Dit artikel verscheen in National Geographic Traveler editie 1, 2020.

De wereld wacht op je. Wat wordt jouw volgende bestemming?

Onze editors en explorers selecteerden de 26 meest opwindende bestemmingen ter de wereld voor het komende jaar. Om deze lijst samen te stellen, werkten we samen met de redactieteams van de 17 internationale edities van National Geographic Traveler en met onze eigen reisexperts.

Al meer dan vierhonderd jaar springen jonge mannen van deze 24 meter hoge brug in Mostar BosniHerzegovina in het water om te bewijzen dat ze niet bang zijn
Al meer dan vierhonderd jaar springen jonge mannen van deze 24 meter hoge brug in Mostar (Bosnië-Herzegovina) in het water om te bewijzen dat ze niet bang zijn.
<p> Andrew Compton, Alamy Stock Photo</p> <p>&nbsp;</p>

Mostar, Bosnië-Herzegovina

Waarom gaan: Dit jaar wordt in Bosnië-Herzegovina 25 jaar vrede gevierd.

Het historische Mostar werd in de Bosnische oorlog (1992-’95) deels verwoest en die wonden uit het verleden zijn nog steeds te zien. 25 jaar geleden zorgde het Verdrag van Dayton voor relatieve rust op de westelijke Balkan. Sindsdien zijn talloze gebouwen in de oude stad, die in de vijftiende eeuw werd gebouwd als grensstad van het Ottomaanse Rijk, opnieuw opgebouwd of hersteld.

Het tastbaarste symbool van de vrede is de zestiende-eeuwse Stari Most (‘oude brug’), die in 1993 werd verwoest en in 2004 opnieuw is gebouwd. De brug verbindt de voornamelijk christelijke Kroatische westkant van de stad met de overwegend islamitische Bosnische oostkant. Als je de brug oversteekt, ben je misschien wel getuige van een traditie die al meer dan vierhonderd jaar oud is: jonge mannen die vanaf 24 meter hoogte in het water springen om te bewijzen dat ze niet bang zijn.

Beste reistijd: mei

Vrouwen van de LongHorn Miaostam in Guizhou in traditionele kledij
Vrouwen van de Long-Horn Miao-stam in Guizhou in traditionele kledij.
Stefano Cestari

Guizhou, China

Waarom nu: Hier vind je dorpen waar de tijd heeft stilgestaan.

Het zuidwesten van Guizhou, een afgelegen en van oudsher weinig toeristische provincie van China, is een bergachtige en waterrijke streek waar een koel klimaat heerst. Verder staat het gebied wereldwijd bekend om zijn grote datacenters en internetdiensten: zo vestigden techgiganten zoals Apple en Huawei zich in de hoofdstad Guiyang, en steeds meer bedrijven volgen hun voorbeeld.

Sindsdien is de bereikbaarheid in het hele gebied verbeterd, en dat geldt zelfs voor de dorpen van etnische minderheden als de Buyi, Dong en Miao. In de dorpen in het oosten van Guizhou ligt het levenstempo een stuk lager. In de landbouw en bij de vervaardiging van textiel – spinnen, borduren en batikken – gebruikt men technieken die teruggaan tot de zesde eeuw.

Het Dimen Dong Cultural Eco Museum organiseert excursies naar besloten gemeenschappen, waar de mensen zelfvoorzienend leven. Je hoort het traditionele gezang van de Dong (sinds 2009 op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van Unesco) en ziet ambachtslieden op traditionele wijze papier maken of stoffen weven.

Beste tijd: april-mei Hoe: De hogesnelheidslijn Guiyang–Guangzhou verbindt Guangzhou met de provincie Guizhou en stopt ook onderweg.

De laufarij in Cerkno staan tijdens het Sloveense carnaval symbool voor de geesten van de voorouders
De laufarij in Cerkno staan tijdens het Sloveense carnaval symbool voor de geesten van de voorouders.
Bénédicte Kurzen

Slovenië

Wonderlijke figuren in schaapsvellen en met leren kappen waaraan veren, koeienhoorns en gekleurde linten zijn bevestigd, rennen met luid kabaal over de weg. Het carnaval in Slovenië, dat naar een eeuwenoude traditie groots wordt gevierd, is begonnen.

Lees alles over Slovenië in National Geographic Traveler editie 1, 2020.

Nog geen twee procent van alle bezoekers aan Tohoku komt uit het buitenland
Nog geen twee procent van alle bezoekers aan Tohoku komt uit het buitenland.
<p> The Asahi Shimbun, Getty Images</p> <p>&nbsp;</p>

Tohoku, Japan

Waarom nu: Proef de olympische sfeer.

Tohoku, waar de Olympische Spelen van 2020 worden gehouden, ligt op minder dan twee uur met de trein vanaf Tokio en verdient een gouden medaille voor beste onbekende reisbestemming. In dit gebied vind je ongerepte bossen, kloven en kratermeren, duizend jaar oude heiligdommen en indrukwekkende lokale festivals. Toch komt nog geen twee procent van alle bezoekers uit het buitenland.

