Hongkong is op het eerste gezicht een raadsel. Het is tegelijkertijd Westers en Aziatisch, net zozeer een betonnen als een echte jungle en net zo glimmend als ruig. Maar op de een of andere manier weet de stad toch de balans te vinden tussen deze uitersten, en dat unieke dna stroomt door het bloed van alle inwoners en buurten. Het leven gaat hier snel, omdat het in Hongkong eenvoudig is om alles mee te maken. Je kunt voor het werk een wandeling door de natuur maken, als lunch smullen van supergoedkope dimsum en later op de dag genieten in een sterrenrestaurant. Dus vergeet niet om af en toe even stil te staan om het allemaal goed in je op te nemen.

Zowel bezoekers als inwoners weten niet dat er bij onze stad nog maar enkele tientallen roze dolfijnen (Sousa chinensis) zijn, dat we meer soorten koraalvissen hebben dan het Caribisch gebied of dat er hier inheemse diersoorten zijn die nergens anders voorkomen. Het doel van de Hong Kong Explorers Initiative is om mensen te stimuleren om eropuit te trekken en de wilde kant van de stad te ontdekken.

Reizen voor een goed doel

Ga eens langs bij Café 8, op Central Pier 8, of bij The Nest bij de Sint-Janskathedraal in Central. Beide gelegenheden, die worden gerund door het Nesbitt Centre, bieden mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid om werkervaring op te doen of aan het werk te gaan.

Traditionele kunst

Breng een bezoek aan PMQ in Central. De overheid heeft oude woonvertrekken van politieagenten om laten bouwen tot een centrum voor lokale ontwerpers en andere creatievelingen.

Ga op les

Als je vroeg opstaat, kun je de oudere inwoners niet missen die aan tai chi doen in de openbare parken van de stad. Volg een tai chi-les en je begint te begrijpen waarom de levensverwachting in Hongkong een van de hoogste ter wereld is.

Een tai chimeester en zijn leerlingen aan het werk op The Peak in Hongkong
Een tai chi-meester en zijn leerlingen aan het werk op The Peak in Hongkong.
xPACIFICA, Redux

Hoe het hoort in Hongkong

Doe altijd je schoenen uit als je bij iemand thuis komt!

Boek dat je gelezen moet hebben

Martin Booth schreef de autobiografie Gweilo over zijn jeugd in het koloniale Hongkong in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het biedt een fascinerend beeld van het toenmalige leven in de stadstaat door de ogen van een jonge buitenlander.

Reis terug in de tijd

Het Hong Kong Museum of History biedt een zeer uitgebreid overzicht van de geschiedenis van de stad, vanaf de oerknal (echt waar) tot de overdracht van Hongkong door het Verenigd Koninkrijk aan China in 1997. Bereid je voor op levensgrote imitaties van iconen uit Hongkong, zoals sampans, dubbeldekkertrams en inmiddels allang verdwenen traditionele winkels.

Wijk af van de gebaande paden

Maak een wandeling op een van de minder drukbezochte eilanden van Hongkong, zoals Tung Ping Chau of Peng Chau.

Wandelaars lopen over de unieke rotsformaties op Tung Ping Chau
Wandelaars lopen over de unieke rotsformaties op Tung Ping Chau.
Frank Heuer, Laif, Redux

Altijd meenemen

Zorg dat je een hoofdlamp bij je hebt! Je weet nooit wanneer die van pas komt. Als fotograaf en filmmaker gebruik ik mijn hoofdlamp om foto’s te maken op donkere plekken, of om ‘s avonds creatief te kunnen zijn met lange sluitertijden. Een hoofdlamp is ook onmisbaar voor nachtelijke wandelingen en andere avonturen.

Ethische reistip

Als je een paar van de weinige overgebleven roze dolfijnen bij Hongkong wilt zien, boek dan een van de tours die Hong Kong Dolphinwatch enkele malen per week aanbiedt. Hoewel het inmiddels wel beter gaat, blijven de kleinere touroperators in Tai O op het eiland Lantau meestal te dicht bij de kust, waardoor de gasten de dolfijnen niet kunnen zien. Als ze wel op dolfijnen stuiten, gaan ze meestal te dichtbij varen of jagen ze de dieren op de vlucht.

Proef de ware smaak

Ga naar Temple Street in de wijk Jordan om iets te eten bij een van de vele eettentjes of -stalletjes waar allerlei Kantonese gerechten te krijgen zijn, zoals “clay pot rice”.

Ontdek het buitenleven

Een reis naar Hongkong is niet compleet als je niet ook op pad bent geweest in de natuur die de omgeving van de stad rijk is. Maak een wandeling om een prachtig uitzicht te krijgen over de beroemde skyline van de stad en je komt mogelijk wilde apen, wilde zwijnen of stekelvarkens tegen. Of ga nog verder naar het noorden, naar Sai Kung, waar je ongerepte stranden kunt vinden, en helder water om in te snorkelen of op te kajakken. Veel mensen weten het niet, maar bij Hongkong leven meer soorten koraalvissen dan bij Hawaï!

Ga naar Sai Kung voor ongerepte stranden en helder water ideaal om te snorkelen of te kajakken
Ga naar Sai Kung voor ongerepte stranden en helder water, ideaal om te snorkelen of te kajakken.
Stefan Volf, Laif, Redux

Cultureel erfgoed

Bezoekers laten het Hong Kong UNESCO Global Geopark vaak links liggen, maar het is zeer de moeite waard om te ontdekken op welke geologische wonderen de stad is gebouwd.

Laurel Chor woont in Hongkong en is schrijfster, fotografe, filmmaker en National Geographic Explorer. Volg haar op Twitter en Instagram @laurelchor.

Lees ook: 48 uur in Hongkong

Lees ook: Voorbij Silicon Valley: 7 bruisende en innovatieve steden