Jupiter: 12 adembenemende beelden
Beelden van NASA laten Jupiter zien in al zijn pracht.
Gepubliceerd 19 jul. 2018 13:16 CEST

Deze composietopname van de sonde Cassini is het meest gedetailleerde kleurenportret dat ooit van de gehele planeet Jupiter en zijn kolkende wolkenbanden is gemaakt.
Foto door NASA, JPL, Space Science Institute
Tijdens een rakelingse ontmoeting met Jupiter in 1973 stuurde de NASA-sonde Pioneer 10 deze opnamen van de reuzenplaneet naar de aarde.
Foto door NASA
De Grote Rode Vlek op Jupiter is een kolossale storm die drieënhalf maal zo groot is als de aarde. Deze ingekleurde close-up werd gemaakt door de NASA-sonde Voyager 1, die in 1979 vlak langs de planeet scheerde.
Foto door NASA's Goddard Space Flight Center
Het ruimtevaartuig Galileo toerde van 1995 tot 2003 door het Jupiter-stelsel en nam daarbij deze opname van Ganymedes, de grootste maan van het zonnestelsel.
Foto door NASA, JPL
Op deze infraroodopname van de ruimtetelescoop Hubble doen de drie grote manen Io, Ganymedes en Callisto zich voor als donkere vlekken tegen de achtergrond van Jupiters heldere wolkendek.
Foto door NASA, Esa, E. Karkoschka University of Arizona
Op deze foto van de ruimtesonde Galileo is goed te zien dat de maan Europa is bezaaid met intrigerende scheuren, die erop wijzen dat onder de ijsmantel van dit hemellichaam een diepe oceaan ligt.
Foto door NASA, JPL Cal-tech, Seti Institute
Toen de sonde Cassini in 2000 op weg naar Saturnus langs Jupiter vloog, verzamelde ze gegevens die werden gebruikt voor het maken van deze kaart van Jupiters zuidpool.
Foto door NASA, JPL, Space Science Institute
Het pokdalige Io, dat soms gekscherend de ‘pizzamaan’ wordt genoemd, is de maan met de meeste vulkanische activiteit in het hele zonnestelsel.
Foto door NASA, JPL
Opnames als deze, die in mei 2015 werd genomen door de InfraRed Telescope Facility van de NASA op Hawaï, droegen bij aan de voorbereidingen voor de aankomst van de sonde Juno bij Jupiter.
Foto door NASA, JPL Cal-tech
In 1994 waren de ogen van de wereld (en de ruimtetelescoop Hubble) gericht op Jupiter toen de komeet Shoemaker-Levy 9 op spectaculaire wijze op de reuzenplaneet te pletter viel.
Foto door NASA, Esa, H. Weaver and E. Smith STScI and J. Trauger and R. Evans NONE NASA's Jet Propulsion Laboratory
Deze kaart van de maan Callisto is gebaseerd op opnames van de ruimtesonde Galileo. De heldere scheuren getuigen van een lange geschiedenis van enorme inslagen.
Foto door NASA, JPL, DLRGerman Aerospace Center
In 1979 verraste het ruimtevaartuig Voyager 1 de wereld met foto’s als deze, waarop is te zien dat Jupiter net als zijn beroemde buur is uitgerust met vage ringen van stofdeeltjes.
Foto door NASA, JPL, Galileo Project, NOAO, J. Burns Cornell et al.