Volg de Michinoku Coastal Trail, een wandelroute van 997 kilometer langs de kust van Aomori naar Fukushima. Laatstgenoemde plaats werd in 2011 door de tsunami verwoest, en de pas geopende wandelroute is een boeiend symbool van de wederopbouw van het gebied. Onderbreek je wandeling om verse sint-jakobsschelpen, oesters, zee-egels, zalmeitjes, katsuo (gestreepte tonijn) en maguro (blauwvintonijn uit de Grote Oceaan) te proeven. Tohuku is interessant voor skiërs, want er valt de meeste sneeuw ter wereld, en in wintersportgebieden zoals Appi Kogen is het nog lekker rustig. Of treed in de voetsporen van de zeventiende-eeuwse haikumeester Matsuo Basho. Stop onder meer bij de tempel Ryushakuji en de heilige bergtoppen van Dewa Sanzan, waar je nog yamabushi-monniken tegen kunt komen.

Beste tijd: het hele jaar door Slapen: Bij Koganezaki Furofushi Onsen in Aomori, met een warmwaterbron met uitzicht op de Japanse Zee.

In Hollk in Hongarije viert de lokale bevolking Pasen met een volksdans door meisjes in felgekleurde traditionele kostuums
In Hollókő in Hongarije, viert de lokale bevolking Pasen met een volksdans door meisjes in felgekleurde traditionele kostuums.
Martin Zwick, Getty Images

De blauwe route, Hongarije

Waarom nu: Dit is een nog onontdekte wandelroute.

Imposante bergen heeft Hongarije niet (de Kékes is met 1014 meter de hoogste), en toch is dit land dankzij de Blauwe Route (Kéktúra in het Hongaars) een walhalla voor wandelaars. Van de berg Írottk, aan de westelijke grens bij Oostenrijk, kun je via een netwerk van gevarieerde gemarkeerde wandelpaden een 1128 kilometer lange route volgen die eindigt in het noordoostelijk gelegen dorp Hollóháza vlak bij Slowakije.

De Blauwe Route bestaat sinds 1938 en geldt als het oudste lange-afstandwandelpad van Europa. Het maakt deel uit van de circa tienduizend kilometer lange Europese wandelroute E4, die begint in Spanje en die (via een veerverbinding) eindigt op Cyprus.

Beste tijd: augustus-september

De pastelkleurige woonhuizen rond het driehoekige marktplein waren oorspronkelijk van hout maar werden na een brand in 1530 in steen herbouwd
De pastelkleurige woonhuizen rond het driehoekige marktplein waren oorspronkelijk van hout, maar werden na een brand in 1530 in steen herbouwd.
<p> Kaprik, Alamy Stock Photo</p> <p>&nbsp;</p>

Telč, Tsjechië

Waarom gaan: Onontdekt en sprookjesachtig mooi.

De Zuid-Tsjechische stad Telč – ‘het Florence van Tsjechië’ – staat bekend om haar fraaie architectuur in Italiaanse Renaissancestijl. Telč werd in de veertiende eeuw gesticht op een kruispunt van handelsroutes tussen Bohemen, Moravië en Oostenrijk. In Tsjechië trekken Praag en Český Krumlov drommen toeristen aan. Maar in Telč, op de grens tussen Moravië en Bohemen, kom je vooral Tsjechische reizigers tegen.

Het historische stadshart is door Unesco tot werelderfgoed uitgeroepen. De pastelkleurige woonhuizen rond het driehoekige marktplein waren oorspronkelijk van hout, maar werden na een brand in 1530 in steen herbouwd. Het in gotische stijl opgetrokken kasteel van Telč is verbouwd tot een renaissancistisch juweeltje.

Beste tijd: mei-september Zien: Het kasteel van Telč, met een prachtige gedecoreerde kapel uit 1580, waar de edelman Zachariáš van Hradec en zijn vrouw Kateřina begraven liggen.

Zadelrobjongen worden op het ijs geboren en kunnen alleen overleven op een stabiele ijsvlakte
Zadelrobjongen worden op het ijs geboren en kunnen alleen overleven op een stabiele ijsvlakte.
Jennifer Hayes, National Geographic

De Magdalena-eilanden, Canada

De prachtige, maar krimpende ijsvlakte van deze Canadese archipel is een van de weinige plekken in het noordwestelijke deel van de Atlantische Oceaan waar zadelrobben worden geboren.

Lees alles over de Magdalena-eilanden in National Geographic Traveler editie 1, 2020.

De Twr Mawrvuurtoren in Anglesey is een mooie stopplaats langs de new North Wales Way van het Verenigd Koninkrijk
De Twr Mawr-vuurtoren in Anglesey is een mooie stopplaats langs de new North Wales Way van het Verenigd Koninkrijk.
<p> Alan Novelli, Alamy Stock Photo</p> <p>&nbsp;</p>

Wales Way, Verenigd Koninkrijk

Waarom nu: Ontdek een nieuwe, epische autoroute.

