Archeologen geven hem schedels - hij brengt ze tot leven

Oscar Nilsson gebruikt geavanceerde technieken als 3D-printen en DNA-analyse om zijn reconstructies van de gezichten van mensen uit het verleden nog beter te maken.

Door Kristin Romey
Gepubliceerd 11 jul. 2020 08:00 CEST
Om de gezichten van lang geleden overleden mensen te reconstrueren, gebruikt Oscar Nilsson artefacten die zijn ...

Om de gezichten van lang geleden overleden mensen te reconstrueren, gebruikt Oscar Nilsson artefacten die zijn gevonden door collega-archeologen, evenals zijn vaardigheden als beeldhouwer.

Foto door Axel Öberg

Oscar Nilsson beschikt over de gave om zo'n honderd ooit anonieme mensen een gezicht (maar niet altijd een naam) te geven. Het gaat om personen van wie de stoffelijk resten werden opgegraven door zijn collega-archeologen. De Zweedse reconstructie-expert vertrouwt op zijn diepgaande kennis van de anatomie van gezichten en zijn vaardigheden als kunstenaar om bijvoorbeeld het adellijke gelaat van een 1200 jaar oude Peruaanse vrouw van hoge komaf tot leven te brengen of de norse pubertrekjes van een Griekse tiener die 9000 jaar geleden leefde.

Nilsson begint met een 3D-kopie van een originele schedel en vormt de gelaatstrekken met de hand. Hij baseert zich daarbij op de botstructuur en wetenschappelijke kennis over de dikte van de spier- en vetlaag in verschillende delen van het gezicht. Als de reconstructie eenmaal in de ‘mannequin-fase’ is beland, zoals Nilsson dat noemt, komt zijn artisticiteit om de hoek kijken, om met een wetenschappelijke nauwkeurigheid “leven in het gezicht te brengen”. (Bekijk de meest recente reconstructie van Nilsson: een Scandinavische man wiens schedel werd gevonden op een raadselachtige rituele begraafplaats.)

Hij geeft de doden levensechte gezichten

Het nieuwe, zich snel ontwikkelende onderzoeksveld van DNA-analyse van oud materiaal was een “gamechanger” voor gezichtsreconstructies, aldus Nilsson. Toen hij er twintig jaar geleden mee begon, moest hij raden naar de kleur van de huid, haren en ogen van de mensen die hij weergaf. Maar in de afgelopen tien jaar heeft Nilsson door betere methoden van DNA-afname en -analyse meer gegevens tot zijn beschikking gekregen over de herkomst en verplaatsingen van bepaalde populaties. Zo kon hij bijvoorbeeld een vroege inwoner van Brittannië in het mesolithicum naar waarheid een donkere huid en ogen geven. “Het is geweldig dat we dat soort details nu kennen,” stelt hij. “Dat maakt ons werk nog relevanter.”

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Lees verder

Hoe archeologen de loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog onderzoeken

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Wetenschap
Oud Bijbelvolk leeft voort in DNA van Arabieren en Joden
Wetenschap
Het geheim achter de verbazingwekkende kracht van leliebladeren en ander wetenschapsnieuws
Wetenschap
Honderden mijten zitten op dit moment op jouw gezicht
Geschiedenis en Cultuur
DNA van Vikingen onthult meer over genetische herkomst
Wetenschap
Waarom waren we niet voorbereid op dit virus?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.