In de ruimte worden vlammen buitenaards

Dit wetenschapsnieuws omvat vurige experimenten in het internationale ruimtestation, bedreigingen voor pastasaus en een comeback voor ara’s.

Door Michael Greshko, Alejandra Borunda, Annie Roth
Gepubliceerd 6 sep. 2022 15:42 CEST
departments-10.2022-BT-MZ3904-flames-space-station

In het kader van een NASA-programma, ACME genaamd (Advanced Combustion via Microgravity Experiments), zijn in het internationale ruimtestation ruim vier jaar experimenten met vlammen uitgevoerd. Op deze compositiefoto zijn vlammen uit deze tests afgebeeld.

Foto door

Kosmische verbranding 

Op aarde zijn vlammen flikkerende tongen. In de ruimte is dat anders. Zonder zwaartekracht heeft warme lucht niet het drijfvermogen dat vlammen hun bekende, dansende vorm geeft. In microzwaartekracht kunnen ze opzwellen tot etherische koepels en bollen die kunnen branden bij een verrassend lage temperatuur van 482 graden Celsius (de hoogste stand van een gasfornuis is ongeveer 1700 graden Celsius). De vlammen in de afbeelding hierboven brandden aan boord van het internationale ruimtestation. De proef was een onderdeel van ACME (afkorting van Advanced Combustion via Microgravity Experiments). ‘Er hebben zelfs al sciencefictionschrijvers contact met me opgenomen over de vlammen’, zegt ACME-onderzoeker Peter Sunderland van de Universiteit van Maryland. ‘Ze zijn buitenaards.’ Ruim vier jaar lang zijn er in het kader van ACME meer dan vijftienhonderd vlammen ontstoken in het ruimtestation. De tests waren bedoeld om de brandveiligheid van ruimteschepen en computermodellen van verbranding te verbeteren. Dat was niets te vroeg. De verbranding van fossiele brandstoffen blijft een enorme bron van CO2-uitstoot en luchtvervuiling. —Michael Greshko 

Klimaatverandering treft tomaten  

Pizzasaus, pastasaus, ketchup: tomaten zijn de ster in veel alledaagse gerechten. De laatste jaren wordt Californië geteisterd door droogte en extreme hitte. En laat dat nu de plek zijn waar ongeveer dertig procent van alle verwerkte tomaten ter wereld wordt geteeld. Hierdoor zijn zowel landbouwers als pizzaliefhebbers in de problemen gekomen. —Alejandra Borunda 

De meeste verwerkte tomaten in de Verenigde Staten komen uit de Central Valley van Californië, een strook van ongeveer 692 kilometer lang. In 2021 hebben tomatentelers uit die staat ongeveer tien procent minder dan de verwachte oogst kunnen leveren door droogte en hitte.

Foto door ac_bnphotos, Getty Images

Blauwe ara bezig aan een herstel 

Meer dan twintig jaar nadat de vogel voor het laatst in het wild in Brazilië is gezien, wordt de Spix’ ara daar opnieuw geïntroduceerd. Door habitatverlies en stroperij was de blauwgevederde soort gedecimeerd. In 2019 werd het dier uitgestorven verklaard. Het was de beurt aan verzamelaars die enkele vogels in hun bezit hadden en natuurbeschermers die hielpen bij het opzetten van een programma voor het fokken in gevangenschap in Brazilië. In juni werden acht ara’s vrijgelaten in beschermde bossen. Aan het eind van het jaar zullen er nog een dozijn volgen. —Annie Roth 

De Spix’ ara is een kleine papegaai en een van de zeldzaamste vogels ter wereld. De vogel wordt nu in Brazilië opnieuw in het wild geïntroduceerd dankzij een fokprogramma.

Foto door Association for the Conservation of Threatened Parrots
Dit verhaal staat in het National Geographic-magazine van oktober 2022. 
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Ruimte
Na 30 jaar onthult Hubble nog steeds mysteries van het heelal
Ruimte
Dit is waarom vrouwen het meest geschikt zijn voor de ruimtevaart
Dieren
Hoe Fikkie aan die onweerstaanbare trouwehondenblik komt
Wetenschap
Het geheim achter de verbazingwekkende kracht van leliebladeren en ander wetenschapsnieuws
Wetenschap
Gezichtsherkenning voor grizzlyberen en andere innovaties

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.