Alles wat je moet weten over Jupiter

Jupiter is zowel de meest massieve planeet van ons zonnestelsel, als de meest heldere. Meer weten?

Deze composietopname van de sonde Cassini is het meest gedetailleerde kleurenportret dat ooit van de gehele planeet Jupiter en zijn kolkende wolkenbanden is gemaakt.

Foto door NASA, JPL, Space Science Institute
Door National Geographic Redactie
Gepubliceerd 22 mrt. 2022 09:59 CET, Geüpdatet 25 mrt. 2022 09:54 CET

Jupiter - niet alleen de meest massieve en de grootste planeet van ons zonnestelsel, maar ook de meest heldere aan de hemel. Samen met Uranus, Neptunus en Saturnus wordt hij beschouwd als de reus. Met zijn instabiele oppervlak, vage ringen, ontelbare manen en prachtige rode, oranje, witte en bruine kleuren is het een onwijs fascinerende planeet waar veel over te vertellen valt.

Alles feiten op een rij

Er valt zoveel te vertellen over Jupiter, dat dit logischerwijs ook zorgt voor een hoop vragen. Is er bijvoorbeeld leven mogelijk op Jupiter? Wie heeft Jupiter ontdekt? Hoeveel manen heeft Jupiter? Hoe groot is Jupiter? En hoe ver staat Jupiter van de Zon en de Aarde? Al deze vragen zullen wij hieronder stuk voor stuk beantwoorden.

Wie heeft Jupiter ontdekt en hoeveel manen heeft deze planeet?

Laten we starten met wie Jupiter heeft ontdekt. Dit is namelijk direct een van de moeilijkste vragen, aangezien simpelweg niet bekend is wie dit was. Ondanks dat de planeet al bekend is sinds de Grieken en Romeinen, zijn de vier grootste manen van Jupiter (Callisto, Ganymeded, Io en Europa) pas ontdekt in 1610. Dit was door Galileo Galilei, waardoor hij wordt gezien als de eerste persoon die gedetailleerde observaties verstrekte. Dit brengt ons ook gelijk op de vraag hoeveel manen Jupiter heeft. Dit zijn er namelijk 79, waarvan 26 van deze manen nog geen officiële naam hebben. Toch is dit iets wat continu kan veranderen, aangezien er voortdurend nieuwe manen worden ontdekt. Het aantal manen dat Jupiter heeft, schommelt dan ook met de jaren of zelfs maanden.

Hoe groot is Jupiter?

Zoals eerder gezegd is Jupiter de meest massieve en de grootste planeet van het zonnestelsel. Om je een idee te geven: er zijn meer dan 1.300 aardes nodig om uiteindelijk tot het formaat van Jupiter te komen. Wanneer we de radius van Jupiter vergelijken met de op een na grootste planeet van het zonnestelsel Saturnus, is deze 69.911 kilometer versus 58.232 kilometer. Kortom, enorm groot!

Wat is de stand van Jupiter?

De stand van Jupiter en de afstand tussen de planeten is iets dat continue verandert, aangezien deze voortdurend in beweging zijn. Staat Jupiter het dichtst bij de Aarde, dan is hij er 588 miljoen kilometer van verwijderd. Staat hij het verste van de Aarde, dan is deze afstand gelijk aan 968 miljoen kilometer. Jupiter is de vijfde planeet vanaf de Zon.

Tijdens een rakelingse ontmoeting met Jupiter in 1973 stuurde de NASA-sonde Pioneer 10 deze opnamen van de reuzenplaneet naar de aarde.

Foto door NASA

Is er leven op Jupiter?

Misschien voor iedereen wel de meest fascinerende vraag ooit, is of er leven is op Jupiter. Als we puur kijken naar de mens, dan is dat in ieder geval uitgesloten. Landen op Jupiter is namelijk niet eens mogelijk, aangezien er geen vast land is. Toch is eerder door wetenschappers vastgesteld dat er op Jupiter sprake is van de juiste druk, de ideale temperatuur en genoeg watermoleculen. Wellicht dat je er geen mensen zult vinden, maar wel aliens?

Jupiter zelf bewonderen

Wil je Jupiter een keer ‘met het blote oog’ (oftewel, met een verrekijker) bewonderen, dan is de positie van deze planeet ten opzichte van de Zon en de Aarde van belang. Wanneer Jupiter namelijk recht tegenover de Zon staat met de Aarde er tussenin, wordt de planeet zichtbaar als de Zon ondergaat en verdwijnt op het moment dat de Zon weer opkomt. Een mooi en bijzonder fenomeen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Ruimte
Dit was ‘The Right Stuff’: een korte geschiedenis van Project Mercury in 7 voorwerpen
Ruimte
Bekijk de reis van twee ruimtesondes naar de uiterste rand van ons zonnestelsel
Ruimte
Super-aarde is misschien beste kans op vinden van buitenaards leven
Ruimte
We kunnen mogelijk leven op de ijsmaan
Ruimte
Astronomen kunnen de eerste foto van een zwart gat hebben

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.