Nu overal ter wereld scholen worden gesloten, worden ouders niet langer geconfronteerd met de vraag ‘Wanneer gaat de school van mijn kinderen dicht?’ maar: ‘OMG, hoe lang blijven ze thuis?’

Moeders en vaders zijn naarstig op zoek naar middelen om kun kinderen bezig te houden terwijl de wereld het coronavirus bestrijdt.

Maar gelukkig zijn er veel apps en websites die op die behoefte inspelen. Sterker nog, er zijn inmiddels zóveel reddingsboeien uitgeworpen dat ouders door de bomen het bos niet meer zien.

“Zijn er nog meer ouders die zich totaal overvoerd voelen door de enorme hoeveelheid opties die er worden aangeboden?” twitterde @JessGrose van de ouderschapsredactie van The New York Times. “Ik ben geen leraar, maar ik weet niet hoeveel kleurige roosters en ‘handige’ links ik heb ontvangen.”

Experts raden ouders dan ook aan om het eenvoudig te houden als het gaat om het aanbrengen van structuur in het dagritme van de kinderen thuis.

“Waar het op neerkomt, is dat gezinnen vooral het slaapritme in stand moeten houden. Daarnaast moeten ze elke dag lesgeven en wat probleemoplossingen uit het echte leven doornemen,” zegt Jessica Dueñas, een bijzonder onderwijs-lerares uit Louisville die in 2019 tot ‘Kentucky Teacher of the Year’ werd uitgeroepen.

Begin met de oude vertrouwde ochtendroutine: Laura Goertzel, digitaal hoofdredacteur van Nat Geo Kids and Family, laat haar 8- en 11-jarige kids “mededelingen voor de ochtend” verkondigen met behulp van een lege toiletrol als microfoon.

Dus is iedereen klaar voor de dag? Geen probleem, we zullen je er niet op aankijken als je toch die kleurige roosters wilt gebruiken.

Wat je moet weten

Neem de tijd om op gang te komen. Dat je de kinderen niet om zeven uur ’s ochtends hoeft te wekken, is een geschenk, schrijft opvoedster en thuisonderwijzeres Rai King. “Doe je er voordeel mee, door de kinderen iets langer te laten slapen en ze een completer ontbijt voor te zetten, en in het algemeen wat meer tijd te nemen om aan de dag te beginnen,” zegt King. “Maar werk wel een rooster uit dat het best bij jouw gezin past en houdt de kinderen aan een vast patroon.”

Tips voor thuisonderwijs. Eerst denk je misschien: “Hoera, mijn kinderen zitten veilig thuis!” Maar dan: “Ojee, hoe moeten ze nu les krijgen?” Die twee strijdige gedachten zijn heel normaal, schrijft Jamie Kiffel-Alcheh van Nat Geo, die tips heeft voor ouders die hun kinderen opeens zelf les moeten geven. (Regel nr. 1: Geen paniek, je kunt het!).

‘Virtuele excursie’! Een wát? Je kunt gewoon het British Museum, het Van Gogh Museum, het Smithsonian en het Guggenheim bezoeken! Ga lekker op de bank zitten en geniet van deze en andere musea op twaalf virtuele rondleidingen, zo bericht Travel+Leisure. En Rachael Bale van Nat Geo heeft een reeks leuke dierenwebcams en rondleidingen door dierentuinen en aquariums uitgekozen.

Vraagje voor het gezinsoverleg: als we elkaar niet meer de hand mogen schudden (vieze bacillen, bah!), hoe kunnen we elkaar dan nog begroeten? Dit zijn ideetjes van onze lezers, waarin onder meer wordt voorgesteld om naar elkaar te knikken, de hand op het hart te leggen, een luchtkusje uit te werpen of de Vulcaanse groet uit Star Trekte gebruiken, waarbij je de vingers twee-aan-twee splitst (best lastig!) ‘Dif-tor heh smusma’, oftewel: ‘Leef lang en voorspoedig!’

Gezond blijven

Maddie Roark wier vader een openluchtschool leidt zwemt tussen waterlelies in de vijver bij haar huis in North Carolina In een recente peiling zegt 70 procent van de moedersin de VS dat ze als kind buiten speelden maar dat slechts 31 procent van hun kinderen dat doet
Maddie Roark, wier vader een openluchtschool leidt, zwemt tussen waterlelies in de vijver bij haar huis in North Carolina. In een recente peiling zegt 70 procent van de moeders in de VS dat ze als kind buiten speelden, maar dat slechts 31 procent van hun kinderen dat doet.
Lucas Foglia

De natuur is belangrijk: als je veilig naar buiten kunt en daarbij niet met andere mensen in contact komt of potentieel besmette oppervlakken aanraakt, dan is het goed om te bedenken dat mensen het nodig hebben om tijd buitenshuis door te brengen. (Op de foto: Maddie Roark, die tussen de leliebladeren in de vijver bij haar huis in het westen van North Carolina aan ‘social distancing’ doet.) Zelfs bij de strengste maatregelen, zoals de aanwijzing om thuis te blijven, mogen mensen in de meeste landen naar buiten om wat lichaamsoefeningen te doen of te joggen.

Hoe kun je thuiswerken zonder gek te worden? Kies een apart plekje uit om te werken, eet op dezelfde manier als je dat op kantoor zou doen, bescherm je computers en randapparatuur (tegen je weet wel), zorg ervoor dat je bij voldoende licht werkt en sluit de deur als je dat nodig vindt (en de mogelijkheid daartoe hebt). Het zijn slechts een paar tips die zijn ontleend aan TheSkimm.

Wat te doen tegen eenzaamheid? Journaliste Amanda Ripley raadt iedereen – ook ouders en kinderen – aan om elke dag deze vier dingen te doen om de eenzaamheid te verdrijven terwijl je thuiszit:

1. Lichaamsoefeningen
2. Praat meerdere keren per dag écht met vrienden over de telefoon (dus niet via e-mail of tekstberichten)
3. Doe aan meditatie/mindfulness
4. Maak een klein gebaar naar iemand anders

Kijk ook eens voor leuke weetjes en meer op natgeojunior.nl