China maakt Mount Everest toegankelijker vanuit Tibet

Het basiskamp op de Mount Everest ontwikkelt zich meer en meer. Voor de kerst opende chef James Sharman er een pop-up restaurant en begin 2017 start China met de bouw van een compleet bezoekerscentrum.

Door Marlot Heerink
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:02 CET
Foto door Jody McIntyre, Flickr

Veel avonturiers beklimmen ‘s werelds hoogste berg via Nepal, dat net iets makkelijker te bereiken is dan het basiskamp in Tibet. Hier wil China verandering in brengen. Een bezoekerscentrum ter waarde van $14.7 miljoen dollar moet de Chinese kant van de berg toegankelijker en aantrekkelijker maken.

Het basiskamp wordt uitgebreid met een hotel, museum over bergsporten en winkel waar klimmers benodigdheden en uitrusting kunnen kopen of laten repareren. Tevens zal er medische hulp aanwezig zijn en komt er een helikopterplatform waarvandaan klimmers in nood razendsnel gered worden.

De bouw start begin 2017 en duurt naar verwachting tot 2019. Volgens de Chinese krant China Daily creëert het bezoekerscentrum banen en stimuleert het de economie in Tibet. Veel critici zijn echter bang dat de Mount Everest een gewilde attractie wordt voor rijke reizigers waardoor het zijn charme van rust in een onstuimige, ongerepte omgeving verliest.

Lees meer over het pop-up restaurant op de Mount Everest! 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Alpinisten trotseerden ‘zone des doods’ op achtduizender
Frankrijk
Bergbeklimmen in de Côte d’Azur
Zwitserland
Matterhorn: 150 jaar bergtoerisme
Reizen
Waarom duizenden mensen elk jaar de berg Fuji beklimmen
China
Panjin Red Beach: surrealistisch strand

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.