Elk jaar vraagt National Geographic schrijvers, fotografen, filmmakers en atleten door welke verkenners en avonturiers zij het afgelopen jaar zijn geïnspireerd. Het was een wild jaar in avonturenland. We ontvingenlange lijsten met gewaagde prestaties, adembenemende records en gedurfde wereldprimeurs.

De klimwereld heeft meerdere primeurs te pakken. Zo werd het snelheidsrecord voor het beklimmen van de iconische Nose-route op El Capitan verbrijzeld. Tot tweemaal toe. De all-stars Alex Honnold en Tommy Caldwell beklommen samen de legendarische, negenhonderd meter hoge beproeving in Yosemite in een onvoorstelbare tijd van één uur, 57 minuten en zeven seconden. In de Himalaya beklom de Oostenrijks-Nepalese alpinist David Lama, na drie uitputtende pogingen, als eerste solo de hoogste onbeklommen piek van Nepal.

De wereld van het extreem skiën zag hoe Hilaree Nelson en haar partner Jim Morrison als eersten van de ontzettend steile Lhotse Couloir afdaalden. Ondertussen werd de claim van Colin O’Brady dat hij als eerste alleen en zonder technische en menselijke hulp Antarctica had doorkruist door de media toegejuicht (ook door ons). Van de poolgemeenschap kreeg hij echter veel toorn te verduren.

Alsof het allemaal nog niet genoeg was, pakte de Braziliaanse surfer Rodrigo Koxa een wereldrecord op een golf van 25 meter hoog en werd de Britse langeafstandszwemmer Ross Edgley de eerste persoon die helemaal om het Verenigd Koninkijk heen is gezwommen.

Dit zijn allemaal prachtige voorbeelden van mensen die hun krachten meten en de grenzen van het mogelijke opzoeken. Voor de Avonturiers van het Jaar hebben we dit keer gekozen om er zes avonturiers uit te lichten die zich onderscheidden van al die andere waardige kandidaten. De winnaars van dit jaar zijn:

Andrzej Bargiel daalt de hoogste bergen ter wereld af op ski’s. Lees hoe de jonge Poolse bergbeklimmer als eerste op ski's de K2 afdaalde en het na kon vertellen.

In juli 2018 begon Andrzej Bargiel na dagen van klimmen aan zijn skiafdaling van de K2 de op n na hoogste berg ter wereld
In juli 2018 begon Andrzej Bargiel na dagen van klimmen aan zijn skiafdaling van de K2, de op één na hoogste berg ter wereld.
Marek Ogień, Red Bull

Maureen Beck is geboren zonder linkeronderarm en is wereldkampioen paraklimmen geworden.

Maureen Beck is uitgegroeid tot ambassadeur van aangepaste sporten in de VS
Maureen Beck is uitgegroeid tot ambassadeur van aangepaste sporten in de VS.
Cedar Wright

Adam Bielecki en Denis Urubko waren bezig met een poging om als eersten in de winter de K2 (de op één na hoogste berg) te beklimmen, toen ze hoorden dat twee klimmers op een naburige piek waren gestrand. Zij offerden zichzelf op om een andere klimmer te redden.

Adam Bielecki navigeert op een steile helling op de Cesen Spur route
Adam Bielecki navigeert op een steile helling op de Cesen Spur route.
Marek Chmielarski

Heather Anderson heeft ruim 48.000 kilometer op haar naam staan en is daarmee een van de meest talentvolle thru-hikers ooit. Als eerste vrouw heeft zij in één jaar tijd de Appalachian Trail, de Pacific Crest Trail en de Continental Divive Trail in één keer gelopen.

Heather Anderson heeft ruim 48000 kilometer op haar naam staan en is daarmee een van de meest talentvolle thruhikers ooit
Heather Anderson heeft ruim 48.000 kilometer op haar naam staan en is daarmee een van de meest talentvolle thru-hikers ooit.
Heather Anderson

Babsi Zangerl is de beste rotsklimmer ter wereld, ook al heb je waarschijnlijk nooit van haar gehoord. Lees hoe het jonge Oostenrijkse fenomeen als eerste vrouw de op één na zwaarste route in Yosemite, de Magic Mushroom, vrij beklom.

De Magic Mushroom wordt beschouwd als de op n na zwaarste route op de beruchte El Capitn in het Yosemitepark Zangerl is de eerste vrouw die de route heeft bedwongen
De Magic Mushroom wordt beschouwd als de op één na zwaarste route op de beruchte El Capitán in het Yosemite-park. Zangerl is de eerste vrouw die de route heeft bedwongen.
François Lebeau

Een internationaal team van grotduikers en reddingswerkers spoedde zich naar de Tham Luang-grot in Thailand om een team van jeugdvoetballers en hun coach te redden. Lees hier hoe de duikers hun leven riskeerden om de jongens te vinden en ze uit de grot te halen voordat deze met moessonregen zou worden gevuld.

Thais reddingspersoneel en vrijwilligers van over de hele wereld arriveren bij de ingang van de Tham Luanggrot in Thailand om de reddingsoperatie te cordineren
Thais reddingspersoneel en vrijwilligers van over de hele wereld arriveren bij de ingang van de Tham Luang-grot in Thailand om de reddingsoperatie te coördineren.
Lillian Suwanrumpha, GETTY IMAGES

National Geographic eert de avonturiers van wie hun passie, creativiteit en inzet leidt tot ongelofelijke verhalen die zich in de vrije natuur afspelen. Deze activiteiten brengen allerlei gevaren met zich mee. We raden je dan ook af om aan gevaarlijke of schadelijke activiteiten deel te nemen.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com en aangepast met Nederlandse verwijzingen.
Lees meer over de 'Adventurers of the Year' op NationalGeographic.com