Misschien zie je boomhutten nog als krakkemikkige bouwvallen die voor de kinderen met sloophout in elkaar zijn gezet. Als dat zo is, dan moet je nog eens goed kijken, want sommige boomhutten zijn nu heuse ‘boomhotels’, een trend die overal ter wereld begint aan te slaan en mensen in staat stelt aan het jachtige leven te ontsnappen en de natuur op te snuiven.
Niet alleen worden boomhotels geprezen om hun vernieuwende ontwerp, ze zijn ook veel duurzamer dan traditionele hotels. Voor het bouwen van een boomhut is het niet nodig de grond rond de boom vrij te maken, en hoteleigenaren (en -gasten) hebben er belang bij dat de boom die het onderkomen draagt, goed wordt verzorgd. Dat aspect, en het feit dat de hotelgasten in een natuurlijke omgeving slapen, leiden tot een unieke logeerervaring, waarbij bezoekers zich door de natuur omarmd voelen.
Nu er steeds meer boomhotels verrijzen, wordt het aantal keuzes overweldigend. Voor wat meer overzicht volgt hieronder een lijst van verbazingwekkende boomaccommodaties die overal ter wereld wortel schieten.
TRANQUIL RESORT: KERALA, INDIA
Dit privéterrein van ruim 160 hectare is gelegen op een koffie- en specerijenplantage in het noordelijke regenwoud van de Indiase deelstaat Kerala. Het resort omvat slechts zeven hotelkamers en twee boomhutten, die bereikbaar zijn via een boomkronenpad. De boomhutten van Tranquil zijn gemaakt van plaatselijk koffieboomhout en kijken vanuit de kruinen van ‘koninklijke’ flamboyantbomen (Delonix regia), op een hoogte van bijna veertien meter, uit over de plantage eronder. In de slaapkamer zien gasten de boomstam, die door het plafond groeit. Het hele jaar door kan een duik in het zwembad van dit resort worden genomen, en voor de optimale ontspanning zijn Ayurvedische massages beschikbaar. De plantage wordt ontsloten door dertien wandelpaden, en hotelgasten mogen zelfs een getrainde hond meenemen als wandelgids.
TREEHOTEL: HARADS, ZWEDEN
Buitenaardse fenomenen en eigentijdse kunst – in het Zweedse Treehotel, slechts vijftig kilometer ten zuiden van de Poolcirkel, zijn de afzonderlijke kamers door verschillende Zweedse architecten ontworpen, zodat elke kamer een unieke ervaring oplevert. Een van de populairste is de UFO-kamer, terwijl een andere – heel passend – aan een vogelnest doet denken. Zelfs de badkamers zijn bijzonder, met verbrandingstoiletten die hun inhoud bij een temperatuur van zeshonderd graden verzengen.
GIBBON EXPERIENCE: HUAY XAI, LAOS
Het project Gibbon Experience staat bekend als een van de opmerkelijkste logeeradressen in Laos en omvat een driedaags avontuur in het bladerdak van een van de meest ongerepte wouden van het land. Het project omhelst tevens een tour langs een reeks tokkelbanen, die over het hele terrein en langs enkele van de hoogst gelegen boomhutten ter wereld lopen. De Gibbon Experience ontstond in 1996 met het doel om het omringende regenwoud te beschermen tegen bedreigingen als stroperij, brandlandbouw en houtkap. De organisatoren hebben de afgelopen jaren twee herbebossingsprogramma’s opgestart — een commercieel bosbedrijfje voor het bevorderen van duurzame houtkap en het herbebossen van aangetaste gebieden in het Nationale Park Nam Kan.
Het Gibbon Experience Project in Laos is tijdelijk gesloten. Ga naar de website voor meer informatie.
HAPUKU LODGE AND TREE HOUSES: KAIKOURA, NIEUW-ZEELAND
Een hertenfokkerij op het Nieuw-Zeelandse South Island is de plek waar het resort Hapuku aan de voet van de Seaward Kaikoura-bergketen ligt; de lodge omvat vijf boomhutten, in het bladerdak van een opstand van Kānukabomen (Kunzea ericoides); de hutten zijn zo ontworpen dat ze op de natuurlijke omgeving aansluiten. Hapuku is een familiebedrijf van plaatselijke Nieuw-Zeelanders die zich hier ooit vestigden vanwege de landbouw- en surfmogelijkheden. De lodge kwam uiteindelijk van de grond dankzij de groei van het op de oceaan gerichte ecotoerisme in het gebied; het biedt hotelgasten nu de kans om de ruige kustlijn en de uitbundige flora en fauna van de Kaikoura-keten te ervaren.
