Het verkeersbureau van Australië lanceerde in 2013 één van de succesvolste toerismecampagnes ooit: vacatures voor zes droombanen in Australië waar iedereen zich voor kon opgeven. Van fijnproever in West-Australië tot lifestylefotograaf in Victoria. Meer dan 330.000 mensen van over de hele wereld gaven zich op, evenals Elisa. Zij won één van de zes begeerde banen: Park Ranger in Queensland. Dit is haar verhaal.

Jij won de beste baan ter wereld? Wat hield dat precies in?

Ik kreeg $100.000 om zes maanden door Australië te reizen, in het bijzonder Queensland, waar ook het Great Barrier Reef ligt. Mijn baan bestond voornamelijk uit het delen van mijn dagelijkse en bijzonderste ervaringen op een blog en via social media.

Op de uitkijk op Michaelmas Cay in Queensland
Op de uitkijk op Michaelmas Cay in Queensland.
Max Cocquard, Bestjobers

Hoe heb je deze baan gewonnen?

Het begon toen ik de vacature op Facebook zag en gek genoeg was om me aan te melden. Ik wist dat heel veel mensen hetzelfde zouden doen. Er volgde een selectieprocedure van drie maanden, met als eerst stap het insturen van een 30-seconde durende video waarin ik vertel waarom ik de beste kandidaat ben om parkwachter te worden in Queensland. Mijn vriend, die fotograaf is, hielp me een coole stop-motion in elkaar te zetten. Meer dan 330.000 kandidaten uit 196 landen meldden zich aan en ik was door het dolle toen mijn video de shortlist had gehaald.

Toen moesten we onze motivatie laten zien door socialmediakanalen op te zetten en media-aandacht te creëren. Ik heb in twee weken meer dan 60 interviews gedaan. Tv, radio, kranten: ik was overal! Dankzij al die moeite vloog ik naar Australië voor de grote finale, de laatste fase van de wedstrijd. Er waren per baan nog drie kandidaten over. Uiteindelijk won ik de baan op 21 juni 2013. Dat blijft één van de mooiste momenten uit mijn leven: een prestatie waar ik vreselijk trots op ben.

Een jonge kangoeroe bij Myella Farm Stay
Een jonge kangoeroe bij Myella Farm Stay.
Max Coquard, Bestjobers

Hoe zagen jouw dagen als parkwachter in Australië eruit?

Geen twee dagen waren hetzelfde. Elke week reisden we – ik mocht uiteindelijk mijn vriend Max meenemen als officiële fotograaf – naar een ander deel van de staat om een nationaal park of twee te verkennen en parkwachters te ontmoeten om te leren over hun werk. We zijn veel betrokken geweest bij onderzoeken en beschermingsprogramma’s, dat was mijn favoriete onderdeel van de baan.

Whitehaven Beach
Whitehaven Beach.
Max Coquard, Bestjobers

Max en ik hebben wilde wallaby’s gechipt, koraal gecontroleerd en nestelende zeeschildpadden geobserveerd. We hebben zelfs een kasuaris (een prehistorische vogel afkomstig uit Noordoost-Australië) uit mogen zetten in het wild. We kregen de kans om naar super geïsoleerde plekken af te reizen, waar bijna nooit iemand komt, zoals de top van Australië: Cape York en de omliggende eilanden en de woestijn van Queensland. Onvergetelijk!

Wat raad je mensen aan te doen en zien in Australië?

Zoveel! Het eiland is een continent, dus je hebt veel tijd nodig. Terwijl de meeste bezoekers alleen maar snel van Sydney naar Cairns rijden, heb ik zes maanden de tijd gehad om Queensland te verkennen. Ik kan mensen vooral aanraden wat meer landinwaarts te reizen.

Curtain Fig Tree in Queensland
Curtain Fig Tree in Queensland.
Max Coquard, Bestjobers

Zo heeft nationaal park Jardin River in het noorden een aantal spectaculaire watervallen. Een ander favoriet nationaal park van ons in Australië is Gerraween, vanwege de indrukwekkende granieten rotsblokken. Ook hebben we erg genoten van het Atherton Tableland, een hoogvlakte ten zuidwesten van Cairns. Een andere must is natuurlijk de Whitsundays met het mooiste strand van het land: Whitehaven Beach!

Nationaal park Diamantina
Nationaal park Diamantina.
Max Cocquard, Bestjobers

Los van de plaatsen zijn het voor mij trouwens voornamelijk de ervaringen die een reis onvergetelijk maken. Zwemmen met zeeschildpadden in de lagunes van de eilanden was pure gelukzaligheid, evenals het voeden van een babykangoeroe in een opvangcentrum.

Wat was je favoriete onderdeel van het werk?

Het in de natuur zijn, leren van experts, luisteren naar de lokale bevolking en in contact komen met een uitzonderlijke diversiteit aan wilde dieren.

Myella farm stay
Myella farm stay.
Max Coquard, Bestjobers

Wat was het moeilijkste onderdeel van de baan?

De planning was altijd propvol, soms voelde ik me een of andere belangrijke minister. Maar we deden alleen maar geweldige dingen, dus we mogen niet klagen.

Nationaal park Green Island Queensland
Nationaal park Green Island, Queensland.
Max Coquard, Bestjobers

En? Was het echt de beste baan ter wereld?

Absoluut! Maar spijtig genoeg was het maar een tijdelijke positie…

Uitzicht op Whitehaven
Uitzicht op Whitehaven.
Max Coquard, Bestjobers

Wat gebeurde er toen het werk erop zat?

Alles stopt ineens! We vonden ons leven terug en bleven doorreizen. We bleven nog zes maanden in Australië en ons werk bleek zo succesvol dat we ook door andere nationale parken gevraagd werden om voor hen te werken. Daarna keerden we terug naar Frankrijk.

This is an image
Max Coquard, Bestjobers

En toen?

De afgelopen twee jaar hebben we als digitale nomaden geleefd. Ons leven is een groot avontuur: we reizen de wereld rond om content als video’s, foto’s en artikelen te maken voor verschillende bestemming. Voorlopig willen we daar ook niet mee stoppen!

Lees verder over The Best Job in the World of volg de avonturen van Elisa en Max op hun blog!