In Buiten het kader gaan podcasthosts Tim Beudel en Kevin van Huët op zoek naar plekken die doorgaans onder de radar blijven. Om de beurt nemen ze je mee op avontuur, op jacht naar verhalen achter het bekende gele kader van National Geographic. In de vierde en laatste aflevering van het eerste seizoen van Buiten het kader probeert redacteur Kevin van Huët binnen te komen bij de vrijmetselarij.

Hij waagt een poging bij Nos Vinxit Libertas, een van de loges in Amsterdam. Met succes: in het pand van de loge bij het Vondelpark wordt hij rondgeleid door Gerhard, die lid is van Nos Vinxit Libertas. De indrukwekkendste ruimte is de zogenoemde werkplaats, waar de Amsterdamse vrijmetselaars in besloten zittingen bijeenkomen. De werkplaats staat bol van de symboliek, een van de speerpunten van de vrijmetselarij. Gerhard legt uit wat sommige van de symbolen betekenen, zoals de ruwe steen en de kubieke steen. Daarnaast vertelt hij waarom hij lid is geworden van de vrijmetselarij en waar de vrijmetselarij zich nu eigenlijk mee bezighoudt. Want wat is er eigenlijk waar van de wilde verhalen over vreemde rituelen die de ronde doen over dit genootschap?

Wat is er eigenlijk waar van de wilde verhalen over vreemde rituelen die de ronde doen over dit genootschap
Wat is er eigenlijk waar van de wilde verhalen over vreemde rituelen die de ronde doen over dit genootschap?
National Geographic Redactie

Wil je meer weten over de vrijmetselarij, de rol van symboliek en wat er tijdens hun bijeenkomsten wordt besproken? Luister hier naar de vierde aflevering van Buiten het kader. En krijg je niet genoeg van geheime genootschappen? Bestel dan hier de National Geographic-special Geheime genootschappen.