De Magdalena-eilanden zijn een van de mooiste reizen voor 2020 volgens Traveler. Ontdek de andere bestemmingen hier!

De Magdalena-eilanden in Quebec doen een beetje denken aan een plek waar de tijd tot stilstand is gekomen, ondanks enkele concessies aan het moderne leven, zoals een hotel met gratis Wi-Fi. Op deze archipel in het midden van de uitgestrekte Saint-Lawrencebaai spreken de bewoners hun eigen, zangerige versie van het Canadees-Frans. Volgens Catherine Chevrier-Turbide, medewerkster van La Méduse, een atelier en winkel voor glaswerk, worden de Madelinots bepaald door de geografie van deze eilanden. “We zijn als een open venster in de Saint-Lawrencebaai,” zegt zij. “De wind vormt onze bewoners, hun cultuur en het landschap.”

Aan de noordkust van de twaalf hoofdeilanden steken rode zandsteenklippen uit in zee. Zandduinen vormen lagunes, aangrenzende wetlands en kilometerslange stranden, die door de wind worden gegeseld en de meeste eilanden met elkaar verbinden. Hoewel ze toeristen verwelkomen, leven de 13.000 inwoners het hele jaar door vooral van de visvangst, op kreeft, krab, mantelschelpen, mosselen en platvis. In de zomer liggen rijen commerciële vissersboten in vrolijke kleuren aan de kades van Port du Millerand aangemeerd. En wanneer de klippen en duinen ’s winters onder een pak sneeuw liggen, zijn overal op de dichtgevroren lagunes hutjes van ijsvissers te zien.

Beste tijd om te gaan

In juli en augustus is het weer hier op z’n mooist, maar van mei tot oktober vinden er talloze culturele evenementen op de eilanden plaats. Begin augustus wordt het jaarlijkse Acadian Festival in Havre-Aubert gehouden, een viering van de maritieme geschiedenis van deze regio. In het voorjaar en de herfst is het minder druk.

Zadelrobjongen worden op het ijs geboren en kunnen alleen overleven op een stabiele ijsvlakte
Zadelrobjongen worden op het ijs geboren en kunnen alleen overleven op een stabiele ijsvlakte.
Jennifer Hayes, National Geographic

Beste vervoersmiddelen

De eilanden zijn bereikbaar met de vijf uur durende rondvaart op de veerpont die uit Souris op Prince Edward Island vertrekt. Er zijn ook dagelijkse vluchten vanuit Montreal, Quebec City en Gaspé. Verschillende bedrijven verhuren auto’s, fietsen, scooters en motoren. De ‘Route 199’ is de hoofdweg die de bewoonde eilanden met elkaar verbindt. “Ook al loopt er maar één hoofdweg, ik vertel bezoekers altijd dat ze erop uit moeten gaan en moeten verdwalen,” zegt Lola Burke, wier familie al vijf generaties op de eilanden woont. “Neem de B-wegen of maak wandeltochten; dan ontdek je je eigen strandje en je eigen ongelooflijke uitzichten.” Fiets langs de kust over de Route Verte, die een kleine honderd kilometer lang is en tussen Havre-Aubert en Grande-Entrée loopt. Op boot- of kajaktochten met een gids kun je ook de onbewoonde eilanden van de archipel verkennen.

Accommodaties

In het oosten van de eilanden biedt de 26 kamers tellende La Salicorne Auberge in het dorp Grande-Entrée overnachtingen met ontbijt en een viergangenmenu aan. De herberg verzorgt ook boot- en wandeltochten en grotexcursies. Je kunt ook een kamer boeken in het eenvoudiger Château Madelinot, met uitzicht op zee en gratis Wi-Fi, of in het zusterhotel Auberge Madeli, waar de kamers zijn voorzien van koelkastjes en de bedden van hypoallergene dekbedden. Wat meer gezelligheid vind je in de Auberge Chez Denis à François op Havre-Aubert, dat tien kamers vlakbij het strand heeft. Vraag in het eeuwenoude, eveneens tien kamers tellende hotel Domaine du Vieux Couvent, een voormalig klooster in Havre-aux-Maisons, om een kamer met uitzicht op zee.

Eten & drinken

La Table des Roy is een exclusief en bekroond restaurant waar het menu vooral op zeevruchten en klassiek-Franse gerechten berust. Minder prijzig is Le Sablier, een restaurant aan het water in Havre-aux-Maisons, dat traditionele visgerechten à la Québécois serveert, waaronder gestoomde kreeft. Als je zelf gaat koken, kun je voor een spotprijs Magdelana-kreeften op de plaatselijke kade kopen. De Fromagerie du Pied-de-Vent heeft zijn eigen kudde Canadiennes, een ras van melkkoeien dat in Frans-Canada werd ontwikkeld – en het enige inheemse melkkoeienras van Noord-Amerika. De dieren leveren de ongepasteuriseerde volle melk voor de romige en halfzachte kaas Pied-de-Vent. Burke raadt ook aan een bezoekje te brengen aan Le Fumoir d’Antan, waar je gerookte haring kunt kopen.

Om te winkelen

Vlakbij de toegang tot het toeristische buurtje van La Grave op Havre-Aubert, vind je in Artisans du Sable een creatieve wereld die op zand is gebouwd. Je kunt er gezandstraalde serviesstukken, lampen en beeldhouwwerken kopen. In het naburige Vent du Large vind je nautisch antiek, met de hand beschilderde borden en andere souvenirs uit Quebec.

Om je in te lezen

Het moordmysterie Entry Island (2014) van de bekroonde Schotse misdaadauteur Peter May speelt op de Magdalena-eilanden.

Leuk weetje

De Magdalena-eilanden behoren tot de best bereikbare plekken ter wereld vanwaar je babyzeehondjes op ijsschotsen kunt spotten. Gedurende een kort, drie weken durend tijdvenster kunnen bezoekers per helikopter op de ijsschotsen worden afgezet om de dieren van dichtbij te bewonderen.

Robin Esrock woont in Vancouver, schreef het boek The Great Canadian Bucket List en presenteerde de serie Word Travels op Nat Geo Adventure.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Reis in januari mee tijdens Travel Month. Natgeo.nl/travelmonth