5 spectaculaire bestemmingen om carnaval te vieren

Op deze plekken kom je alle mogelijke uitdossingen en figuren tegen – van blauwe duivels op Trinidad en Tobago tot fraai gedecoreerde carnavalsmaskers in Venetië.

Door Karen Carmichael
Gepubliceerd 29 jan. 2020 16:09 CET
De blauwe duivels behoren tot de kleurrijkste en wildste figuren van het traditionele carnaval op Trinidad ...
De blauwe duivels behoren tot de kleurrijkste en wildste figuren van het traditionele carnaval op Trinidad en Tobago.
Foto door Aaron Huey

Trinidad en Tobago

Wanneer tijdens het carnaval op dit eilandstaatje de duivel Jab Molassie op straat verschijnt, barst het feest echt los. Talloze versies van deze met een hooivork uitgeruste duivel – slechts een van de vele carnavalsfiguren van Trinidad en Tobago – smeren zichzelf in met melasse of vet en blauwe verf. Je kunt ze maar beter een Trinidadiaanse dollar (zo’n dertien eurocent) geven, want anders smeren ze jou ook in met verf... In het bergdorpje Paramin wordt een bijzonder wilde optocht gehouden.

Venetië, Italië

Hoe worden de maskers van Venetië gemaakt? Ambachtslieden persen lagen vochtig papier op een mal. Als het papier is opgedroogd, worden de maskers met de hand beschilderd en verder met bladgoud, edelsteentjes of veren versierd. (Ontdek Venetië in 48 uur).

Een carnavalsganger poseert bij het Grand Canal in Venetië. De traditionele Venetiaanse carnavalsmaskers worden ambachtelijk vervaardigd en prachtig versierd.
Foto door Frank Bienewald

Bulgarije

De gekostumeerde Kukeri verjagen waarschijnlijk al zo’n vierduizend jaar boze geesten en smeken om overvloedige oogsten. Tot de beste plekken om hun optochten te aanschouwen, behoren het stadje Pernik en het dorpje Sjiroka Laka.

In Bulgarije verkleden mensen zich tijdens het midwinterfeest van oudsher in Kukeri-kostuums en -maskers om boze geesten te verjagen.
Foto door Aron Klein

New Orleans, Louisiana

Aan de parades van Mardi Gras kleeft een nadeel: massa’s weggegooide plastic kralen. Maar er zijn inmiddels duurzame alternatieven, zoals halskettinkjes van geperst papier, onder andere van Atlas Handmade Beads.

Tijdens de parades van Mardi Gras in New Orleans zijn halskettingen met kraaltjes van geperst papier een duurzaam alternatief voor plastic kralen.
Foto door Mark Thiessen, Ngm Staff

Oruro, Bolivia

In deze droge, hooggelegen stad dossen carnavalsgangers zich uit met gehoornde maskers voor de Diablada, een dans die zowel traditioneel indiaanse als Spaanse invloeden verraadt. (Bekijk 8 wonderen van Moeder Natuur in het hoogland van Bolivia).

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Tijdens het Carnaval van Oruro in Bolivia dragen de deelnemers aan de Diablada-dans gehoornde maskers.
Foto door Universal History Archive, Getty

feest verder

Carnaval in de Cariben

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Een scepticus probeert de kunst van het ‘bosbaden’
Reizen
Reizigers helpen met het herplanten van koraal
Reizen
Dit klooster op een Griekse klif is verrassend goed bereikbaar
Reizen
Op zoek naar kardemom in een Vietnamees oerbos
Reizen
Op deze vochtige plek groeien voetbruggen uit de bomen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.