Wales heeft drie prachtige, nieuwe autoroutes uitgestippeld die samen de naam Wales Way kregen. De Cambrian Way is met driehonderd kilometer de langste van de drie. De route slingert zich van noord naar zuid langs de bergachtige ‘ruggengraat’ van Wales, door nationale parken, van Llandudno naar Cardiff. De 290 kilometer lange Coastal Way ligt ingeklemd tussen de bergen en de zee en voert langs Cardigan Bay aan de westkust. Onderweg tref je vissersdorpen, torenhoge kliffen en geheime baaien. De 120 kilometer lange North Wales Way volgt een eeuwenoude handelsroute van Queensferry in het noordoosten naar het eiland Anglesey.

Ga, volgens goed Welsh gebruik, vooral ook igam-ogam: niet in een rechte lijn. Laat de auto hier en daar staan om te wandelen in de voetsporen van Edmund Hillary op Mount Snowdon, te golfsurfen bij Adventure Parc Snowdonia of je te wagen aan coasteering (een mix van onder meer rotsklimmen, klifduiken, snorkelen) langs de kust van Pembrokeshire.

Beste tijd: mei-juni Ontdek: Mike Davies, eigenaar en gids van Dragon Tours, is historicus en weet alles over de middeleeuwse historie van Wales.

De kolossale beelden van farao Ramses II bewaken de ingang van Aboe Simbel
De kolossale beelden van farao Ramses II bewaken de ingang van Aboe Simbel.
Dan Breckwoldt, Shutterstock

Aboe Simbel, Egypte

Het toerisme in Egypte kreeg een flinke knauw door de Arabische Lente van 2011 en de nasleep daarvan, maar leeft nu weer op. Toch heb je bij het tempelcomplex Aboe Simbel, in het zuiden van Egypte, niet ver van de grens met Soedan, het gevoel deze plek voor jezelf te hebben. De tempels van Aboe Simbel werden onder de Egyptische farao Ramses II (ca. 1303-1213 v.Chr.) uitgehouwen in een rotswand; het complex is niet alleen een archeologisch wonder, maar ook een knap staaltje vakwerk. De kolossale bouwwerken lagen duizenden jaren verscholen onder het zand, tot ze in 1813 door archeologen werden opgegraven.

In 1960 dreigden de imposante bouwwerken onder water te verdwijnen door de aanleg van de Aswandam in de Nijl, waardoor een gigantisch stuwmeer ontstond, het Nassarmeer. De Egyptische overheid en Unesco startten daarom nog in datzelfde jaar een grootschalige reddingsoperatie die vijf jaar zou duren.

Voordat het gebied onderliep, zijn de tempels zorgvuldig afgebroken, om zestig meter boven de damwand weer te worden opgebouwd. Het tempelcomplex kreeg met enkele andere Nubische monumenten in 1979 de status van werelderfgoed. Wandel door de dertig meter hoge Grote Tempel, die wordt bewaakt door vier reusachtige beelden van Ramses II. Vergaap je aan de portretten van de farao en Nefertari, zijn geliefde koningin, die meer dan drieduizend jaar geleden op de muur werden vereeuwigd. Neem vooral de tijd, want de kans is groot dat er niet veel andere toeristen zijn.

Beste tijd: februari-maart

Bezoekers bekijken de installatie Messages from the Atlantic Passage van de ZuidAfrikaanse kunstenaar Sue Williamson op de KochiMuziris Biennale in Kochi India december 2018 De binnale is de grootste kunsttentoonstelling van ZuidAzi
Bezoekers bekijken de installatie ’Messages from the Atlantic Passage’ van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Sue Williamson op de Kochi-Muziris Biennale in Kochi, India, december 2018. De biënnale is de grootste kunsttentoonstelling van Zuid-Azië.
Atul Loke, Redux

Fort Kochi, India

Waarom gaan: Maak kennis met de kunstscene van de tropen.

De oudste Europese nederzetting in India heeft zich ontwikkeld tot een nieuw, bruisend centrum voor de kunsten. Het aan zee gelegen Kochi, in de staat Kerala, werd in 1500 gesticht door de Portugezen, de eersten in een reeks koloniale grootmachten (de Hollanders en de Engelsen zouden later volgen) die zich in deze tropische havenstad vestigden. Het koloniale verleden is het tastbaarst in de historische, aan zee gelegen wijk Fort Kochi, waar in veel door de Britten en Hollanders nagelaten gebouwen galeries en cafés zijn gevestigd.

De Kochi-Muziris Biennale duurt vier maanden en is het grootste evenement in zijn soort in Zuid-Azië. Sinds de eerste editie van 2012 brengt de Biennale hedendaagse internationale, Indiase en interculturele visuele kunst. De Singaporees-Indiase kunstenaar en schrijver Shubigi Rao is curator van de vijfde Biennale, die van 12 december 2020 tot 10 april 2021 wordt gehouden. Hiervoor zijn diverse locaties in beeld, zoals de rond 1695 voor de VOC gebouwde David Bungalow en Aspinwall House (1867), een opslagplaats van een voormalige Britse handelsmaatschappij. Ook het nabijgelegen Mattancherry, waar de eeuwenoude Joodse wijk van Kochi te vinden is, behoort tot de locaties van de Biennale.

