Dit verhaal is tot stand gekomen in samenwerking met Zwitserland Toerisme.

Als iemand betrokken is bij Saint-Cergue en omgeving, slechts een halfuur rijden van Genève, dan is het wel Pierre-André Scheidegger. De bonkige Zwitser werd geboren in het dorp op ruim duizend meter hoogte aan de Zwitserse kant van het Juragebergte, en 56 jaar later woont hij er nog steeds.

Inmiddels runt hij het tankstation, adviseert de lokale politiek, houdt de straten schoon in de winter en onderhoudt hij het bos en veel tuinen in de zomer. Dan is hij tussen november en maart voor de afwisseling herbergier in La Trélasse, een berghut op zo’n zes kilometer van Saint-Cergue, dicht aangeplakt tegen de grens met Frankrijk. In die berghut kom je maar voor twee gerechten: kaasfondue of raclette.

Maar met 26 verschillende soorten kaas, allemaal lokaal en sommige zelfs gemaakt met melk van koeien die in de zomer precies hier op de berg grazen, is de keuze ruim. En dan maakt Scheidegger en petit comité ook nog zijn eigen wijn.

Overal wijn

Want na Wallis is Vaud het kanton in Zwitserland waar de meeste wijn wordt geproduceerd. De specialiteit van de regio is de witte wijn Chasselas, legt Nathalie Ravet van Maison des Vins me uit in Mont-sur-Rolle, een dorp zo’n twintig minuten rijden verderop.

Dat dorp bereik ik door de Route Vignoble te rijden, dwars door de wijngaarden langs onder meer het piepkleine Vinzel, waar het uitstekend eten is in restaurant Au cœur de la côte. Ravet: ‘De kwaliteit van de wijn is hier uitzonderlijk en dat komt voor een belangrijk deel door het Lac Leman.

De druiven krijgen niet alleen direct zonlicht, maar ook de weerspiegeling van het meer straalt op ze af. En dan heb je de steile hellingen van de Jura die voor beschutting zorgen.’ Ravet weet waar ze over praat, want met een lange carrière als gastvrouw en sommelier in het restaurant van haar vader Bernard Ravet, een van de beroemdste chefs van het land, is ze ermee opgegroeid.

etivaz kazen liggen te rijpen onder perfecte omstandigheden
alpesvaudoises.ch
Etivaz-kazen liggen te rijpen onder perfecte omstandigheden.

‘Ik ben als Obelix,’ lacht ze. ‘Maar dan met wijn.’ Nadat haar vader met pensioen ging en Nathalie haar eigen pad koos, zit het Maison des Vins haar dan ook als gegoten. Opgericht door 82 wijnmakers uit de omgeving is het verkooppunt én ontmoetingsplaats.

Kaas en luchtballonnen

Niet alleen in de dorpen in Vaud draait het om lokaal eten en drinken, ook in Aigle, bescheiden maar indrukwekkende stad tussen de Jura en de Alpen in het zuidelijkste hoekje van het kanton, speelt wijn een belangrijke rol.

In het middeleeuwse Château d’Aigle, volledig omgeven door wijngaarden, bezoek ik Le Musée de la vigne, du vin, de l’étiquette. Een museum over de wijncultuur in de regio, de geschiedenis van de Zwitserse wijnbouw en een overzicht van de etiketten op de flessen. En met de Sentier des vignes loopt er een mooie wandelroute door het gebied, dwars door de wijngaarden.

Verder naar het noorden, via Parc naturel régional Gruyère Pays-d’Enhaut, kom ik uit in Château-d’Oex. Hier voert kaas de boventoon. De beschermde bergkaas Etivaz wordt hier nog op traditionele wijze gemaakt (zie kader). Je koopt hem in het Magasin Biologique van boerderij Votre Cercle de Vie aan de Grand Rue.

Kijk trouwens niet gek op als je in Château-d’Oex een luchtballon voorbij ziet komen, in januari vindt hier jaarlijks een ballonfestival plaats, en met het Espace Ballon is er zelfs een museum aan gewijd.

Meer bijzondere bestemmingen in Vaud? Bekijk ze hieronder!

st cergue in vaud