AIRBNB WORDT BOOMHUT: ATLANTA, GEORGIA, VS
Deze boomhut ligt op een paar minuten van het drukke centrum van Atlanta en werd in 2016 uitgeroepen tot de meest begeerlijke Airbnb-accommodatie ter wereld. Het boomhotel – ontworpen en gebouwd door Peter Bahouth, voormalig Greenpeace-directeur en nu bedrijfsleider van het US Climate Action Network – omvat drie afzonderlijke suites, onderling verbonden door houten bruggetjes met kerstboomverlichting. Het beddengoed is biologisch, de meubels vintage en de boomhutten zelf vervaardigd uit sloopmateriaal — waaronder de vensters van een tachtig jaar oude vrijmetselaarstempel in South Carolina, die een verblijf hier tot een ware belevenis maken.
FREE SPIRIT SPHERES: VANCOUVER ISLAND, CANADA
Uitvinder Tom Chudleigh creëerde deze met de hand gemaakte houten bolvormen, geïnspireerd door de bouw van zeilboten en gebruikmakend van het principe van de biomimetica — vernieuwing met het oog op duurzame oplossingen voor menselijke problemen door middel van het nabootsen van natuurlijke strategieën. De houten bollen zijn met kabels tussen meerdere bomen bevestigd, zodat ze stabiel hangen en het bos als fundament gebruiken. Daardoor hebben de bewoners alle reden om de bomenopstand goed te verzorgen en worden ze voortdurend herinnerd aan hun directe band met de natuur.
FINCA BELLAVISTA: ZONA SUR, COSTA RICA
Zo’n tien jaar geleden stuitten Erica en Matt Hogan op een stukje land dat werd aangeboden als mogelijke plek voor de houtkap. Ze kochten het om het voor ontbossing te behoeden en toverden het om in de Finca Bellavista, een project van ruim 240 hectare aan de Zuid-Pacifische kust van Costa Rica, met inbegrip van bergachtig regenwoud, twee witwaterrivieren en biologische moestuinen. De plek is totaal zelfstandig, wordt geheel door zonne-energie van stroom voorzien en verzorgt grotendeels zijn eigen voedselvoorziening. De boomhutten — die hetzij worden ondersteund door bomen hetzij door palen — stellen het dierenleven op de grond in staat om vrij rond te trekken. Dankzij een netwerk van tokkelbanen en platforms kunnen bezoekers het regenwoud op een enerverende en milieuvriendelijke manier verkennen.
PAPAYA PLAYA-PROJECT: TULUM, MEXICO
Een kleine 130 kilometer ten zuiden van de partystad Cancun bevindt zich dit luxe ecoresort, te midden van het kustplaatsje Tulum. Hoewel Papaya Playa ooit begon als een traditioneel hotel, is de laatste aanvulling een verbluffende boomhut van twee verdiepingen in het midden van een weelderig Mexicaans junglelandschap. In het ontwerp van de boomhut is gebruikgemaakt van plaatselijk timmerhout en wordt verwezen naar de chukum-bouwtechniek van de Maya’s, waarbij boomhars wordt gebruikt om de interieurs te koelen. In de afgelopen jaren is Papaya Playa begonnen om zichzelf rond 2018 tot een plek zonder enige CO2-uitstoot en milieuvervuiling om te vormen, een doel dat ze hopen te bereiken door over te schakelen op zonne-energie en waterrecycling, het inhuren van plaatselijk personeel en de toepassing van plaatselijke materialen.
LION SANDS GAME RESERVE: KRUGER NATIONAL PARK, ZUID-AFRIKA
Lion Sands noemt zijn boomhutten terecht “de ultieme bush-slaapkamers”, want bezoekers worden volledig ondergedompeld in de ruige wildernis buiten hun hotelkamer. Kom aan bij zonsondergang en schuif meteen aan voor een diner in de openlucht en geniet van de nachtelijke sterrenhemel terwijl je luistert naar de geluiden van de dieren die je de volgende dag gaat spotten. Op de lijst staan onder andere nijlpaarden, leeuwen, luipaarden, hyena’s en impala’s. Lion Sands biedt wildsafari’s per auto of te voet aan, en helikoptervluchten boven de Blyde River Canyon. Het resort neemt zijn gasten ook mee naar een lagere school, zodat ze zelf kunnen kijken hoe het plaatselijke gemeenschappen ondersteunt.