Merijn Tinga: Plastic, raap het op!

Merijn Tinga gaat als Plastic Soup Surfer de kusten langs en start deze zomer een “revolutie in zwerfvuilmonitoring”.

Door Pancras Dijk
foto's van Maurice Mikkers
Gepubliceerd 27 jun. 2018 16:53 CEST
Merijn Tinga, beeldend kunstenaar, zet zich in tegen zwerfvuil. Samen met Hanna Verboom en Wouter van ...
Merijn Tinga, beeldend kunstenaar, zet zich in tegen zwerfvuil. Samen met Hanna Verboom en Wouter van der Vaart is hij de ambassadeur van de National Geographic campagne #STOPMETPLASTIC.
Foto door Maurice Mikkers

National Geographic staat de hele maand juni in het teken van #STOPMETPLASTIC. Zo vestigen we de aandacht op de plasticsoep in oceanen en het overmatige gebruik van wegwerpplastic. Lees meer over wat jijzelf kunt doen om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen.

Merijn Tinga maakte de afgelopen jaren vooral naam als beeldend kunstenaar en activist. Als Plastic Soup Surfer kitesurfte hij in 2014 de Noordzeekust langs om aandacht te vragen voor het vele plastic in de oceaan. Vorig jaar supte hij de Rijn af op zijn surfplank van zwerfplastic. Deze reis is terug te zien in From Source 2 Sea. Dit voorjaar besloot de Nederlandse regering om vanaf 2021 statiegeld op blikjes en flesjes in te voeren, nadat Tinga daarvoor langdurig campagne had gevoerd.

Deze zomer start Tinga de actie Pick Up 10, een “revolutie in zwerfvuilmonitoring”, zoals de bioloog het zelf noemt. Bedoeling is dat zo veel mogelijk mensen zwerfvuil gaan rapen en fotograferen. Via Pickup10.org kan vervolgens exact worden vastgesteld om wat voor zwerfafval het gaat en wat de herkomst is. Op een kaart is te zien hoeveel, waar en van welk merk het afval is. Met deze data kunnen vervolgens beleidsmakers en bedrijven worden geconfronteerd. “Plastic is niet per se slecht”, zegt Tinga. “Belangrijk is hoe we ermee omgaan.”

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
Boodschappen doen en tegelijkertijd het milieu helpen
Stop met plastic
Zeven alternatieven voor plastic drinkrietjes
Stop met plastic
De gevolgen van China's ban op plastic afval
Stop met plastic
Waarom gebruiken we nog plastic verpakkingen? – de alternatieven van een verpakkingsprofessor
Stop met plastic
Confronterende kunst van zwerfafval

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.