Zwitserland: Wandelroute over grootste gletsjer in de Alpen

De Aletschgletsjer, de grootste gletsjer in de Alpen, is snel aan het smelten en heeft zich in de afgelopen 40 jaar al 1300 meter teruggetrokken. Nu is het moment om de ijsmassa te bezichtigen via een wandelroute over een spannende hangbrug.

Door Marlot Heerink
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:04 CET
Foto door Daniel Pfund, Flickr

Er zijn vele wandelroutes in de Aletsch Arena, een skigebied in het zuiden van Zwitserland, maar de avontuurlijkste is toch wel het pad over een 124 meter lange hangbrug van Belalp naar Riederalp. Het loopt door het ongetemde Zwitserse berglandschap en langs de snel terugtrekkende Aletschgletsjer.

Belalp en Riederalp zijn beide autovrije dorpen. Dat betekent dat je met de auto naar het bergdorpje Blatten rijdt, daar parkeert en met een kabelbaan verder omhoog gaat. Tien minuten later ben je boven en kan de tocht van start gaan.

De 14 kilometer lange wandelroute begint aan de rand van Belalp op 2100 meter en maakt een steile afdaling tussen de rotsen door naar ongeveer 1600 meter hoogte. Bomen groeien er weinig, maar op de tocht naar de brug houden schapen en zwart-witte berggeiten je gezelschap in het kale berglandschap.

Door het smelten van het ijs hangt de brug niet boven de Aletschgletsjer, een Unesco-werelderfgoed, maar hangt deze 80 meter boven het ijskoude riviertje Massa dat gevoed wordt door de gletsjer. Concentreer je bij hoogtevrees op het panoramische uitzicht op de voorkant van de gletsjer om als vanzelf weer te kalmeren.  

Eenmaal het ravijn met knikkende knieën overgestoken, gaat de route verder naar de Riederalp. Het is een stevige klim naar 2000 meter hoogte, maar dat vergeet je snel door het constante uitzicht over de Aletschgletsjer tussen de bomen vanaf het smalle pad.

Neem vanaf Riederalp de kabelbaan naar beneden om je weg terug te maken naar Blatten, of kies ervoor om een nachtje te blijven en één van de vele andere wandelroutes te lopen. Zo kan je bijvoorbeeld een panoramaroute langs de gletsjer lopen of deze vanaf het hoogste punt, de Eggishorn, op 2869 meter hoogte bekijken.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Zwitserland
Wandelroute over ’s werelds langste tunnel
Zwitserland
4 redenen om Graubünden in de zomer te bezoeken
Reizen
Take a hike! Vijf van de prachtigste wandelroutes door Europa
Zwitserland
De langste treintunnel ter wereld opent in Zwitserland
Zwitserland
Zwitsers zwembad gaat viraal

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.