De befaamde architectFrank Gehryis de ontwerper van het wereldberoemde Museo Guggenheim Bilbao waarin op drie etages modernistische en hedendaagse kunst wordt getoond Het bouwwerk is een speelse eenheid van golvende vlakken waarbij de faade en het interieur door gebogen volumes en glazen schermen met elkaar worden verbonden De golvende lijnen en ook het titanium dat voor het gebouw werd gebruikt zorgen voor een bijzonder lichtval op de faade Het Guggenheim werd in 1997 geopend en betekende een revolutie in onze kijk op musea en architectuur

Er zijn musea die erin slagen om bezoekers al te fascineren voordat ze het gebouw hebben betreden. En soms is het exterieur van een cultuurcentrum net zo belangrijk om kunstliefhebbers aan te trekken als de eigenlijke museumcollectie. Het ontwerpen van een museum gaat gepaard met unieke architectonische uitdagingen en beperkingen: het gebouw moet de optimale omstandigheden creëren voor het exposeren en conserveren van kunstwerken en daarnaast voldoende ruimte bieden voor archieven, kantoren en publieksruimten – en dat allemaal in het kader van de uitstraling die het gebouw moet krijgen en de plek die het in het omringende landschap inneemt. (Ontdek meer musea die tot de beste ter wereld behoren.)

Hieronder volgen tien musea die de moeite waard zijn om te bezoeken, niet alleen vanwege hun kunstcollecties maar ook vanwege hun spectaculaire ontwerp.

Freelance-journaliste Fabiola Monteiro woont in Mumbai en werkte eerder bij National Geographic Traveller India. Volg haar op Twitter en Instagram.

Dit artikel is een aangepaste versie van een verhaal dat in de National Geographic Traveller (UK) van juni 2019 is verschenen en werd daarna in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com