Trinidad en Tobago

Wanneer tijdens het carnaval op dit eilandstaatje de duivel Jab Molassie op straat verschijnt, barst het feest echt los. Talloze versies van deze met een hooivork uitgeruste duivel – slechts een van de vele carnavalsfiguren van Trinidad en Tobago – smeren zichzelf in met melasse of vet en blauwe verf. Je kunt ze maar beter een Trinidadiaanse dollar (zo’n dertien eurocent) geven, want anders smeren ze jou ook in met verf... In het bergdorpje Paramin wordt een bijzonder wilde optocht gehouden.

Venetië, Italië

Hoe worden de maskers van Venetië gemaakt? Ambachtslieden persen lagen vochtig papier op een mal. Als het papier is opgedroogd, worden de maskers met de hand beschilderd en verder met bladgoud, edelsteentjes of veren versierd. (Ontdek Venetië in 48 uur).

Een carnavalsganger poseert bij het Grand Canal in Veneti De traditionele Venetiaanse carnavalsmaskers worden ambachtelijk vervaardigd en prachtig versierd
Een carnavalsganger poseert bij het Grand Canal in Venetië. De traditionele Venetiaanse carnavalsmaskers worden ambachtelijk vervaardigd en prachtig versierd.
Frank Bienewald

Bulgarije

De gekostumeerde Kukeri verjagen waarschijnlijk al zo’n vierduizend jaar boze geesten en smeken om overvloedige oogsten. Tot de beste plekken om hun optochten te aanschouwen, behoren het stadje Pernik en het dorpje Sjiroka Laka.

In Bulgarije verkleden mensen zich tijdens het midwinterfeest van oudsher in Kukerikostuums en maskers om boze geesten te verjagen
In Bulgarije verkleden mensen zich tijdens het midwinterfeest van oudsher in Kukeri-kostuums en -maskers om boze geesten te verjagen.
Aron Klein

New Orleans, Louisiana

Aan de parades van Mardi Gras kleeft een nadeel: massa’s weggegooide plastic kralen. Maar er zijn inmiddels duurzame alternatieven, zoals halskettinkjes van geperst papier, onder andere van Atlas Handmade Beads.

Tijdens de parades van Mardi Gras in New Orleans zijn halskettingen met kraaltjes van geperst papier een duurzaam alternatief voor plastic kralen
Tijdens de parades van Mardi Gras in New Orleans zijn halskettingen met kraaltjes van geperst papier een duurzaam alternatief voor plastic kralen.
Mark Thiessen, Ngm Staff

Oruro, Bolivia

In deze droge, hooggelegen stad dossen carnavalsgangers zich uit met gehoornde maskers voor de Diablada, een dans die zowel traditioneel indiaanse als Spaanse invloeden verraadt. (Bekijk 8 wonderen van Moeder Natuur in het hoogland van Bolivia).

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Tijdens het Carnaval van Oruro in Bolivia dragen de deelnemers aan de Diabladadans gehoornde maskers
Tijdens het Carnaval van Oruro in Bolivia dragen de deelnemers aan de Diablada-dans gehoornde maskers.
Universal History Archive, Getty