hun eigen ijzige thema in stand gehouden, zelfs in het minder koude zomerseizoen.

IJshotel Baleameer, Roemenië

Het IJshotel Baleameer staat op een koele hoogte van bijna tweeduizend meter aan de oever van een gletsjermeer in Roemenië en wordt telkens in december gebouwd van ijsblokken uit het meer. Hoewel de populaire Transfagarasan – een autoweg die zich door de zuidelijke Karpaten slingert – in de buurt ligt, wordt deze route ’s winters voor het verkeer gesloten en is het hotel dan alleen per kabelbaan bereikbaar. Wanneer gasten niet in hun dikke slaapzakken liggen te dromen, kunnen ze sneeuwscooters huren en aan ‘sneeuwrafting’ of ‘sneeuwtubing’ doen (in een rubbervlot of op een opblaasbare banaan over de sneeuw voortgetrokken worden) of een tour met gids door het omringende Winterpark ondernemen. ’s Avonds wacht een viergangenmenu in het eigen ijsrestaurant, waar alles behalve het bestek en de gerechten van bevroren water is gemaakt.

Sorrisniva Igloo Hotel, Noorwegen

Het Sorrisniva Igloo Hotel in Noorwegen wordt elk jaar even buiten de noordelijkste stad ter wereld opnieuw opgebouwd en telt 26 kamers, vier suites met aparte thema’s, een ijskapel en een ijsbar. Omdat het seizoenshotel dit jaar voor de twintigste keer wordt gebouwd, worden de ijsmuren door dertig plaatselijke arbeiders en kunstenaars versierd met populaire taferelen uit voorbije edities: Vikingen, trollen en de plaatselijke flora en fauna uit de Alta-vallei. De gasten slapen in slaapzakken op bedden van ijs, met daarop matrassen en rendiervachten. Op donkere dagen kun je een sneeuwscooter huren om het Finnmark-plateau te verkennen of in een rendierslede een traditionele lavvo(tent) bezoeken om meer te weten te komen over de cultuur van het Sami-volk.

Sorrisniva Igloo Hotel is constructed anew each year by local workers and artists
Sorrisniva Igloo Hotel is constructed anew each year by local workers and artists.
Ian M Butterfield, Alamy Stock Photo

Whitepod Eco-Luxury Hotel, Zwitzerland

Aan de voet van de bergkam Dents-du-Midi in de uitlopers van de Zwitserse Alpen is het Whitepod Eco-Luxury Hotel dé plek voor een gezinsvriendelijk verblijf in een iglo met uitzicht. De iglo’s hebben elk hun eigen stijl – variërend van futuristisch (meubels met leren bekleding in zwart en wit) tot blokhutachtig (met berkenstammen rond het bed) en staan op een hoogte van 1400 meter op een helling. De hutten zijn het hele jaar door te boeken en worden behaaglijk verwarmd door kachels voor houtpellets en zijn voorzien van buitenpanelen die per seizoen veranderen om in het Zwitserse landschap op te gaan. ’s Winters kunnen de kinderen genieten van een trektocht op sneeuwschoenen met jonge sledenhonden

Kakslauttanen Arctic Resort, Finland

Aan de snelweg naar de Noordelijke IJszee, in de buurt van het Nationale Park van Urho Kekkonen (het grootste van Finland), stralen tientallen twee- en vierpersoonsiglo’s van glas in keurige rijen in het landschap van Lapland. De iglo’s van het uitgestrekte Kakslauttanen Arctic Resort zijn gebouwd om een ideaal zicht op het noorderlicht te bieden en worden aangevuld met nog eens 84 gezellige blokhutten van typisch Laplands kelo-hout met glazen iglokoepels, traditionele kammiof onderkomens van aarde met daken van turf, een galerie met kunst van leden van de Laplandse Kunstenaarssociëteit, vijf traditionele rooksauna’s en een zwemplek in het ijs.

