Reiswijzer: China

Paul Römer en Jan Vermeer maakten een winterse en avontuurlijke fotoreis langs China’s rijke cultuur en ongerepte natuur in de provincies Shaanxi en Sichuan. Hier enkele tips en praktische informatie.

Door Paul Römer
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:00 CET
Foto door Jan Vermeer

De reis

De reis uit ons verhaal werd aangeboden door China-specialist Discover China. Wij vlogen met de KLM rechtstreeks van Amsterdam op Chengdu, de vlucht duurt zo'n 10 uur.

Beste reisperiode

Voor de fotograferende reiziger is de herfst een mooie reisperiode, maar wanneer je het beste reist, hangt toch af van de eindbestemming en persoonlijke wensen. Door de smog is het ’s zomers heet in de steden.

Reisdocumenten

Benodigd is een paspoort dat nog minstens een maand geldig is. Een visum is vereist. 

Tijdverschil

's Zomers is het tijdverschil met Nederland 6 uur, in de winter 7 uur. 

Taal

De meest gesproken taal is het Chinees-Mandarijn. In de grote steden en toeristencentra kunt u zich redelijk goed in het Engels verstaanbaar maken. 

Uit het verhaal

Wie natuurgebied en pandahotspot Changqing bezoekt, zal verblijven in het gelijknamige hotel in Huayang. In Xi’an logeerden we in het Bell Tower Hotel in het centrum en in Chengdu verbleven we in het Buddha Zen Hotel. Bij natuurreservaat Jiuzhaigou sliepen we in het luxueuze Sheraton Jiuzhaigou Resort.

Werelderfgoed

Op deze fotografiereis wordt een bezoek gebracht aan twee locaties die prijken op Unesco’s werelderfgoedlijst: de vallei van Jiuzhaigou en het terracottaleger in Xi’an. Bij het leger draag ik, net als veel andere van de twee miljoen bezoekers die zich jaarlijks vergapen aan dit werelderfgoed, een camera bij me. Soms vraag ik fotograaf Jan Vermeer om tips. Onderbelichten, langere sluitertijd, inflitsen: op een fotoreis als deze leer je veel over het land, de mensen en lokale gebruiken, maar word je ook in staat gesteld het niveau van je fotografie naar een hoger niveau te tillen. Als ik Vermeer zie inzoomen op de krijgers, merk ik dat hij kiest voor staande opnamen. ‘Alleen zó krijg ik foto’s met maar één kop. Omdat de soldaten in een rijtje staan, is het moeilijk ze afzonderlijk in beeld te krijgen. Een verticale compositie maakt een strakke uitsnede mogelijk.

Communicatie

Het landnummer is +86. Het vaste telefoonnetwerk functioneert goed voor zowel lokaal als internationaal contact. Vrijwel overal heeft uw mobiele telefoon bereik, en veel hotels beschikken over wifi. 

Geld

De munteenheid is de Chinese Yuan (CNY). Er gaan zo’n 8 yuan in een euro. In grote steden kunt u geld opnemen met uw pinpas en betalen met uw creditcard. 

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt. U kunt over het algemeen met uw eigen stekkers terecht, maar neem voor de zekerheid een wereldstekker mee.

Vervoer ter plaatse

In grote steden kunt u zich makkelijk per taxi verplaatsen en is openbaar vervoer goed geregeld, maar houd wel rekening met de enorme drukte.

Gezondheid

Raadpleeg de GGD of een travel clinic. Sommige vaccinaties (zoals DTP en buiktyfus) worden aangeraden. Drink nooit water uit de kraan. 

Informatie

Ambassade: Willem Lodewijklaan 10, 2517 JT Den Haag; tel: +31 (0)70 3065061.

Deze reiswijzer hoort bij het verhaal over de zoektocht naar de panda in China, uit National Geographic Traveler 3-2011.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

China
Panjin Red Beach: surrealistisch strand
China
Shangri-La: Voorbij de horizon
China
Highlights China
Reizen
10x dingen die je wilt weten over het Chinese Nieuwjaar
Reizen
Zeldzame foto's van de Chinese grens met Noord-Korea

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.