Steden die plotseling heel veel welvaart creëerden en daardoor een razendsnelle groei doormaakten, werden tijdens de Goudkoorts en de Industriële Revolutie in het negentiende-eeuwse Europa en Amerika ‘boomtowns’ genoemd en waren florerende gemeenschappen die profiteerden van de kostbare bodemschatten die in hun achtertuinen werden ontdekt.

De boomtowns van nu – opkomende grote steden – maken hun geheel eigen transformatie door, van snelle globalisering en steeds meer diversiteit tot technologische en economische ontwikkeling. Bezoek deze zeven innovatieve stedelijke hotspots in de wereld.

Lagos, Nigeria

De grootste stad van West-Afrika staat bekend om zijn bruisende creativiteit – trendy modeontwerpers, eigentijdse kunstenaars en een levendige filmindustrie (‘Nollywood’) – en blijft zich in hoog tempo ontwikkelen. Met ruim 21 miljoen inwoners en grote investeringen in telecommunicatie en mobiele technologie in zijn Co-Creation Hub en de buitenwijk ‘Yabacon Valley’ is Lagos ook de economische motor van West-Afrika.

Reizigers naar deze bruisende stad kunnen de startup Hotels.ng gebruiken om een perfecte uitvalsbasis te vinden voor het verkennen van Lagos’ nachtleven en culturele scene.

Toronto, Canada

Als het om kunstmatige intelligentie gaat, heeft deze bruisende Canadese stad – een van de metropolen in Noord-Amerika met de meeste culturele diversiteit – misschien een streepje voor. De topuniversiteiten van Toronto en Waterloo kunnen bogen op toonaangevende STEM-programma’s (science, technology, engineeringen mathematics) en -onderzoekscentra. De stad heeft veel baanbrekende bedrijven voortgebracht, waaronder Blackberry en Shopify, en is ook de plek waar ondernemingen als Uber, Samsung en Google hun R&D-centra hebben gevestigd. In Toronto staat ook het grootste innovatiecentrum ter wereld: de veertien hectare grote bedrijvenstad MaRS Discovery District.

Toronto staat niet alleen bekend om zijn digitale voorhoederol, maar ook om zijn cultureel veelzijdige voedselaanbod: toeristen kunnen binnen één wijk de hele gastronomische wereld rondreizen.

Beijing, China

Beijing is een van de grootste steden ter wereld en na Silicon Valley de regio met het grootste aantal eenhoorns Met de Chinese Muur en andere historische trekpleisters in de buurt kunnen bezoekers hier genieten van een fascinerende combinatie van traditie en moderniteit
Beijing is een van de grootste steden ter wereld en na Silicon Valley de regio met het grootste aantal ‘eenhoorns’. Met de Chinese Muur en andere historische trekpleisters in de buurt kunnen bezoekers hier genieten van een fascinerende combinatie van traditie en moderniteit.
Robert Harding Picture Library, Nat Geo Image Collection

Volgens een rapport uit 2018 over startups in de wereld telt Beijing ruim veertig bedrijven die ‘eenhoorns’ worden genoemd (startups met een beurswaarde van meer dan één miljard dollar). Deze stad van 22 miljoen inwoners blijft het goed doen. In de SOHO Modern City en het zakendistrict wordt hoogwaardige technologie ontwikkeld en verrijst de nieuwste architectuur. De Chinese regering bevordert zelfs de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie als een van de topprioriteiten voor de hoofdstad. En ook de e-commerce is hier een groeimarkt, met ondernemingen als Baidu en Alibaba.

Te midden van deze snelle ontwikkeling kunnen bezoekers ook nog genieten van Beijings fraai geconserveerde, drieduizend jaar oude geschiedenis – van de naburige Chinese Muur tot de thuishaven van zijn oude astronomen, het Oudheidkundig Observatorium van Beijing.

Sydney, Australië

De meeste innovatie in Australië vindt plaats in deze wereldberoemde stad aan het water, waar meer dan 1300 startups zijn gevestigd. Sydney heeft zelfs een Visiting Entrepreneur Program opgezet om ontluikende plaatselijke bedrijfjes op weg te helpen. De stad blijft een aantrekkelijk zakencentrum voor bedrijven uit het hele Pacifische gebied – van nieuwe firma’s in financiële technologie tot digitale media. Dat betekent ook dat de immigratie toeneemt en zijn bevolking van vierenhalf miljoen inwoners een grote diversiteit vertoont.

