Deze berichten verschenen in de juni 2019 editie van National Geographic Magazine.

Volgens onderzoekers van de Cornell University in Ithaca, New York zouden simpele robots op een heel onwaarschijnlijke brandstof kunnen werken: popcorn. Maiskorrels ‘poppen’ bij verhitting in minder dan een seconde, een ‘ongekende transformatie’, zegt ingenieur Kirstin Peterson. Popcorn kan daarom prima worden gebruikt om bijvoorbeeld robots aan te drijven die van flexibel naar stijf moeten transformeren. Denk bijvoorbeeld aan een met maiskorrels gevulde siliconenrobot, die een barst in een dam kan opvullen door te poppen. Er wordt nog volop getest, maar de popcornrobots hebben alvast één voordeel: ze zijn biologisch afbreekbaar. — Catherine Zuckerman

This is an image
Stephen J. Trumble, Baylor University

Dit is het oorsmeer van een walvis

Walvisonderzoekers vinden vaak proppen oorsmeer. Onlangs hebben ze ontdekt dat hieraan elk jaar twee laagjes als jaarringen worden toegevoegd. Deze bevatten allerlei stoffen, waaronder cortisol, een stresshormoon. Dit laat zien wanneer de dieren stress hebben (gehad): tijdens WO II, de walvisjacht en bij opwarming van het zeewater. — Christie Wilcox

This is an image
Jonathan G. Martin, Northland College, In Allison M. Kohler And Others, Journal Of Mammalogy, 2019

Fluorescerende vliegende eekhoorns

Alsof tussen bomen vliegen niet cool genoeg is, licht de vacht van drie soorten vliegende eekhoorns roze op als deze wordt blootgesteld aan ultraviolet licht. Er zijn maar weinig zoogdieren die beschikken over fluorescentie: het absorberen van licht van een bepaalde golflengte en het uitstralen ervan in een andere kleur. ‘Het vergemakkelijkt de nachtelijke waarneming en communicatie in de winter,’ stelt zoöloog Paula Spaeth Anich. ‘Ze zijn zichtbaarder in besneeuwde gebieden, doordat sneeuw uv-licht goed weerkaatst.’ — Jake Buehler

Lees meer over waarom de drie soorten vliegende eekhoorns in Noord-Amerika allemaal fluorescerend zijn.