In het Kakslauttanen Arctic Resort kunnen gasten genieten van een weidse blik op de nachthemel
In het Kakslauttanen Arctic Resort kunnen gasten genieten van een weidse blik op de nachthemel.
Nano Calvo, VW Pics, Redux

Hotel Igloo Grandvalira, Andorra

Net als veel ijshotels wordt ook het Hotel Igloo Grandvalira elk jaar opnieuw opgebouwd. In sommige jaren telt het hotel maar weinig kamers, in andere wordt een reeks kamers via fraaie gangen verbonden met bubbelbaden in de openlucht. Af en toe verhuist het hotel zelfs van plek, maar het bevindt zich altijd binnen het uitgestrekte skioord Grandvalira. Vorig jaar telde het hotel vijf kamers, gedecoreerd met ijzige kopieën van populaire kunstwerken uit het Museu Carmen Thyssen in Andorra. In het winterseizoen van 2018/2019 zal het hotel helemaal geen kamers hebben, omdat het resort zich richt op een ijsrestaurant waar een Andorrees driegangenmenu wordt geserveerd, met gerechten als gegratineerde kabeljauw in knoflookmousseline, escudella-soep en Catalaanse eendenpoot – alles geserveerd op ijs.

Whichaway Basecamp, White Desert Antarctica

Hoewel er op de Zuidpool geen enkel hotel staat, vind je in de gezellige iglo’s van het Whichaway Basecamp – de bestemming van de expedities die door touroperator White Desert Antarcticaworden georganiseerd – hetzelfde comfort als dat in andere afgelegen resorts. Zeker, Wi-Fi is op het Witte Continent wat lastig te krijgen en je vindt er zeker geen zwembad met een weids uitzicht, maar de zes verwarmde iglo’s van glasvezelversterkte kunststof die aan de voet van een gletsjer staan, zijn elk voorzien van parket, een bureau, een moderne badkamer met opbouwwaskom en zacht beddengoed van namaakbont. In de andere hutten van het kamp bevinden zich de receptie, een bibliotheek, een lounge met een houtkachel en een luxe eetzaaltje. Dat alles ligt verscholen in de Schirmacher-oase, een bevroren plateau waar zich ook wetenschappelijke bases van India en Rusland bevinden en waar gasten vaak broedparen van Adéliepinguïns kunnen spotten. De enige manier om er te logeren is door een tour te boeken; gasten arriveren per privévliegtuig vanuit Kaapstad.

Vanuit de iglos van Hotel Arctic in het noorden van Groenland zien gasten een gestage stroom ijsbergen van dichtbij voorbijdrijven
Vanuit de iglo’s van Hotel Arctic, in het noorden van Groenland, zien gasten een gestage stroom ijsbergen van dichtbij voorbijdrijven.
Photogrpah by Diane Cook & Len Jenshel, Nat Geo Image Collection

Hotel Arctic, Greenland

Terwijl de meeste ijshotels en iglo’s in de wereld uitzicht bieden op noordse bos- en berglandschappen, kun je in een van de vijf iglo’s van Hotel Arctic, in het noorden van Groenland, een gestage stroom van kolossale ijsbergen van heel dichtbij bewonderen. De tweepersoonshutten van aluminium staan aan het einde van een houten brug die uitkijkt over de Diskobaai, waarin de IJsfjord van Ilulissat uitmondt. De ijsfjord is een Wereldnatuurerfgoed en een van de gletsjers in de wereld die zich het snelst voortbewegen. Niet alleen kun je hier bijna dagelijks ijsbergen zien drijven – elk jaar stort naar schatting 35 kubieke kilometer ijs van de gletsjer in de baai aan de voet van de iglo’s – maar de onderkomens hier zijn ook niet slecht. Elke hut heeft zijn eigen tweepersoonsbed, minibar, flatscreen-tv, bureau en badkamer met douche. De spectaculaire winterse ervaring wordt aangevuld in het restaurant, waar je plaatselijke proteïnen als muskusos, zee-egel en poolhaas, en exotische kruiden als schapenzuring, duizendknoop en sierlijke vetmuur kunt verwachten.

Lees ook: ICEHOTEL: een bevroren icoon

Lees ook: 10x paradijselijke plekken om te overnachten

Freelance-reisjournaliste Meghan Miner Murray is schrijvend onderzoekster voor het tijdschrift National Geographic Traveler. Hoewel ze woont en werkt op het tropische Big Island van Hawaï, is ze dol op de stormachtige noordelijke winters van Michigan. Volg haar op Instagram @meghanminermurray.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com