National Geographic staat de hele maand juni in het teken van #STOPMETPLASTIC. Zo vestigen we de aandacht op de plasticsoep in oceanen en het overmatige gebruik van wegwerpplastic. Lees meer over wat jijzelf kunt doen om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen.

Toen ze terugkeerde naar het Engelse strand waar ze als kind schelpen zocht, vond ze in een berg troep een kinderzitje en een koelkast. Ook viel haar op dat anderen nauwelijks opkeken van al het afval.

Ze vond dat ze iets moest doen. Ze verzamelde aangespoelde stukken plastic en fotografeerde die tegen een lege achtergrond. “Ik wilde iets maken om mensen wakker te schudden.” Daarop volgde een serie fotoprojecten waarmee Baker wilde laten zien dat plastic overal aanwezig is: hoe ingescheepte printercartridges bij een Atlantische storm te water raken en van Noord­Afrika tot Noorwegen aanspoelen op het strand. Of hoe weggegooide doppen van de honderden miljarden plastic flessen die elk jaar worden geproduceerd, overal ter wereld op het strand of in de maag van vogels belanden. Zo legde Mandy een grote collectie aan om een statement te maken.

Ze werkt in haar projecten samen met mariene wetenschappers. Foto’s, zegt ze, laten immers beter dan een rapport zien wat het effect is van plastic op het milieu. Mandy Barker heeft het sterke vermoeden dat geen plek op de wereld nog vrij is van plastic, “van de polen tot de evenaar, van het zeeoppervlak tot de oceaanbodem”. En daarvan wil ze iedereen doordringen.

Dit project is medegefinancierd door de National Geographic Society, die opkomt voor de aarde.