Beste tijd: december-april

Honderden olifanten zijn onderweg naar een waterbron in Nationaal Park Zakouma in Tsjaad
Honderden olifanten zijn onderweg naar een waterbron in Nationaal Park Zakouma in Tsjaad.
Brent Stirton, National Geographic

Nationaal Park Zakouma, Tsjaad

Waarom nu: Met je bezoek steun je een veilig onderkomen voor olifanten.

Nationaal Park Zakouma, waar het aantal olifanten snel toeneemt – van 559 in 2019 naar een verwachte duizend dieren in 2024 – is geen al te bekende safaribestemming. Deze nog onontdekte parel ligt in het zuidoosten van Tsjaad, een van de minst toeristische landen ter wereld. Reistips als deze dragen hopelijk bij tot het succes van dit natuurreservaat.

Door intensieve stroperij – op zeker moment was negentig procent van de wilde olifanten gedood – was dit gebied lange tijd een slagveld. Het tij werd gekeerd dankzij steun van de Europese Unie en doordat in 2010 het parkbeheer werd overgedragen aan de natuurorganisatie African Parks. In Zakouma leven naast dikhuiden ook ruim tienduizend Afrikaanse buffels en meer dan 950 kordofangiraffen. Verder vind je hier vierhonderd vogelsoorten, cheeta’s, luipaarden en servals.

Beste tijd: maart–april Hoe: Verblijf op Camp Nomade, open van half december tot half april. Camp Tinga, open van half november tot mei, een kamp met twintig hutten, hanteert iets lagere prijzen.

Spruce Street Harbor Park werd in 2014 geopend en is een geslaagd symbool van de vernieuwing van de kade van de Delaware De inwoners komen in het gratis park ontspannen in de tientallen kleurrijke hangmatten
Spruce Street Harbor Park werd in 2014 geopend en is een geslaagd symbool van de vernieuwing van de kade van de Delaware. De inwoners komen in het gratis park ontspannen in de tientallen kleurrijke hangmatten.
Dina Litovsky, National Geographic

Philadelphia, Verenigde Staten

De Amerikaanse stad Philadelphia is bezig aan een opmars, aangevoerd door de plaatselijke keukenbrigades. Baan je vooral al etende een weg door de stad, een verrukkelijke, multiculturele ervaring.

Lees alles over Philadelphia in National Geographic Traveler editie 1, 2020.

Toppunt van weelderigheid is de Capilla del Rosario die rijkelijk met 23karaats bladgoud is gedecoreerd
Toppunt van weelderigheid is de Capilla del Rosario, die rijkelijk met 23-karaats bladgoud is gedecoreerd.
<p> Anton Ivanov, Alamy Stock Photo</p> <p>&nbsp;</p>

Puebla, Mexico

Waarom gaan: Zie Mexico op z’n Mexicaans.

Puebla, de op drie na grootste stad van Mexico, werd in 1531 door de Spanjaarden gesticht. De stad is beroemd om haar barokke architectuur. Het centrum, dat honderd huizenblokken telt en dat is uitgeroepen tot werelderfgoed, biedt met zijn vele bouwwerken uit de zeventiende en achttiende eeuw een prachtige aanblik. Op veel gevels zie je Talvera-tegels, in felle kleuren beschilderde aardewerken meesterwerkjes in een stijl met zowel inheemse als Europees-koloniale elementen. Toppunt van weelderigheid is de Capilla del Rosario van de kerk Santo Domingo, die rijkelijk met 23-karaats bladgoud is gedecoreerd. Het Internationaal Museum van de Barok werd geopend in 2016. De aardbeving die het gebied een jaar later trof, bracht het museum geen blijvende schade toe. Veel andere gebouwen in Puebla moesten wel worden verstevigd en er verrezen nieuwe hotels, maar Puebla heeft zijn traditionele uitstraling weten te behouden. ‘Puebla trekt nauwelijks buitenlandse toeristen, dus hier kunnen bezoekers zich onderdompelen in een authentieke Mexicaanse stad,’ zegt Antonio Prado, directeur van het Spaanse Instituut in Puebla.

Beste tijd: hele jaar door Doen: Bij het Spaanse Instituut in Puebla kun je elke maandag starten met een individuele spoedcursus Spaans (1 tot 16 weken).

Het Kalahari Heritage Park is een van de donkerste plekken ter wereld
Het Kalahari Heritage Park is een van de donkerste plekken ter wereld.
Melanie Van Zyl

Kalahari-woestijn, zuidelijk Afrika

Het Kalahari Heritage Park is een van de donkerste plekken ter wereld en een van de weinige International Dark Sky Sanctuaries. Afstanden in deze afgelegen grensregio tussen Zuid-Afrika en Botswana worden gemeten in zandduinen. Het park, met de nagenoeg perfecte score van 21,9 op de duisternisschaal van de Sky Quality Meter, is een van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken, door de stabiele temperaturen het hele jaar door en de extreem lage vochtigheid. Ook is er vrijwel geen lichtvervuiling of geluid en zijn er bijna geen wolken.

