Aangekomen op Aruba rijd ik langs kilometers hagelwitte stranden, waar een azuurblauwe zee kalm op aanspoelt: ik begrijp direct waarom de stranden op dit eiland behoren tot de mooiste van de wereld.

Strandbedjes op Eagle Beach
Strandbedjes op Eagle Beach.
Veerle Witte

‘Dit is Eagle Beach,’ wijst Paula, die mij deze reis alle ins en outs van Aruba laat zien. ‘Verkozen tot mooiste strand van de Cariben.’ Ik zie een paradijselijke witte strip zand, met nog amper bebouwing en een zee waar je zo in zou willen springen. ‘O, en je hotel zit hier,’ zegt ze. ‘Recht aan het strand.’ Het knalgele en kleinschalige Amsterdam Manor Beach Resort, dat een Nederlandse bouwstijl met vrolijke Caribische kleuren combineert, past perfect in deze tropische setting. Vanaf mijn hotelkamer kijk ik recht op het strand. Wat een fijne plek.

Al snel ontdek ik waarom Eagle Beach betiteld is tot mooiste strand van het Caribisch gebied: het strand – het breedste van Aruba – strekt uit zover ik kan zien en is ongerept, met veel palmen die schaduw bieden en wit zand zo fijn als poeder. De beroemde twee scheve fofotibomen maken het strand ook nog eens onwijs fotogeniek.

Zonsondergang
Zonsondergang.
Veerle Witte

Niet alleen mensen genieten van de rust op Eagle Beach – dat in groot contrast staat met het populaire Palm Beach even verderop. Ook zeeschildpadden kiezen dit strand als favoriete broedplaats op Aruba. Maar liefst vier soorten komen hun eieren leggen op Eagle Beach: de groene, onechte karet-, de leder- en de karetschildpad. Enkele maanden per jaar zijn verschillende stukken op het strand afgezet met roodwitte hekjes om de nesten te beschermen – zo ook wanneer ik er ben.

De nesten die bijna uitkomen zijn ’s avonds uren omringd door mensen, die geduldig op stoeltjes zitten te wachten terwijl ze een praatje maken: met een beetje geluk zien zij de jonge schildpadjes vanavond of vannacht richting het water kruipen. Zo niet, kan ik eigenlijk toch geen betere plek bedenken om de avond door te brengen. In een uitgelaten, ontspannen sfeer zie je vanaf dit strand de zon in de zee zakken. Aruba kleurt oranje, terwijl je met je tenen door het witte zand woelt. Hier wil je nooit meer weg...

Romantisch dineren bij restaurant Passions dat bij het Amsterdam Manor Beach Resort hoort
Romantisch dineren bij restaurant Passions, dat bij het Amsterdam Manor Beach Resort hoort.

Tip: Ga een hapje eten bij Screaming Eagle, dit Franse fusionrestaurant aan Eagle Beach is verkozen tot beste restaurant in de Cariben. Een andere voortreffelijke optie is Passions: hier dineer je met je voeten in het zand en zie je de mooiste zonsondergang van het eiland.