Pad thai van een eetkraampje in Bangkok of een rauwmelkse kaas in een Franse bistro: wanneer je het naar binnen schuift, smaakt het fantastisch. Maar voor veel reizigers leiden de lokale gerechten die hun reis de moeite waard maken soms tot een wat minder prettige vakantieherinnering: voedselvergiftiging.
Elk jaar krijgt bijna één op de tien mensen wereldwijd last van een infectie in het maagdarmstelsel veroorzaakt door ziekmakende bacteriën (E. coli, salmonella, listeria), virussen (norovirus, hepatitis A) of parasieten (giardiasis, spoelwormen, lintworm).
Van landen waar de inkomens laag liggen wordt vaak gedacht dat bezoekers er een groter risico lopen op voedselvergiftiging. Maar de kans om ziek te worden door een slecht bereide maaltijd in Italië of Australië, of door de sushi van je lokale supermarkt, is net zo groot.
Wat veroorzaakt voedselvergiftiging?
Voedselvergiftiging wordt meestal veroorzaakt door een van 31 bekende pathogenen, waaronder het norovirus, salmonella, E. coli, Clostridium perfringens en Campylobacter. De symptomen – waaronder diarree en overgeven, buikkrampen, koorts en pijn in het lichaam – kunnen enkele uren tot een week aanhouden, afhankelijk van de bacterie, de parasiet of het virus. De meest voorkomende boosdoeners? Vlees dat rauw of onvoldoende verhit is, rauwe melk, rauwe groenten, schaaldieren en voedsel dat in onveilige temperaturen is bewaard of op onhygiënische wijze is bereid.
Iemand kan ook ziek worden van het drinken van water. Volgens de Amerikaanse Centra voor Ziektebestrijding en -preventie (CDC) is het in meer dan 180 landen niet aan te raden om kraanwater te drinken. Dat betekent dat zelfs het gebruik van dit water om je tanden te poetsen of je handen te wassen voordat je een lunch bereidt kan leiden tot ziekte.
Wat kan ik doen als ik ziek ben?
Er bestaat helaas geen middeltje waarmee je klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Meestal verminderen de symptomen zodra de ziekmakers het lichaam hebben verlaten. Om het ongemak tijdens het ziek zijn te verlichten, raden doktoren aan veel te drinken om uitdroging te voorkomen en pijnstillers te nemen tegen de buikkrampen.
Diarree en overgeven zijn een natuurlijke immuunreactie van het lichaam om gifstoffen kwijt te raken. Gebruik daarom zo min mogelijk medicijnen die deze processen tegengaan, zoals loperamide (Imodium en Norit) en antacida (Rennie of Gaviscon). In de ergste gevallen van voedselvergiftiging, met name bij kinderen of ouderen, kan een arts
ondansetron voorschrijven. Dit medicijn vertraagt het overgeven waardoor de patiënt meer vocht op kan nemen.
Wie te ziek is om op pad te gaan, kan een reis soms annuleren of verzetten. Reisverzekeringen zien voedselvergiftiging in sommige gevallen als een geldige reden om reisplannen om te gooien. ‘Maar je kunt niet pas een dag na een gemiste vlucht naar de dokter gaan voor een diagnose,’ zegt Michelle Couch-Friedman, columnist en oprichter van Consumer Rescue, een bedrijf dat opkomt voor de rechten van consumenten.
Gelukkig kun je een hoop zelf doen om te voorkomen dat je voedselvergiftiging oploopt. Met deze tips is de kans klein dat je onderweg ziek wordt.