Verblijf in de !Xaus Lodge in het park met twaalf chalets. Leden van de ‡Khomani San en Mier zijn mede-eigenaar en werken er ook. Gebruik de telescoop op het dek om het Zuiderkruis en andere sterrenbeelden waar te nemen die alleen vanaf het zuidelijk halfrond zichtbaar zijn. Ook de Kleine en Grote Magelhaense Wolk, twee dwergsterrenstelsels, zijn er te zien.

Beste tijd: augustus-september

De Malediven vormen de thuisbasis van een van de grootste bekende populaties rifmantas ter wereld
De Malediven vormen de thuisbasis van een van de grootste bekende populaties rifmanta’s ter wereld.
Doug Perrine, Nature Picture Library

De Maldiven

De Maldiven luidde in 1987 als eerste natie in de Algemene Vergadering van de VN de noodklok over klimaatverandering. De archipel is een voorloper op dit gebied: de Maldiven streven ernaar om in 2020 klimaatneutraal te zijn. Op de idyllische eilanden in de Indische Oceaan is duurzaamheid van levensbelang, want het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) waarschuwt dat een groot deel van de Maldiven – het laagstgelegen land ter wereld, met een grondgebied dat voor 99 procent uit water bestaat – de komende decennia door de zeespiegelstijging mogelijk onder water verdwijnt.

Het 140 hectare grote Baa-atol, een biosfeerreservaat van Unesco, helpt lokale koraalriffen te beschermen. De riffen staan aan de basis van een ecosysteem met talloze vis- en vogelsoorten, zeeschildpadden, walvishaaien en ander zeeleven. Als bezoeker kun je hieraan een bijdrage leveren door de zeebodem op te schonen of door een speciale koraalexcursie te boeken.

Beste tijd: februari-maart Slapen: Veel resorts op de eilandengroep zijn zeer begaan met het milieu. Kies bijvoorbeeld voor Soneva Fushi, Soneva Jani of St. Regis Maldives Vommuli.

De Bay of Fires dankt zijn naam aan de oranjekleurige rotsen
De Bay of Fires dankt zijn naam aan de oranjekleurige rotsen.
Ewen Bell, National Geographic

Tasmanië, Australië

Had Tasmanië vroeger misschien een wat provinciaal imago, nu is het een van de snelst groeiende toeristische bestemmingen van Australië. De grootste troef van deze zuidelijkste Australische staat is zijn rauwe natuurlijke schoonheid, die het eiland deels dankt aan de afgelegen ligging en de liefde voor de natuur van de ruwweg half miljoen inwoners. Tweeduizend jaar oude bomen, ‘duivels’ en wolven (als je waarde hecht aan geruchten dat de uitgestorven buidelwolf voortleeft), maken dit eiland tot een droombestemming voor avonturiers.

Lees alles over Tasmanië in National Geographic Traveler editie 1, 2020.

Nergens anders in Spanje kun je zo veel smaken vinden zon ongelooflijke variteit in zon klein gebied Het is als een heel land
‘Nergens anders in Spanje kun je zo veel smaken vinden, zo’n ongelooflijke variëteit, in zo’n klein gebied. Het is als een heel land.’
Chiara Goia

Asturië, Spanje

Waarom nu: Ontdek deze Noord-Spaanse provincie met besneeuwde toppen en fantastische gerechten.

Asturië, een autonome regio van Spanje, ligt langs de Golf van Biskaje en is bezaaid met wild moerasland en geschulpte stranden. ‘Nergens anders in Spanje kun je zo veel smaken vinden, zo’n ongelooflijke variëteit, in zo’n klein gebied. Het is als een heel land,’ zegt José Antelo, die drie of vier keer per jaar naar Asturië komt om te genieten van de gevierde keuken van de provincie, van Cabrales-kaas tot cider (van bovenaf in een glas gegoten, een manoeuvre bedoeld om schuim te creëren en smaken te openen).

De Asturische hoofdstad Oviedo is een compacte stad met zo’n 220.000 inwoners die is gescheiden van de grotere stad Gijón door snel oprukkende buitenwijken. Oviedo heeft de betere musea, Gijón heeft het strand. Ga na de steden naar het Nationaal Park Picos de Europa, met zijn stekelige toppen en kudden schapen. Hier opent zich een uitzicht naar een eindeloze lucht met wolkjes als wattenbollen.

Beste tijd: zomer Proef: Asturië noemt zichzelf país de quesos (land van kaas) vanwege de vele variëteiten die het produceert, waaronder de beschermde Cabrales.

