Weekendplan voor het ontdekken van Venetië

Je kunt wekenlang in deze stad ronddwalen en je geen moment vervelen. Maar als je slechts een paar dagen hebt, kan een lokale Venetiaan je helpen om de stad te verkennen.

Door Marco Gaggio
foto's van Marco Gaggio
Gepubliceerd 10 sep. 2018 15:29 CEST
Onder een rozekleurige hemel varen gondola’s door Venetië.
Onder een rozekleurige hemel varen gondola’s door Venetië.
Foto door Marco Gaggio

Weekendplanner Marco is fotograaf, schrijver en architect – en geboren en getogen in Venetië. Na architectuur te hebben gestudeerd en enkele jaren bij verschillende Venetiaanse architectenbureaus te hebben gewerkt, ontwikkelde hij zich tot reis- en landschapsfotograaf.

Heeft Venetië nog een introductie nodig? De welbekende gondola’s en kanalen kenmerken een van de beroemdste steden ter wereld in Italië. Laat het autoverkeer en het drukke stadsleven achter je en verdwaal (een weekend lang) in de pittoreske steegjes van ‘La Serenissima’.

Vrijdag

Avond: begin je weekend in Venetië in de grootste wijk van de stad, Cannaregio. Loop naar het Oratorio dei Crociferi, een verborgen juweel tegenover de jezuïetenkerk I Gesuiti. Deze kleine gebedsruimte dateert uit de elfde en twaalfde eeuw en herbergt ook schilderijen uit de late renaissance van de beroemde Venetiaanse kunstenaar Jacopo Palma il Giovane.

Wandel naar de buurt rond de kerk van de tiende-eeuwse Abbazzia della Misericordia en bewonder het pleintje ervoor, waar je nog altijd het oorspronkelijke plaveisel van rode baksteen vindt. Aan het pleintje ligt ook de veertiende-eeuwse Scuola Vecchia della Misericordia.

Bewonder je eerste Venetiaanse zonsondergang tijdens een tochtje met een traditionele sàndolo, een kleinere en lichtere soort gondola. Maak het je daarna gemakkelijk op het terrasje van een restaurant dat je geschikt lijkt, bestel een spritz (een aperitief dat hier in 1805 werd uitgevonden) en geniet van een diner met verse zeevruchten.

Een sàndolo, wat kleiner en lichter dan de beroemde gondola, glijdt over het Canal Grande.
Foto door Marco Gaggio

Zaterdag

Ochtend: sta vroeg op en loop meteen naar het wereldberoemde San Marco-plein. De meeste toeristen bezoeken het plein pas later, zodat je vóór de grote invasie van een rustig moment in het hartje van de stad kunt genieten. Een korte wandeling brengt je naar de Ponte dei Sospiri (de ‘Brug der Zuchten), tussen de gevangenis en het Dogenpaleis. Veroordeelden die over deze overdekte loopbrug naar de kerker werden gebracht, konden hier voor de laatste keer een blik op Venetië werpen – vandaar de naam.

Pal achter het plein ligt een van de oudste brood- en gebakszaken in de stad, Rosa Salva, waar je ontbijt of iets lekkers voor later kunt aanschaffen. Probeer de plaatselijke maïskoekjes genaamd ‘zaletti’ (die je ook goed als aandenken mee naar huis kunt nemen), de tiramisù of de decadente soesjes met chocolademousse genaamd bignè.

Aan de overzijde van de Rialto-brug komen bezoekers terecht op een drukke vismarkt.
Foto door Marco Gaggio

Op een pleintje tussen smalle steegjes vind je een verborgen juweel: de wenteltrap aan de façade van het Palazzo Contarini del Bovolo. Wie de vijftiende-eeuwse trap met zijn tachtig treden bestijgt, wordt beloond met een prachtig uitzicht over de stad.

Wandel naar de Rialto-brug, de oudste van de vier stenen bruggen over het Canal Grande. De Rialto werd oorspronkelijk gebouwd in de twaalfde eeuw en daarna meerdere keren herbouwd. De huidige brug stamt uit 1591. Loop over de brug – bewonder onderweg het uitzicht – en bezoek aan de overzijde de bruisende, kleurrijke en chaotische vismarkt.

