Skip to Content

Dodencel: de verhalen van mensen die onschuldig ter dood werden veroordeeld

Sinds 1973 zijn er in de VS meer dan 8700 mensen ter dood veroordeeld. Ruim 1500 executies zijn daadwerkelijk voltrokken. 182 gevangenen zaten onschuldig in de dodencel. Dit zijn de verhalen van enkelen van hen.
door Phillip Morris
8 jaar vast waarvan 2 in een dodencel vrijgesproken in 1993In 1993 werd Bloodsworth nu 60 de eerste terdoodveroordeelde die dankzij DNAonderzoek werd vrijgesproken Hij was veroordeeld voor het verkrachten en doden van een meisje van negen Vijf getuigen zeiden hem in de buurt van de plaats delict te hebben gezien Hij kreeg de doodstraf zonder dat er harde bewijzen tegen hem waren Negen jaar later werd zijn onschuld bewezen dankzij DNA dat werd aangetroffen op gearchiveerde bewijsstukkenpinterest icon
Martin Schoeller
Advertentie - Lees hieronder verder
1
8 jaar vast waarvan 2 in een dodencel vrijgesproken in 1993In 1993 werd Bloodsworth nu 60 de eerste terdoodveroordeelde die dankzij DNAonderzoek werd vrijgesproken Hij was veroordeeld voor het verkrachten en doden van een meisje van negen Vijf getuigen zeiden hem in de buurt van de plaats delict te hebben gezien Hij kreeg de doodstraf zonder dat er harde bewijzen tegen hem waren Negen jaar later werd zijn onschuld bewezen dankzij DNA dat werd aangetroffen op gearchiveerde bewijsstukken
Martin Schoeller
8 jaar vast, waarvan 2 in een dodencel; vrijgesproken in 1993 In 1993 werd Bloodsworth, nu 60, de eerste terdoodveroordeelde die dankzij DNAonderzoek werd vrijgesproken. Hij was veroordeeld voor het verkrachten en doden van een meisje van negen. Vijf getuigen zeiden hem in de buurt van de plaats delict te hebben gezien. Hij kreeg de doodstraf, zonder dat er harde bewijzen tegen hem waren. Negen jaar later werd zijn onschuld bewezen dankzij DNA dat werd aangetroffen op gearchiveerde bewijsstukken.
2
6 jaar in een dodencel vrijgesproken in 2001
Martin Schoeller
6 jaar in een dodencel; vrijgesproken in 2001
3
5 jaar vast de helft in een dodencel vrijgesproken in 1995Bij haar proces in 1990 werd Sabrina Smith 50 meisjesnaam Butler veroordeeld wegens de moord op haar zoontje Walter Haar advocaten verzuimden getuigen op te roepen die konden verklaren dat de verwondingen van het kind strookten met de hartmassage die ze had geprobeerd toe te passen Butler mocht niet voor de rechtbank verklaren dat ze onschuldig was Het hooggerechtshof van Mississippi gelastte een nieuw proces wegens nalatigheid door de aanklagers Butler werd vrijgesproken Ze is een van de twee vrouwen in Amerikaanse dodencellen die vrijspraak kregen Debra Milke zat 25 jaar onterecht vast
Martin Schoeller
5 jaar vast, de helft in een dodencel; vrijgesproken in 1995 Bij haar proces in 1990 werd Sabrina Smith (50), meisjesnaam Butler, veroordeeld wegens de moord op haar zoontje Walter. Haar advocaten verzuimden getuigen op te roepen die konden verklaren dat de verwondingen van het kind strookten met de hartmassage die ze had geprobeerd toe te passen. Butler mocht niet voor de rechtbank verklaren dat ze onschuldig was. Het hooggerechtshof van Mississippi gelastte een nieuw proces wegens nalatigheid door de aanklagers. Butler werd vrijgesproken. Ze is een van de twee vrouwen in Amerikaanse dodencellen die vrijspraak kregen; Debra Milke zat 25 jaar onterecht vast.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
5 jaar in een dodencel vrijgesproken in 1997
Martin Schoeller
5 jaar in een dodencel; vrijgesproken in 1997
5
2 jaar gevangenis beide in een dodencel vrijgesproken in 1976Ron Keine 73 midden hier omringd door zijn vrouw kinderen en kleinkinderen werd ten onrechte ter dood veroordeeld wegens het ontvoeren verkrachten en vermoorden van een student The Detroit News ontdekte dat een belangrijke getuige haar verklaring had gedaan onder druk van de aanklagers Keine werd vrijgelaten toen het moordwapen werd gelinkt aan een dakloze die de moord bekende Een aanklager werd uit zijn ambt gezet en drie agenten werden beboet
Martin Schoeller
2 jaar gevangenis, beide in een dodencel; vrijgesproken in 1976. Ron Keine (73, midden), hier omringd door zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen, werd ten onrechte ter dood veroordeeld wegens het ontvoeren, verkrachten en vermoorden van een student. The Detroit News ontdekte dat een belangrijke getuige haar verklaring had gedaan onder druk van de aanklagers. Keine werd vrijgelaten toen het moordwapen werd gelinkt aan een dakloze, die de moord bekende. Een aanklager werd uit zijn ambt gezet en drie agenten werden beboet.
