Unieke vondst van 2400 jaar oud scheepswrak in Zwarte Zee

Volgens archeologen is het schip zó goed geconserveerd dat zelfs de mast en de roeibanken al die tijd bewaard zijn gebleven.

Door Kristin Romey
Gepubliceerd 25 okt. 2018 14:08 CEST
Met behulp van een ROV (remotely operated vehicle) zijn opnamen gemaakt van een 2400 jaar oud ...
Met behulp van een ROV (remotely operated vehicle) zijn opnamen gemaakt van een 2400 jaar oud koopvaardijschip dat op een diepte van 1900 meter op de bodem van de Zwarte Zee is ontdekt.
Foto door AFP Photo/Black Sea Map EEF Expeditions

Archeologen hebben de ontdekking van een ongekend goed bewaard gebleven scheepswrak uit de oudheid aangekondigd. Het wrak werd op circa 1900 meter diepte voor de kust van Bulgarije op de bodem van de Zwarte Zee gevonden. Veel scheepsbouwkundige onderdelen van het 2400 jaar oude houten vaartuig zijn goed te herkennen, waaronder de mast en de roeibanken – onderdelen die bij schepen van deze ouderdom nooit bewaard zijn gebleven.

De aankondiging van de ontdekking, die werd gedaan door het Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP), werd in de krant The Guardian gepubliceerd. In een drie jaar durend onderzoek van de Zwarte Zee heeft het MAP ruim zestig historische scheepswrakken ontdekt.

Het 23 meter lange schip, dat met behulp van een op afstand bestuurde en met camera’s uitgeruste onderzeeër is gedocumenteerd, doet sterk denken aan koopvaardijschepen die op oude Griekse vazen zijn afgebeeld. Een klein deel van het wrak werd geborgen, zodat de ouderdom van het schip met behulp van koolstofdatering kon worden bepaald: het blijkt uit de vijfde eeuw v.Chr. te dateren, een tijd waarin de Griekse stadstaten een levendige zeehandel tussen het Middellandse-Zeegebied en hun koloniën aan de kust van de Zwarte Zee onderhielden.

Hoewel op Oud-Egyptische begraafplaatsen aan land nog oudere intacte zeilboten zijn gevonden, is het zeer ongebruikelijk dat een in zee verzonken scheepswrak zo goed bewaard is gebleven. De unieke conservering van het 2400 jaar oude vrachtschip is het gevolg van de ongebruikelijke samenstelling van het water van de Zwarte Zee en het lage zuurstofgehalte beneden een diepte van 180 meter. Deze anoxische waterlaag, die bijna negentig procent van het volume van de Zwarte Zee uitmaakt, voorkomt dat organisch materiaal door fysieke en chemische processen wordt afgebroken.

Volgens National Geographic-gastarcheoloog Fredrik Hiebert, die tijdens een eerdere, door National Geographic gefinancierde expeditie naar scheepswrakken in de Zwarte Zee heeft gezocht, onderstreept de ontdekking het feit dat de anoxische wateren van de Zwarte Zee “een ongelooflijk rijk museum van menselijke geschiedenis” vormen.

“Dit wrak demonstreert het ongekende potentieel van conservering in de Zwarte Zee, een regio die duizenden jaren lang een vitaal knooppunt van wereldculturen is geweest,” zegt Hiebert.

“Het is een ongelooflijke vondst.”

Lees ook: 9x de spannendste scheepswrakken om te verkennen

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels geplaatst op NationalGeographic.com

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Wetenschap
Wat zat in prehistorische babyflesjes? Dat is nu bekend.
Wetenschap
Een van de diepste grotten ter wereld blijkt nog dieper te zijn
Wetenschap
Grensverleggende natuurbeschermer en fossielenjager Richard Leakey op 77-jarige leeftijd overleden
Dieren
Talloze diepzeehaaien waargenomen bij afgelegen archipel
Geschiedenis en Cultuur
Magellan zeilde als eerste rond de wereld, toch? Niet dus.

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.