Boodschappen doen en tegelijkertijd het milieu helpen

Veganistisch of vegetarisch voedsel kopen is niet de enige manier. Recent onderzoek wijst uit dat de volgende drie kleine aanpassingen ook een groot verschil kunnen maken.

Door Annie Roth
Gepubliceerd 17 mrt. 2022 11:45 CET
departments-04.2022-planet possible

Nee zeggen tegen voedingsmiddelen zoals snoep en verpakte snacks kan niet alleen je gezondheid bevorderen, maar ook de impact op het milieu verminderen.

Foto door Rebecca Hale

Veganistisch of vegetarisch gaan eten is een manier om de impact van je voeding op de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het is echter niet de enige. Uit recent onderzoek van Purdue University blijkt dat kleinere aanpassingen ook een bijdrage kunnen leveren. Ze zorgen er ook nog eens voor dat je gezonder wordt.

In 2010 analyseerden de onderzoekers van Purdue de boodschappen van meer dan 57.000 Amerikaanse huishoudens. Ze ontdekten dat 71 procent daarvan hun CO2-voetafdruk kon verlagen door drie veranderingen door te voeren.

 

Laat ongezonde snacks staan

Door voedingsmiddelen met veel calorieën en een lage voedingswaarde te vermijden, kan de totale CO2-voetafdruk van de voedselconsumptie van Amerikaanse huishoudens met bijna tien procent worden verminderd. Producten als snoep, frisdrank en verpakte snacks bevatten meer ingrediënten en zijn erg bewerkt. Dit heeft een grotere impact op het milieu.

 

Pas op dat je niet te veel koopt

Wanneer huishoudens van een of twee personen groot inslaan om geld te besparen, kan dat leiden tot verspilling. Voordat je grootverpakkingen inkoopt, moet je je afvragen of een pot pindakaas van anderhalve kilo niet bederft voordat deze op is.

 

Beperk kant-en-klaarmaaltijden

Een gemiddelde magnetronmaaltijd heeft misschien niet zo’n grote CO2-voetafdruk. Uit de studie blijkt echter dat emissies aanzienlijk kunnen oplopen als je ze regelmatig koopt. Een groter verkoopvolume van kant-en-klaarmaaltijden vergroot namelijk de CO2-uitstoot ervan.

 

Ogenschijnlijk kleine aanpassingen kunnen tot grote veranderingen leiden 

Met de bovengenoemde aanpassingen kan de uitstoot van de voedselconsumptie van huishoudens in de VS volgens de onderzoekers met meer dan een kwart worden teruggedrongen. Dat is ongeveer 36 miljoen ton, ongeveer wat 6,6 miljoen huishoudens in een jaar aan elektriciteit verbruiken. “Gezamenlijke actie kan een enorme impact hebben,” zegt Hua Cai, medeauteur van het onderzoek.

Ga voor meer verhalen over hoe je de planeet kunt helpen naar natgeo.com/planet.

Dit verhaal staat in het National Geographic-magazine van april 2022.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op nationalgeographic.com

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
4 eenvoudige manieren om je feestdagen milieuvriendelijker te maken
Milieu
Van potgrond krijg je vuile handen – letterlijk en figuurlijk
Milieu
Op zoek naar oliebronnen die methaan lekken, duiken onderzoekers in het verleden
Milieu
Er bestaan allerlei projecten voor het planten van bomen. Welke verdienen jouw steun?
Milieu
Mijnbouw is een smerige bezigheid. Kan nieuwe technologie daar iets aan doen?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.