Ga naar de Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari, een voorbeeld van Italiaanse gotiek dat achter zijn eenvoudige façades een prachtig interieur verbergt. Let op de witte plaquettes op de muren, die aangeven tot hoe hoog het water tijdens de grote overstroming van 1966 reikte. Boven het altaar hangt het reusachtige doek Maria Hemelvaart, dat tussen 1515 en 1518 werd geschilderd door de Renaissance-kunstenaar Titiaan, die hier ook ligt begraven. In de kerk staat ook een triptiek van de Venetiaanse meester Giovanni Bellini, waarnaar ook de bekende cocktail is vernoemd.

In de Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari zijn prachtige meesterwerken te bewonderen, waaronder altaarstukken, schilderijen en een triptiek van Giovanni Bellini (naar wie ook de bekende cocktail is vernoemd).
Foto door Marco Gaggio

Middag: loop naar de zonnige Campo Santa Margherita (camposzijn kleine pleintjes) en zoek een tafeltje op een terrasje van een van de vele bars en cafés. Bestel een tramezzino, een korstloze, driehoekige sandwich met verschillende soorten beleg, en kijk naar het voorbijgaan van de mensen.

Na de lunch kun je door de sestiere(wijk) Dorsoduro struinen, waar je de zestiende-eeuwse San Sebastiano kunt bewonderen, een van de vijf ‘votiefkerken’ van Venetië, die uit dankbaarheid werden opgericht nadat de stad de zoveelste uitbraak van de pest had doorstaan. Binnenin zijn meesterwerken van de Venetiaanse schilder Paolo Veronese te bewonderen.

Loop naar de werf Squero di San Trovaso, waar je van buitenaf kunt bekijken hoe gondola’s door plaatselijke ambachtslieden worden gebouwd en gerepareerd. Voor een kijkje in de werf zelf moet je van tevoren boeken.

Voordat je weer naar het Canal Grande gaat – ditmaal met een gondola-taxi of een veerpontje (traghetto) – bezoek je de Gallerie dell’Accademia, een museum waar je werken van Titiaan, Tintoretto en andere meesters vindt, en ook Leonardo’s beroemde Vitruviusman.

Avond: geniet bij zonsondergang in een wijnbar of bacarovan een aperitief en van cicchetti, tapas-achtige gerechtjes. Daarna struin je door de straten en snuif je de heerlijke aroma’s van de vele ristorantiop, die je uitnodigen voor het avondeten.

Zondag

Ochtend: begin je laatste dag in Venetië met een vroege wandeling naar de wijk Castello, van de Via Garibaldi naar de San Pietro di Castello. Geniet van het straatbeeld, de geluiden en de geuren (vers gewassen kleren hangen uit de ramen) terwijl deze Venetiaanse wijk ontwaakt.

Neem de tijd om de Libreria Acqua Alta of ‘Hoogwaterboekhandel’ te verkennen, waar de boeken in tonnen en badkuipen zijn opgestapeld om ze tegen periodieke overstromingen te beschermen.
Foto door Marco Gaggio

Loop naar de Libreria Acqua Alta (de ‘Hoogwaterboekhandel’), een van de meest pittoreske adresjes van de stad. De eigenaar van deze boekwinkel stapelt zijn vele, vele boeken op in badkuipen, tonnen en zelfs een gondola om ze voor de periodieke acqua altate behoeden.

Lunch aan het plein Campo Santi Giovanni e Paolo. Probeer de polpette (gefrituurde gehaktballetjes) of de pizzette (pizzaatjes met olijven of ansjovis).

Neem tot slot de vaporetto, de Venetiaanse waterbus, van de veerterminal San Zaccaria naar het eiland San Giorgio voor een bezoekje aan de blinkend witte kerk San Giorgio Maggiore. Beklim de campanile (er is ook een lift) en geniet van je laatste panoramische uitzicht over La Serenissima.

Lees ook: ‘Overnachten op een eiland bij Venetië

Lees meer over Marco Gaggio op zijn website of volg hem op Instagram @neumarc.

Dit verhaal werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Maak kennis met de man die 32 jaar alleen op een eiland woonde
Reizen
In dit deel van Europa vind je de meeste kastelen
Reizen
Hoe kook je een piranha? Dit leerde Gordon Ramsay tijdens de opnames van Uncharted
Reizen
Dit paradijselijke nationale park was ooit een quarantainezone
Reizen
Zal ‘virtueel reizen’ ook na de pandemie populair blijven?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.