In combinatie met enkele topmuseums, een bruisend nachtleven, enkele van de mooiste stranden ter wereld en een cultuurgeschiedenis van duizenden jaren – en natuurlijk de Opera van Sydney – lijkt deze snelle ontwikkeling voorlopig niet af te zwakken.

Tel Aviv, Israël

Aangezien meer dan de helft van de ongeveer 4300 Israëlische startups in deze stad zijn gevestigd, zal het niet verbazen dat Tel Aviv op onze lijst van moderne ‘boomtowns’ staat. De stad staat bekend om zijn wetenschappelijk onderzoek en innovaties op het gebied van logistiek en veiligheid. Tel Aviv telt het hoogst aantal startups per hoofd van de bevolking ter wereld, waaronder reuzen als de freelancers-marktplaats Fiverr en de websitehost Wix.

Een mediterraan zandstrand strekt zich uit onder de stedelijke skyline van Tel Aviv waar startups van wereldklasse naast toegankelijke eigentijdse kunst en een bijzonder culinair aanbod zijn te vinden
Een mediterraan zandstrand strekt zich uit onder de stedelijke skyline van Tel Aviv, waar startups van wereldklasse naast toegankelijke eigentijdse kunst en een bijzonder culinair aanbod zijn te vinden.
Alexandre Rotenberg, Robert Harding/Nat Geo Image Collection

Als de op één na grootste stad van Israël (na Jeruzalem) staat Tel Aviv ook bekend om zijn eigentijdse kunstscene en culinaire aanbod, naast zijn kilometerslange en ongerepte stranden. En de zon schijnt hier bijna het hele jaar.

Stockholm, Zweden

De fotogenieke hoofdstad van Zweden is een perfect mix van duurzaam leven, innovatieve startups (zoals Spotify), een levendige muziekscene, grote diversiteit en een voorliefde voor de natuur. Ondanks zijn relatief kleine omvang heeft Stockholm per hoofd van de bevolking méér eenhoorns voortgebracht dan enig ander ‘ecosysteem’ voor dit soort bedrijven buiten Silicon Valley. Als centrum voor game-ontwikkelaars als King (denk aan Candy Crush) en Mojang (denk aan Minecraft) behoort Stockholm tot de steden met de hoogste dichtheid aan gamestudio’s ter wereld.

Ondernemers en reizigers kunnen genieten van Stockholms betrouwbare infrastructuur, toegankelijke organisaties en fika-traditie, waarbij meerdere keren per dag wordt gepauzeerd voor een kopje koffie met gebak of een broodje.

Santiago, Chili

De schitterende Andesvallei waarin Santiago is gelegen, heeft de stad de bijnaam ‘Chilecon Valley’ opgeleverd. Het florerende wereldje van plaatselijke startups is een van de meest dynamische op het continent en wordt aangewakkerd door het startersprogramma van de overheid, Startup Chile, dat 250 tot 300 nieuwe bedrijfjes per jaar op weg helpt.

Met zijn rijke geschiedenis en directe toegang tot de natuur (op twee uur rijden van de Stille Oceaan en vlakbij berggebied met de mogelijkheid tot talloze buitenactiviteiten) is Santiago een kosmopolitische ‘boomtown’ die de moeite van het ontdekken waard is.

De bekroonde journaliste en fotografe Lola Akinmade Åkerström woont in Stockholm en werkt voor de National Geographic Image Collection. Volg haar op haar website of op Twitter @LolaAkinmade.

Silicon Valley heeft een aantal van 's werelds meest invloedrijke mensen en herkenbare tech-merken voortgebracht tijdens de jaren '90. De nieuwe serie Valley of the Boom neemt je mee in de echte verhalen rond de geboorte van Silicon Valley. Vanaf 27 januari dagelijks om 21:00 op National Geographic Channel.

Lees ook: 24 uur in Santiago de Chile

Lees ook: 24 uur in Sydney

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in het Engels op NationalGeographic.com