De dode potvis die in het oosten van Indonesië aanspoelde, had een verbijsterende hoeveelheid plastic afval ingeslikt, waaronder 115 plastic bekertjes, 25 plastic zakken, plastic flessen, twee slippers en een zak met ruim duizend stukjes koord.

In totaal woog de hoeveelheid plastic in de maag van de walvis zes kilo.

Het rottende kadaver van de 9,5 meter lange potvis werd volgens nieuwsmedia vorige week aangetroffen in ondiep water voor de kust van het eiland Kapota, in het Nationale Park van Wakatobi.

“Hoewel we de doodsoorzaak nog niet hebben kunnen vaststellen, zijn de feiten die we hier zien echt vreselijk,” zei Dwi Suprati, coördinator zeebescherming van het Wereldnatuurfonds Indonesië tegen Associated Press.

Een walvishaai zwemt langs een plastic zak in de Golf van Aden bij Jemen Hoewel walvishaaien de grootste vissen in de zee zijn lopen ook zij gevaar door het inslikken van kleine plasticdeeltjes

Potvissenvoedenzich meestal met reuzeninktvissen, aangevuld met octopussen, vis, garnalen, krabben en kleine haaien. Ze komen in alle oceanen van de wereld voor en worden volgens de definities van de Endangered Species Act (‘Wet op Bedreigde Soorten’) als bedreigde dieren beschouwd en volgens de Marine Mammal Protection Act (‘Wet op de Bescherming van Zeezoogdieren’) als een soort die sterk in aantal is teruggelopen.

Met een bevolking van 263 miljoen en bijna 55.000 kilometer aan kustlijn staat Indonesië na China als tweede op de lijst van de twintig landen die de wereldzeeën het meest met plastic afval bevuilen, aldus een onderzoek uit 2015 waarin ook werd berekend dat 192 kustlanden tezamen elk jaar achtenhalf miljoen ton plastic afval in zee dumpen.

Eerder dit jaar stopte China met het opkopen van plastic afval uit de rest van de wereld, waardoor de wereldwijde recyclingketen werd verstoord en de crisis omtrent de verwerking van plasticafval naar Zuidoost-Azië werd verplaatst.

Luhut Binsar Pandjaitan, de Indonesische minister van Maritieme Zaken en Visserij, verklaarde tegenover Associated Press dat de vondst van de potvis zal bijdragen aan de bewustwording over plastic afval en het terugdringen van het plasticgebruik. Volgens hem streeft zijn regering ernaar om in 2025 zeventig procent minder te gebruiken. De regering heeft winkels verzocht om niet langer plastic zakken aan klanten aan te bieden en is begonnen met programma’s op scholen om kinderen voor te lichten over het probleem van plastic afval.

“Het is zo triest als je dit hoort,” zei hij tegen de krant The Guardian. “Het is mogelijk dat ook veel andere zeezoogdieren door plastic zijn besmet en dit is heel gevaarlijk voor onze levenswijze.”

De grimmige ontdekking is al het tweede geval in de laatste maanden waarbij dode walvissen met een maag vol plastic zijn aangespoeld. Afgelopen zomer werd een stervende griend aangetroffen in de zuidelijke provincie Songkhla, nabij de grens met Maleisië. Vijf dagen lang probeerden reddingswerkers het zoogdier te redden, maar tevergeefs. Kort voordat de walvis stierf, spuugde het vijf plastic zakken uit. Bij een autopsie werden nog eens tachtig zakken en andere stukken plastic afval met een totaalgewicht van acht kilo in de maag van de walvis gevonden.

Lees meer op natgeo.nl/stopmetplastic

Lees ook: Hoe deze walvis 8 kilo plastic in zijn maag kreeg

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de National Geographic Society en werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com