Megaliet met relif Gbekli Tepe
Megaliet met reliëf, Göbekli Tepe.
Vincent J. Musi, Nat Geo Image Collection

Göbekli Tepe, Turkije

Waarom nu: Dit is ’s werelds oudst bekende tempelcomplex dat door mensen is gebouwd.

De monumentale kalkstenen zuilen van Göbekli Tepe, ook wel Navelberg genoemd, werden zo’n 11.600 jaar geleden gebouwd en bleven millennia aan het zicht onttrokken. De opgraving van de megalieten begon halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw. De archeologische vindplaats ligt in het zuidoosten van Turkije, aan de noordkant van de Vruchtbare Sikkel, het gebied waar vroege beschavingen zijn ontstaan.

Veel van het uitgestrekte gebied Göbekli Tepe bevindt zich ondergronds en is nog altijd een mysterie. Wat wel is onthuld (voornamelijk cirkels en rechthoeken van megalieten, enorme stenen, versierd met bas-reliëf van everzwijnen, vossen en gazellen), vormt het oudste bekende tempelcomplex ter wereld.

De bijzondere ontdekkingen in het gebied hebben nieuw inzicht gegeven in hoe de eerste beschavingen zijn ont- staan. Hoewel lang werd gedacht dat de eerste permanente nederzettingen zijn ontstaan vanwege landbouw, laat Göbekli Tepe zien dat juist de behoefte aan een vaste gebedsplaats de aanleiding was. Onderzoekers denken dat de nederzetting door jager-verzamelaars is gebouwd als regionale ontmoetingsplek en dat landbouw is ontstaan vanuit de behoefte om alle mensen te kunnen voeden die hielpen bij het bouwen van de nederzetting.

Beste tijd: maart-mei Hoe: Bezoek voordat je naar Göbekli Tepe gaat eerst het Archeologie- en Mozaïekmuseum Şanlıurfa in het nabijgelegen Şanlıurfa om een replica te zien van de tempel en diverse objecten die bij de opgraving zijn gevonden.

De drie belangrijkste wijnstreken in de provincie Maip Lujan de Cuyo en de Ucovallei liggen aan de prachtige Ruta 40 in Argentini een van de langste snelwegen ter wereld
De drie belangrijkste wijnstreken in de provincie (Maipú, Lujan de Cuyo en de Uco-vallei) liggen aan de prachtige Ruta 40 in Argentinië, een van de langste snelwegen ter wereld.
<p> David Noton Photography, Alamy Stock Photo</p> <p>&nbsp;</p>

Mendoza Province, Argentinië

De Argentijnse provincie Mendoza is een prachtige plek om wijngaarden te bekijken en je smaakpapillen te bekoren, met haar bodega’s (wijnkelders) met de beste Malbec-wijnen ter wereld, en op de achtergrond de besneeuwde toppen van de Andes. Heel veel zon, een gortdroog klimaat en grote hoogten (sommige wijngaarden liggen wel 1200 meter boven zeeniveau) zijn de perfecte omstandigheden voor de bekroonde Malbec en de andere druivensoorten in Mendoza, zoals Torrontés, Cabernet Sauvignon en Merlot.

De drie belangrijkste wijnstreken in de provincie (Maipú, Lujan de Cuyo en de Uco-vallei) liggen aan de prachtige Ruta 40 in Argentinië, een van de langste snelwegen ter wereld, op nog geen 120 kilometer van de gelijknamige hoofdstad van Mendoza. De Spanjaarden introduceerden de druif hier in de zestiende eeuw en sommige wijnmakerijen zijn meer dan honderd jaar oud. Maar het zijn de hartelijke lokale bevolking en hun passie voor wijn die Mendoza anders maken dan andere belangrijke wijnstreken in de wereld.

Beste tijd: maart-april Hoe: Bezoek tijdens de excursie ‘Taste of Lujan & Maipú’ van Ampora Wine Tours enkele wijngaarden in twee regio’s in Mendoza.

Een bruine beer op zoek naar zalm in het natuurreservaat Kronotski op het Russische schiereiland Kamtsjatka
Een bruine beer op zoek naar zalm in het natuurreservaat Kronotski op het Russische schiereiland Kamtsjatka.
Igor Shpilenok, Nature Picture Library

Kamtsjatka, Rusland

Er zijn geen wegen die Kamtsjatka, het uitgestrekte schiereiland in het verre oosten van Rusland, met de rest van het land verbinden. Het 1248 kilometer lange Kamtsjatka loopt tussen de Japanse archipel en de Aleoeten de zee in en maakt deel uit van de Ring van Vuur, de reeks vulkanen en seismisch actieve gebieden rondom de Grote Oceaan. Vanwege de enorme dichtheid en de grote verscheidenheid aan vulkanen, geothermie (aardwarmte) en dieren die hier zijn te vinden, zijn zes verschillende delen van het schiereiland opgenomen in het werelderfgoedmonument Vulkanen van Kamtsjatka.

