5 spectaculaire bestemmingen om carnaval te vieren

Op deze plekken kom je alle mogelijke uitdossingen en figuren tegen – van blauwe duivels op Trinidad en Tobago tot fraai gedecoreerde carnavalsmaskers in Venetië.woensdag 29 januari 2020

Trinidad en Tobago

Wanneer tijdens het carnaval op dit eilandstaatje de duivel Jab Molassie op straat verschijnt, barst het feest echt los. Talloze versies van deze met een hooivork uitgeruste duivel – slechts een van de vele carnavalsfiguren van Trinidad en Tobago – smeren zichzelf in met melasse of vet en blauwe verf. Je kunt ze maar beter een Trinidadiaanse dollar (zo’n dertien eurocent) geven, want anders smeren ze jou ook in met verf... In het bergdorpje Paramin wordt een bijzonder wilde optocht gehouden.

Venetië, Italië

Hoe worden de maskers van Venetië gemaakt? Ambachtslieden persen lagen vochtig papier op een mal. Als het papier is opgedroogd, worden de maskers met de hand beschilderd en verder met bladgoud, edelsteentjes of veren versierd. (Ontdek Venetië in 48 uur).

Bulgarije

De gekostumeerde Kukeri verjagen waarschijnlijk al zo’n vierduizend jaar boze geesten en smeken om overvloedige oogsten. Tot de beste plekken om hun optochten te aanschouwen, behoren het stadje Pernik en het dorpje Sjiroka Laka.

New Orleans, Louisiana

Aan de parades van Mardi Gras kleeft een nadeel: massa’s weggegooide plastic kralen. Maar er zijn inmiddels duurzame alternatieven, zoals halskettinkjes van geperst papier, onder andere van Atlas Handmade Beads.

Oruro, Bolivia

In deze droge, hooggelegen stad dossen carnavalsgangers zich uit met gehoornde maskers voor de Diablada, een dans die zowel traditioneel indiaanse als Spaanse invloeden verraadt. (Bekijk 8 wonderen van Moeder Natuur in het hoogland van Bolivia).

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

feest verder

Carnaval in de Cariben

Mythische wezens en demonen van Afrikaanse, Indiaanse of Europese oorsprong luisteren de carnavalsvieringen in de nieuwe wereld op. Ze steken de draak met de voormalige onderdrukkers.

Bekijk een beroemde Mexicaanse dansceremonie van dichtbij

Heden, verleden, heidens en katholiek worden gecombineerd tijdens dit complexe dansritueel, dat wordt opgevoerd in dorpjes en steden in heel Centraal-Mexico.

Weekendplan voor het ontdekken van Venetië

Je kunt wekenlang in deze stad ronddwalen en je geen moment vervelen. Maar als je slechts een paar dagen hebt, kan een lokale Venetiaan je helpen om de stad te verkennen.
Lees meer