In een poging de winterdip tegen te gaan, sta je vast te popelen om een trip naar een zonnig oord te boeken. Even genieten van een andere omgeving en dito cultuur, én natuurlijk van de lokale keuken. Dan zou het zonde zijn als je door maag- en darmklachten niet verder komt dan je hotelkamer, toch? Op reis is het soms lastig inschatten onder welke omstandigheden jouw lokale lekkernij is bereid. Daarom hebben we een paar tips op een rijtje gezet die je kunnen helpen een voedselvergiftiging te voorkomen.

1. Lees je in

      Ja, we weten het: op vakantie wil je niet te veel hoeven plannen en juist spontaan ergens neerstrijken op het moment dat je er zin in hebt. Toch doe je er goed aan om opties achter de hand te hebben waarvan je weet dat ze oké zijn, zeker als je niet eerder in een land bent geweest. Neus rond op reisblogs, Instagram of TikTok, TripAdvisor of onze site voor smaakvolle én hygiënische tips van reizigers die je voorgingen. Misschien nog wel de beste tip: vraag het personeel van je verblijf naar hun culinaire favorieten.

      2. Volg de locals

      Mocht je niet in de gelegenheid zijn om locals te vragen om tips, bijvoorbeeld door een taalbarrière, volg dan hun voorbeeld. Eettentjes met een wachtrij of bomvol terras? Dat is een goed teken. Belangrijke bonustip: verwar een bij locals geliefde plek niet met een toeristische trekpleister. Dus zie je veel buideltasjes en camera’s op de tafels liggen? Dan kun je misschien beter even verder kijken.

      3. Neem een kijkje in de keuken, letterlijk

      In landen met een warm klimaat hebben veel restaurants een open keuken. Handig, want zo kun je een blik werpen op de werkvloer en zien hoe het eten wordt bereid. Kijk naar wat er wordt klaargemaakt. Ziet de keuken er schoon uit, worden verse producten koel bewaard, of zie je juist veel vliegen? Trek je conclusies.

      4. Do’s-and-don’ts met streetfood

      De locals vertoeven er graag, het eten is er goedkoop en vaak ook nog eens erg lekker: streetfood. Kies bij voorkeur voor een kraampje met een niet al te uitgebreide menukaart. Grote kans dat alles wat je dan krijgt voorgeschoteld, vers is bereid. Bij kraampjes met een groot en gevarieerd aanbod, ligt het eten meestal wat langer uitgestald voordat het wordt geconsumeerd.

      5. Tot slot, vermijd de volgende situaties

      • Kraampjes waar wordt gewerkt met ijs, kraanwater en ijsklontjes. Niet in ieder land is kraanwater veilig om te drinken: het kan vervuild zijn en schadelijke bacteriën bevatten.
      • Producten die je niet kunt pellen zijn hoogstwaarschijnlijk gewassen in kraanwater. Bananen kun je altijd eten, appels kun je beter eerst even schillen. Fruit als druiven, kersen en bessen kun je beter overslaan, tenzij je ze zelf nog wast met bronwater.
      • Een open deur, maar we kunnen het maar beter hebben gezegd: laat slecht doorbakken en rauw voedsel links liggen. Zo verklein je de kans dat je te maken krijgt met ziekmakende bacteriën, zoals salmonella.

      Hoe voorzichtig je ook bent: het kan altijd gebeuren dat je toch wat oploopt. Lees hier hoe je het snelst weer van een voedselvergiftiging afkomt.