Ontmoet de National Geographic Avonturiers van het Jaar 2019

Dit zijn de zes grootste momenten en prestaties van een wild jaar boordevol avontuur.donderdag 7 maart 2019

Dit zijn de National Geographic Avonturiers van het Jaar 2019
Dit zijn de National Geographic Avonturiers van het Jaar 2019

Elk jaar vraagt National Geographic schrijvers, fotografen, filmmakers en atleten door welke verkenners en avonturiers zij het afgelopen jaar zijn geïnspireerd. Het was een wild jaar in avonturenland. We ontvingenlange lijsten met gewaagde prestaties, adembenemende records en gedurfde wereldprimeurs.

De klimwereld heeft meerdere primeurs te pakken. Zo werd het snelheidsrecord voor het beklimmen van de iconische Nose-route op El Capitan verbrijzeld. Tot tweemaal toe. De all-stars Alex Honnold en Tommy Caldwell beklommen samen de legendarische, negenhonderd meter hoge beproeving in Yosemite in een onvoorstelbare tijd van één uur, 57 minuten en zeven seconden. In de Himalaya beklom de Oostenrijks-Nepalese alpinist David Lama, na drie uitputtende pogingen, als eerste solo de hoogste onbeklommen piek van Nepal.

De wereld van het extreem skiën zag hoe Hilaree Nelson en haar partner Jim Morrison als eersten van de ontzettend steile Lhotse Couloir afdaalden. Ondertussen werd de claim van Colin O’Brady dat hij als eerste alleen en zonder technische en menselijke hulp Antarctica had doorkruist door de media toegejuicht (ook door ons). Van de poolgemeenschap kreeg hij echter veel toorn te verduren.

Alsof het allemaal nog niet genoeg was, pakte de Braziliaanse surfer Rodrigo Koxa een wereldrecord op een golf van 25 meter hoog en werd de Britse langeafstandszwemmer Ross Edgley de eerste persoon die helemaal om het Verenigd Koninkijk heen is gezwommen.

Dit zijn allemaal prachtige voorbeelden van mensen die hun krachten meten en de grenzen van het mogelijke opzoeken. Voor de Avonturiers van het Jaar hebben we dit keer gekozen om er zes avonturiers uit te lichten die zich onderscheidden van al die andere waardige kandidaten. De winnaars van dit jaar zijn:

Andrzej Bargiel daalt de hoogste bergen ter wereld af op ski’s. Lees hoe de jonge Poolse bergbeklimmer als eerste op ski's de K2 afdaalde en het na kon vertellen.

Maureen Beck is geboren zonder linkeronderarm en is wereldkampioen paraklimmen geworden.

Adam Bielecki en Denis Urubko waren bezig met een poging om als eersten in de winter de K2 (de op één na hoogste berg) te beklimmen, toen ze hoorden dat twee klimmers op een naburige piek waren gestrand. Zij offerden zichzelf op om een andere klimmer te redden.

Heather Anderson heeft ruim 48.000 kilometer op haar naam staan en is daarmee een van de meest talentvolle thru-hikers ooit. Als eerste vrouw heeft zij in één jaar tijd de Appalachian Trail, de Pacific Crest Trail en de Continental Divive Trail in één keer gelopen.

Babsi Zangerl is de beste rotsklimmer ter wereld, ook al heb je waarschijnlijk nooit van haar gehoord. Lees hoe het jonge Oostenrijkse fenomeen als eerste vrouw de op één na zwaarste route in Yosemite, de Magic Mushroom, vrij beklom.

Een internationaal team van grotduikers en reddingswerkers spoedde zich naar de Tham Luang-grot in Thailand om een team van jeugdvoetballers en hun coach te redden. Lees hier hoe de duikers hun leven riskeerden om de jongens te vinden en ze uit de grot te halen voordat deze met moessonregen zou worden gevuld.

National Geographic eert de avonturiers van wie hun passie, creativiteit en inzet leidt tot ongelofelijke verhalen die zich in de vrije natuur afspelen. Deze activiteiten brengen allerlei gevaren met zich mee. We raden je dan ook af om aan gevaarlijke of schadelijke activiteiten deel te nemen.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com en aangepast met Nederlandse verwijzingen.
Lees meer over de 'Adventurers of the Year' op NationalGeographic.com

 

 

Lees meer