Samen met mijn acht maanden oude dochtertje reisde ik naar de Zugspitz Arena, een groene vallei in het Oostenrijkse Tirol met zeven schattige dorpjes omgeven door besneeuwde bergtoppen, bloeiende alpenweides en turkooisblauwe meren. Letterlijk hoogtepunt is de Zugspitze, een 2.962 meter hoge berg die overal boven uitsteekt. In de winter is de Zugspitz Arena een wintersportparadijs, maar ’s zomers verandert het bergachtige dal in een walhalla voor outdoorliefhebbers. Wij gingen er op avontuur en laten zien wat er allemaal te doen is in deze tijd van het jaar!

1. Wandelen, wandelen, wandelen

Van eenvoudige bergroutes tot slingerende paden over hoge toppen: de Tiroler Zugspitz Arena kent meer dan 150 wandelroutes. Wij verkenden een aantal paden met onze dochter in een kinderdrager en struinden langs hoge watervallen, heldere waterbronnen en diepblauwe meren. De kabelbanen in het gebied brengen je moeiteloos naar de hoogste toppen voor eenvoudige tochten met voortreffelijk uitzicht, maar je kan er ook voor kiezen om de meren en bossen in het dal te verkennen.

Een wandeltocht langs de Blindsee
Een wandeltocht langs de Blindsee.
Robin Visser

Lees ook: 'Familiewandelroutes in de Oostenrijkse Zugspitz Arena: 4 tips'

2. Ontbijten in een kabelbaan

Smullen van een uitgebreid ontbijt, terwijl je uitkijkt op bergen, meren en dalen? Dat doe je in Bichlbach, een van de zeven dorpjes in de Zugspitz Arena. Om 9:00 uur stap je in de Almkopfbahn, die je in zo’n tien minuten omhoog brengt naar de 1620 meter hoge Heiterwanger Hochalm. Daar kan je echter gewoon blijven zitten in de gondelbaan, terwijl je geniet van een glas prosecco, regionale specialiteiten en een voortreffelijk uitzicht!

Ontbijten in de Almkopfbahn
Ontbijten in de Almkopfbahn.
Robin Visser

Lees ook: 'Bucketlisttip: Ontbijten in een Oostenrijkse gondelbaan'

3. Bezoek een berghut

In Tirol vind je enkele van de mooiste berghutten ter wereld en zo heeft de Zugspitz Arena ook een paar prachtige exemplaren. Pak bijvoorbeeld de Ehrwalder Almbahn naar Tirolerhaus. Op het zonneterras van deze berghut smul je van een bord käsespätzle of kaiserschmarren, terwijl je uitkijkt over de indrukwekkende omringende bergtoppen en de kinderen eindeloze rondjes maken op de skelterbaan. Op slechts vijf minuten lopen van de hut ligt een prachtig klein meertje vanwaar je uitkijkt over het groene dal.

Het Tirolerhaus
Het Tirolerhaus.
Robin Visser

4. Naar de top van de Zugspitze

Deze top steekt overal fier bovenuit en is het letterlijke hoogtepunt van de Zugspitz Arena. Vanuit Ehrwald brengt een gondelbaan, de Tiroler Zugspitzbahne, je in slechts tien minuten naar de bijna 3.000 meter hoge Zugspitze: de hoogste berg van Duitsland, gelegen op de grens met Oostenrijk. Het panoramische uitzicht strekt mijlenver: over gletsjers en besneeuwde alpentoppen tot wel vierduizend meter hoogte, verspreid over vier landen. Tip: ga heel vroeg in de ochtend of later op de dag voor het mooiste licht.

Het uitzicht vanaf de Zugspitze
Het uitzicht vanaf de Zugspitze.
Robin Visser

Lees ook: 'Naar de top van de 2.962 meter hoge Zugspitze, mét baby'

5. Meer outdooractiviteiten: klimmen, fietsen en zwemmen

Voor actieve vakantiegangers valt er in de zomer nog een hoop meer te beleven in het berglandschap van de Zugspitz Arena: van zwemmen tot klimmen en mountainbiken. Het gebied kent zo’n 130 klimroutes en staat bekend als een van de mooiste mountainbikeregio’s van Oostenrijk, met ruim 100 fietsroutes op allerlei niveaus. Op zoek naar nog meer actie? Rijd de berg af op een bergscooter, ga paragliden of maak een ritje in de Flying Fox-zipline.

Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door Visit Tirol en de Tiroler Zugspitz Arena. Wil je ook op avontuur in deze vakantieregio? Lees dan hier verder >