1. Bogotá

In de jaren ’80 stond Bogotá nog bekend als een gewelddadige plek, maar in enkele decennia is de Colombiaanse hoofdstad getransformeerd tot een aantrekkelijke bestemming vol musea, imposante architectuur en moderne restaurants. Het Museo del Oro is een must-see in Colombia: tienduizenden artefacten, van hout, been en vooral goud, staan hier tentoongesteld. In het oude centrum, La Candelaria, staan veel eeuwenoude koloniale bouwwerken. Het stadsdeel wordt bevolkt door studenten en ligt vol met restaurants die zowel multiculturele als Colombiaanse gerechten serveren. Lees meer over de Colombiaanse hoofdstad in ‘48 uur in Bogotá’.

Dineren in Restaurant El PatioBogota
Dineren in Restaurant El Patio, Bogota.
Raymond Patrick

2. Barichara

Het koloniale Barichara zou zo uit een Hollywoodfilm kunnen komen. Voor veel Spaanse films en series is deze plaats dan ook als decor gebruikt. Het fotogenieke dorpje bestaat uit met kasseien belegde straten en witte huizen met rode daken. Hoewel het een van de grootste attracties in Colombia is, straalt het tijdloze plaatsje kalmte en stilte uit. Kerken en een archeologisch museum leren bezoekers over de geschiedenis van dit bijzondere stukje Colombia.

3. Natuurreservaat Río Claro

In het oosten van Antioquia, op ongeveer drie uur van Medellín, ligt dit natuurgebied bestaande uit tropisch regenwoud en indrukwekkende canyons van kalksteen en marmer. Dankzij de verbeterde veiligheidssituatie in Colombia kan dit gebied weer zorgeloos bezocht worden, en is het een belangrijke toeristische bestemming geworden. Vooral het ecotoerisme speelt hier een grote rol in de vorm van eco-lodges en natuurvriendelijke tours en outdooractiviteiten.

Ciudad Perdida
Ciudad Perdida.
Alexander Schimmeck, Flickr

4. Ciudad Perdida

Vergeet Machu Picchu, want in de Noord-Colombiaanse jungle ligt een ‘verloren stad’ die even mysterieus is als de beroemde Peruaanse attractie. Van 700 v.Chr. tot ongeveer 1500 was deze nederzetting in de bergen de hoofdstad van de inheemse Tayrona. Pas in de jaren zeventig werden de overblijfselen van de stad herontdekt. Tochten van meerdere dagen leiden avontuurlijke reizigers langs het tientallen kilometer lange bergpad, omringd door bossen, watervallen en prachtige panorama's.

5. San Agustín

Een van de bekendste precolumbiaanse beschavingen die zich in het gebied van het huidige Colombia ontwikkelden, is de San Agustín. Weinig is echter bekend over deze Indiaanse cultuur, omdat zij al was verdwenen voor de Spaanse verovering. In Timaná en Neiva in het zuidwesten van Colombia is een archeologisch park met monumenten van San Agustín, zoals graftempels en standbeelden van ‘jaguarmensen’. Het gebruik van hallucinogene middelen heeft mogelijk een rol gespeeld bij het vormen van de aparte figuren.

6. Cartagena

Deze koloniale stad aan de Caribische kust is het kroonjuweel van Colombia en wordt ook wel het Parijs van Zuid-Amerika genoemd: Cartagena. Slenter door kleurrijke straatjes, over lieflijke pleintjes en over de de westelijke verdedigingsmuur rond de oude stad: Las Murallas. Vanaf de muur heb je een prachtig uitzicht, twee kanten op. 's Avonds dans je salsa in drukke clubs of drink je een cocktail in één van de talloze outdoor bars en cafés van de stad, vanwaar je uitkijkt over de waanzinnige skyline.