Kamtsjatka is een ongetemd oergebied met veel wilde dieren, waaronder bruine beren die wel 680 kilo kunnen wegen. Tot voor kort werd het gebied alleen bezocht door hardcore avonturiers. Tegenwoordig is het dankzij het steeds groter wordende vliegveld in de hoofdstad en toegangspoort van het schiereiland, Petropavlovsk-Kamchatski, iets makkelijker om het wilde oosten van Rusland te bezoeken. Doordat er tegenwoordig een handvol partijen zijn die avontuurlijke toeren organiseren, zoals 56th Parallel en Explore Kamchatka, is het ook makkelijker geworden om het gebied verder te verkennen. Zo kun je wandelen op de vulkaan, een tocht maken om beren te spotten, heliskiën, raften op de rivier, of een bezoek brengen aan een van de rendierkampen op de toendra of de indrukwekkende Vallei van de Geisers.

Beste tijd: augustus-september Hoe: National Geographic Expeditions biedt de cruisereis ‘Het beste van Kamsjatka’.

De Piramide van de Grote Jaguar in de voormalige Mayastad Tikal
De Piramide van de Grote Jaguar in de voormalige Mayastad Tikal.
<p> Simon Dannhauer, Getty Images</p> <p>&nbsp;</p>

Guatemala

Een schatkaart die is gemaakt met revolutionaire lasertechnologie leidt tot nieuwe ontdekkingen onder het gebladerte van de dichtbegroeide jungle van het Mayabiosfeerreservaat in het noorden van Guatemala. Archeologen hebben aan de hand van luchtfoto’s van het Pacunam Lidar Initiative lang verborgen gebleven piramiden, wachttorens en andere ruïnes gevonden van een wijdverbreide precolumbiaanse beschaving die veel complexer was dan de meeste Mayadeskundigen hadden verwacht. De laatste ontdekkingen zijn, ondanks dat ze nog niet zijn toegankelijk zijn voor publiek, een bevestiging dat Guatemala de plek is om diep in de Mayacultuur van toen en nu te duiken.

De wortels gaan vooral ver terug in de noordelijkst gelegen regio Petén, midden in de jungle, maar de sporen van de Mayacultuur zijn overal in Guatemala nadrukkelijk aanwezig. Bezoek bijvoorbeeld ook Uaxactún, Yaxhá, El Mirador en Tikal.

Beste tijd: november-december

Een deskundige van het Italiaanse ParmigianoReggiano Consortium test de kwaliteit van de ParmigianoReggiano
Een deskundige van het Italiaanse Parmigiano-Reggiano Consortium test de kwaliteit van de Parmigiano-Reggiano.
<p> Ainara Garcia, Alamy Stock Photo</p> <p>&nbsp;</p>

Parma, Italië

Waarom gaan: Dit is de cultuurhoofdstad van 2020.

Niet alleen de ‘koning van de kazen’ Parmigiano-Reggiano en de opera’s van Giuseppe Verdi komen uit Parma, ook de omringende regio Emilia-Romagna produceert veel producten met het kwaliteitskeurmerk D.O.P., dat garandeert dat producten uit de streek komen, zoals Parmaham, balsamico uit Modena en mousserende wijnen uit Lambrusco. Logisch dat deze Noord-Italiaanse stad is uitgeroepen tot ’s lands culturele hoofdstad in 2020. Bezoek in dat kader het Labirinto della Masone, het grootste bamboedoolhof ter wereld, en het uitgestrekte Palazzo della Pilotta, een onvoltooid complex uit de zestiende eeuw waarin het eerste kunstmuseum van Parma, de Galleria Nazionale, is gevestigd.

‘In sommige grote steden barst het van de toeristen, maar in Parma isdat nog niet zo,’ zegt Lauren Piscitelli van Cooking Vacations. ‘Er is een oude hoedenwinkel waar zowel mannen als vrouwen, altijd elegant gekleed, nog steeds hun hoeden laten maken. Vanaf 18.00 uur komt iedereen in de kleine cafeetjes bij elkaar voor een aperitief of een kop koffie. Het is heel erg charmant allemaal.’

Beste tijd: april-mei Hoe: Leer een volledig menu te bereiden van lokale ingrediënten uit Emilia-Romagna tijdens ‘Chef Mattia’s Kitchen in Parma’ van Cooking Vacations.

El Hierro is het kleinste 167 vierkante kilometer en jongste eiland van alle Canarische Eilanden en is een Unescobiosfeerreservaat en geopark
El Hierro is het kleinste (167 vierkante kilometer) en jongste eiland van alle Canarische Eilanden en is een Unesco-biosfeerreservaat en -geopark.
Inaki Relanzon, Nature Picture Library

Canarische Eilanden, Spanje

Waarom nu: Ga naar het einde van de wereld.

El Hierro werd ooit beschouwd als het westelijkste stukje land van de wereld en is heel anders dan de rest van de Canarische Eilanden, die vooral bekend staan als geliefde bestemming voor een zonvakantie. El Hierro is het kleinste (167 vierkante kilometer) en jongste eiland van alle Canarische Eilanden en is een Unesco-biosfeerreservaat en -geopark. De populaire Spaans-Franse tv-serie Hierro wordt hier ook opgenomen.

