De langste treintunnel ter wereld opent in Zwitserland

De langste tunnel ter wereld heeft voor ieder wat wils: een snelheidsduivel reist erdoor per hoge snelheidstrein en de natuurliefhebber wandelt erover tussen klaterende beekjes en groene vergezichten.

Door Zoë de Goede
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:04 CET
Foto door SwissTravelSystem

In 1999 begon Zwitserland aan de bouw van de langste tunnel ter wereld, de Gotthardbasistunnel, die nu eindelijk in gebruik wordt genomen. Op een diepte van 2300 meter leggen hogesnelheidstreinen het 57-kilometer lange traject door de Zwitserse Alpen af. Ze sjeezen nu van het Duitstalige noorden naar het Italiaanstalige zuiden in ongeveer 17 minuten, dat is 40 minuten sneller dan voorheen!

Foto door Gottardo 2016

Voor degenen die liever aan slow travel doen, blijft het parallellopende Gotthard-bergtraject open. Deze klassieke treinroute leidt je langs bergen en dalen via talloze bruggen en door de zeven keertunnels, met een prachtig vergezicht op het witte (of groene) berglandschap en de kristallen beekjes van Ticino.

Foto door swiss-image.ch

Is zien voor jou niet genoeg? Wil jij de frisse berglucht opsnuiven en de beekjes horen kletteren? Dan reis je niet door, maar over de Gotthardbasistunnel. Je wandelt over het gevaarte, en maakt af en toe een kleine omweg om de mooiste plekjes niet te missen. De route is goed voor 100 kilometer wandelplezier!

De eerste ontwerpen uit 1968.
Foto door Gottardo 2016

Lees hier meer over de wandelroute.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Zwitserland
Zwitserland: Wandelroute over grootste gletsjer in de Alpen
Zwitserland
Wandelroute over ’s werelds langste tunnel
Zwitserland
4 redenen om Graubünden in de zomer te bezoeken
Zwitserland
Zwitsers zwembad gaat viraal
Zwitserland
Kat leidt verdwaalde man de berg af in Zwitserland

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.