Een verduisteringsstrijd en meer spektakelstukken aan de nachthemel in januari

Begin het nieuwe jaar met een sprankelende meteorenzwerm, een tweetal verduisteringen en een optocht van planeten.

Door Andrew Fazekas
Gepubliceerd 7 jan. 2019 11:13 CET
Voor enkele gelukkige nachtkijkers in Azië begint januari met een gedeeltelijke zonsverduistering, vergelijkbaar met deze eclips, ...
Voor enkele gelukkige nachtkijkers in Azië begint januari met een gedeeltelijke zonsverduistering, vergelijkbaar met deze eclips, die in augustus 2018 over China trok.
Photography by Li Jie, Hua Shang Daily

Verduistering van een ‘super-bloed-wolfsmaan’ – 21 januari

In de vroege ochtend van 21 januari zal de donkere schaduw van de aarde over een volle ‘wolfsmaan’ trekken, waardoor de zilveren maanschijf bloedrood wordt. Het is de enige volledige maansverduistering van het jaar en door een kosmisch toeval zal deze volle maan bijzonder dicht bij de aarde staan, waardoor ze ook nog een zogenaamde ‘supermaan’ is.

De volledige verduistering, waarbij de hele maanschijf door de schaduw van de aarde wordt bedekt, begint op 21 januari om 05:41 uur onze tijd en zal 62 minuten aanhouden. De hele drieënhalf uur durende show – met inbegrip van de gedeeltelijke verduisteringen vóór en na de volledige eclips – zal te zien zijn in Noord- en Zuid-Amerika, Groenland, IJsland, West-Europa en West-Afrika. Nachtkijkers in Oost-Europa en Oost-Afrika zullen van een gedeeltelijke maansverduistering kunnen genieten, terwijl mensen in het grootste deel van Azië het spektakel niet te zien krijgen.

Venus en Jupiter – 22 januari

Kijk op 22 januari naar een intieme ontmoeting tussen Venus en Jupiter.
Foto door

Twee van de helderste planeten die aan de nachthemel te zien zijn, zullen elkaar tegen het ochtendgloren in een spectaculaire constellatie ontmoeten. De wazige planeet Venus en de reus Jupiter lijken maar twee booggraden van elkaar te staan, zodat het stralende duo de zuidoostelijke nachthemel zal domineren. Als extra uitdaging kunnen nachtkijkers rechtsonder dit tweetal op zoek gaan naar een oranjekleurig juweel van een ster: Antares, hoofdrolspeler in het sterrenbeeld Schorpioen.

Drietal werelden – 30 en 31 januari

Venus, Jupiter en de maan vormen op 30 januari een stralend drietal.
Foto door

De vroege vogels onder de nachtkijkers zullen vergast worden op een fraai astronomisch trio, wanneer de wassende maansikkel dichtbij zowel Jupiter als Venus komt te staan. In de nacht van 31 januari zal de maan zich op minder dan twee booggraden van Venus lijken te bevinden – oftewel de breedte van een duim op armlengte. Deze visueel prachtige samenkomst is een must voor alle nachtkijkers.

Veel kijkplezier!

Andrew Fazekas, de ‘Night Sky Guy’, schreef het boek Star Trek: The Official Guide to Our Universe. In maart 2019 verschijnt van zijn hand de tweede druk van The Backyard Guide to the Night Sky. Volg hem op Twitter en Facebook.
 

Lees ook: 'Deze astronomische gebeurtenissen wil je niet missen in 2019'

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op nationalgeographic.com.  

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Ruimte
Tien spectaculaire fenomenen aan de nachthemel in 2021
Ruimte
9 fenomenen aan de nachthemel die je in 2022 niet mag missen
Ruimte
Bekijk onze favoriete ruimtefoto's van 2019
Ruimte
De Perseïden en andere shows aan de nachthemel in augustus
Ruimte
Saturnus op zijn best en meer astro-fenomenen in juli

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.