De diversiteit aan ecosystemen op El Hierro is spectaculair, van weelderige weiden tot ruwe kliffen aan de kust en maanlandschappen. Op de hellingen in het zuiden vind je palmbomen, vijgenbomen en wijngaarden, maar ook inheemse dennenbossen. In El Sabinar in het westen staan de heuvels vol eeuwenoude jeneverbesstruiken, die door de wind in allerlei rare vormen zijn geblazen. Aan de zuidkust van El Hierro ligt het maritiem reservaat La Restinga-Mar de las Calmas, dat als een van de beste duikbestemmingen in Europa wordt gezien.

Beste tijd: september-oktober Hoe: Macs Adventure biedt self-guided wandeltoeren inclusief verblijf, vervoer van je bagage en elke dag een ontbijt en plattegronden.

In het oerbos van Bialowieza leven meer dan 250 soorten vogels en 59 soorten zoogdieren
In het oerbos van Bialowieza leven meer dan 250 soorten vogels en 59 soorten zoogdieren.
Fabrizio Moglia, Getty Images

Białowieża, Polen

Waarom nu: Ontdek een van de laatste echte ongerepte natuurgebieden van Europa.

Het oerbos van Białowieza staat op de Unesco-werelderfgoedlijst. Het biosfeerreservaat biedt bescherming aan het laatste primaire laaglandbos in Europa. Het uitgestrekte bos beslaat bijna 885 vierkante kilometer en vormt het Nationaal Park Białowieza in het oos- ten van Polen. Het is een oase van wildernis in een overvol continent, waarin de natuurlijke cyclus van leven en dood nog volop aanwezig is.

In het bos leven meer dan 250 soorten vogels en 59 soorten zoogdieren, waaronder de wisent, Europa’s grootste landzoogdier. De wisenten in Białowieza werden in de jaren vijftig met succes geherintroduceerd in het bos, nadat ze enkele decennia eerder bijna waren uitgestorven door overbejaging. Inmiddels leven er in Białowieza weer zo’n achthonderd.

Beste tijd: september-oktober. Doen: Wandel met een gids door het streng beschermde oerbos van Białowieża tijdens een wisentensafari.

De Groglockner voert door Nationaal Park Hohe Tauern een van de grootste natuurgebieden van MiddenEuropa
De Großglockner voert door Nationaal Park Hohe Tauern, een van de grootste natuurgebieden van Midden-Europa.
<p> Zoonar, J&uuml;rgen Vogt, Alamy Stock Photo</p> <p>&nbsp;</p>

Grossglockner Hochalpenstrasse, Oostenrijk

Waarom nu: De ultieme test voor je elektrische auto.

Tijdens de 46 kilometer lange rit omhoog geniet je van prachtige vergezichten. Wel op de weg blijven letten: op deze in 1935 voltooide tolweg kom je maar liefst 36 haarspeldbochten tegen. De route voert door Nationaal Park Hohe Tauern, een van de grootste natuurgebieden van Midden-Europa, en biedt automobilisten de kans de ongerepte bergnatuur te ervaren die voorheen was voorbehouden aan bergbeklimmers.

De weg dankt zijn naam aan de hoogste berg van Oostenrijk, de 3798 meter hoge Großglockner, en voert van Noord naar zuid door de provincies Salzburg, Tirol en Karinthië, van Fusch tot Heiligenblut. Bij veel uitkijkpunten langs de weg beginnen wandelpaden. In de historische herberg Edelweißhütte (1935) kijk je uit over 37 bergtoppen en negentien gletsjers.

Beste tijd: juni-september Hoe: Met een elektrische auto betaal je minder tol en help je de natuur in de Alpen te beschermen. Er staan laadpalen bij het begin- en eindpunt van de route.

De Sam Pan Bokcanyon in de provincie Ubon Ratchathani Thailand
De Sam Pan Bok-canyon in de provincie Ubon Ratchathani, Thailand.
Getty Images

Sam Pan Bok, Thailand

Sam Pan Bok, ‘drieduizend gaten’, is een rotslandschap langs de oevers van de Mekong in de provincie Ubon Ratchathani in het noordoosten van Thailand. Eeuwenlange erosie, vooral door het water van de Mekong, hebben van de zandstenen kliffen een soort gatenkaas gemaakt, alsof er met een ijstang bolletjes uit zijn geschept. Het gebied werd pas enkele jaren geleden ontdekt en staat tegenwoordig bekend als de Grand Canyon van Thailand, al heeft Sam Pan Bok meer weg van het maanoppervlak. Een van de grotere rotsformaties lijkt op een hondenkop. Volgens de legende liet een hebzuchtige koning hier ooit een hond voor dood achter nadat die loyaal een schat had bewaakt die in een van de gaten was ontdekt.

Beste tijd: november-maart Hoe: vanuit het dorp Song Khon kun je met een boot tussen de kliffen doorvaren.

Reis in januari mee tijdens Travel Month. Natgeo.nl/travelmonth