Verduistering van een ‘super-bloed-wolfsmaan’ – 21 januari

In de vroege ochtend van 21 januari zal de donkere schaduw van de aarde over een volle ‘wolfsmaan’ trekken, waardoor de zilveren maanschijf bloedrood wordt. Het is de enige volledige maansverduistering van het jaar en door een kosmisch toeval zal deze volle maan bijzonder dicht bij de aarde staan, waardoor ze ook nog een zogenaamde ‘supermaan’ is.

De volledige verduistering, waarbij de hele maanschijf door de schaduw van de aarde wordt bedekt, begint op 21 januari om 05:41 uur onze tijd en zal 62 minuten aanhouden. De hele drieënhalf uur durende show – met inbegrip van de gedeeltelijke verduisteringen vóór en na de volledige eclips – zal te zien zijn in Noord- en Zuid-Amerika, Groenland, IJsland, West-Europa en West-Afrika. Nachtkijkers in Oost-Europa en Oost-Afrika zullen van een gedeeltelijke maansverduistering kunnen genieten, terwijl mensen in het grootste deel van Azië het spektakel niet te zien krijgen.

Venus en Jupiter – 22 januari

Kijk op 22 januari naar een intieme ontmoeting tussen Venus en Jupiter
Kijk op 22 januari naar een intieme ontmoeting tussen Venus en Jupiter.
Illustration by A. Fazekas

Twee van de helderste planeten die aan de nachthemel te zien zijn, zullen elkaar tegen het ochtendgloren in een spectaculaire constellatie ontmoeten. De wazige planeet Venus en de reus Jupiter lijken maar twee booggraden van elkaar te staan, zodat het stralende duo de zuidoostelijke nachthemel zal domineren. Als extra uitdaging kunnen nachtkijkers rechtsonder dit tweetal op zoek gaan naar een oranjekleurig juweel van een ster: Antares, hoofdrolspeler in het sterrenbeeld Schorpioen.

Drietal werelden – 30 en 31 januari

Venus Jupiter en de maan vormen op 30 januari een stralend drietal
Venus, Jupiter en de maan vormen op 30 januari een stralend drietal.
Illustration by A. Fazekas

De vroege vogels onder de nachtkijkers zullen vergast worden op een fraai astronomisch trio, wanneer de wassende maansikkel dichtbij zowel Jupiter als Venus komt te staan. In de nacht van 31 januari zal de maan zich op minder dan twee booggraden van Venus lijken te bevinden – oftewel de breedte van een duim op armlengte. Deze visueel prachtige samenkomst is een must voor alle nachtkijkers.

Veel kijkplezier!

Andrew Fazekas, de ‘Night Sky Guy’, schreef het boek Star Trek: The Official Guide to Our Universe. In maart 2019 verschijnt van zijn hand de tweede druk van The Backyard Guide to the Night Sky. Volg hem op Twitter en Facebook.

Lees ook: 'Deze astronomische gebeurtenissen wil je niet missen in 2019'

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op nationalgeographic.com.