National Geographic staat de hele maand juni in het teken van #STOPMETPLASTIC. Zo vestigen we de aandacht op de plasticsoep in oceanen en het overmatige gebruik van wegwerpplastic. Lees meer over wat jijzelf kunt doen om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen.

Merijn Tinga maakte de afgelopen jaren vooral naam als beeldend kunstenaar en activist. Als Plastic Soup Surfer kitesurfte hij in 2014 de Noordzeekust langs om aandacht te vragen voor het vele plastic in de oceaan. Vorig jaar supte hij de Rijn af op zijn surfplank van zwerfplastic. Deze reis is terug te zien in From Source 2 Sea. Dit voorjaar besloot de Nederlandse regering om vanaf 2021 statiegeld op blikjes en flesjes in te voeren, nadat Tinga daarvoor langdurig campagne had gevoerd.

Deze zomer start Tinga de actie Pick Up 10, een “revolutie in zwerfvuilmonitoring”, zoals de bioloog het zelf noemt. Bedoeling is dat zo veel mogelijk mensen zwerfvuil gaan rapen en fotograferen. Via Pickup10.org kan vervolgens exact worden vastgesteld om wat voor zwerfafval het gaat en wat de herkomst is. Op een kaart is te zien hoeveel, waar en van welk merk het afval is. Met deze data kunnen vervolgens beleidsmakers en bedrijven worden geconfronteerd. “Plastic is niet per se slecht”, zegt Tinga. “Belangrijk is hoe we ermee omgaan.”