6
27 jaar vast waarvan 2 in dodencelvrijgesproken in 2014
Martin Schoeller
27 jaar vast, waarvan 2 in dodencel; vrijgesproken in 2014
Advertentie - Lees hieronder verder
7
13 jaar in een dodencel vrijgesproken in 2001
Martin Schoeller
13 jaar in een dodencel; vrijgesproken in 2001
8
20 jaar in een dodencel vrijgesproken in 2005Derrick Jamison werd in 1984 in Cincinnati gearresteerd voor het beroven en doden van een barman Zijn veroordeling berustte op een valse verklaring van een van de echte daders die tegen Jamison getuigde in ruil voor strafvermindering Zijn executie werd zes keer aangekondigd maar telkens uitgesteld  de laatste keer negentig minuten voor het geplande tijdstip In 2000 gelastte een rechter een nieuw proces in 2005 werden alle aanklachten ingetrokken Jamison nu 60 draagt zijn kennis over de weeffouten in het Amerikaanse justitile systeem aan anderen over in de hoop het te veranderen
Martin Schoeller
20 jaar in een dodencel; vrijgesproken in 2005 Derrick Jamison werd in 1984 in Cincinnati gearresteerd voor het beroven en doden van een barman. Zijn veroordeling berustte op een valse verklaring van een van de echte daders, die tegen Jamison getuigde in ruil voor strafvermindering. Zijn executie werd zes keer aangekondigd, maar telkens uitgesteld – de laatste keer negentig minuten voor het geplande tijdstip. In 2000 gelastte een rechter een nieuw proces; in 2005 werden alle aanklachten ingetrokken. Jamison, nu 60, draagt zijn kennis over de weeffouten in het Amerikaanse justitiële systeem aan anderen over in de hoop het te veranderen.
9
17 jaar in een dodencel vrijgesproken in 2002Melndez leerde Engels in de dodencellen in Florida Als hij vertelt over zijn vrijspraak noemt hij het aantal jaren maanden en dagen dat hij er zat Er was geen fysiek bewijs voor zijn betrokkenheid bij de moord in 1983 waarvan hij werd beschuldigd maar hij werd pas vrijgesproken toen er een transcript opdook van een geluidsopname waarop de echte dader de moord bekent Het transcript was al lange tijd beschikbaar maar de aanklager had dit achtergehouden Na zijn vrijlating hoorde Melndez dat zijn moeder geld opzij had gezet om het lichaam van haar zoon na zijn executie te kunnen overbrengen naar Puerto Rico waar hij is geboren
Martin Schoeller
17 jaar in een dodencel; vrijgesproken in 2002 Meléndez leerde Engels in de dodencellen in Florida. Als hij vertelt over zijn vrijspraak, noemt hij het aantal jaren, maanden en dagen dat hij er zat. Er was geen fysiek bewijs voor zijn betrokkenheid bij de moord in 1983 waarvan hij werd beschuldigd, maar hij werd pas vrijgesproken toen er een transcript opdook van een geluidsopname waarop de echte dader de moord bekent. Het transcript was al lange tijd beschikbaar, maar de aanklager had dit achtergehouden. Na zijn vrijlating hoorde Meléndez dat zijn moeder geld opzij had gezet om het lichaam van haar zoon na zijn executie te kunnen overbrengen naar Puerto Rico, waar hij is geboren.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
11 jaar vast waarvan 5 in een dodencel vrijgesproken in 1981Graham rechts nu 69 poseert met zijn zoon Jabari die een tatoeage van zijn vader op zijn arm heeft Graham was een probleemtiener die een paar jaar doorbracht in jeugddetentie Hij werd veroordeeld voor de moord op een gevangenisbewaarder in Stockton Californi in 1973 Tegen de tijd dat zijn zaak nietig werd verklaard zat hij allang in een gevangenis voor volwassenen In 1979 verklaarde het Californische hooggerechtshof zijn veroordeling nietig toen bleek dat de aanklagers systematisch zwarte juryleden hadden geweigerd Toen het proces in 1981 werd overgedaan werd hij vrijgesproken Nu geeft hij lezingen over de doodstraf en raciale misstanden in de rechtsgang
Martin Schoeller
11 jaar vast, waarvan 5 in een dodencel; vrijgesproken in 1981 Graham (rechts, nu 69) poseert met zijn zoon Jabari, die een tatoeage van zijn vader op zijn arm heeft. Graham was een probleemtiener die een paar jaar doorbracht in jeugddetentie. Hij werd veroordeeld voor de moord op een gevangenisbewaarder in Stockton (Californië) in 1973. Tegen de tijd dat zijn zaak nietig werd verklaard, zat hij allang in een gevangenis voor volwassenen. In 1979 verklaarde het Californische hooggerechtshof zijn veroordeling nietig toen bleek dat de aanklagers systematisch zwarte juryleden hadden geweigerd. Toen het proces in 1981 werd overgedaan, werd hij vrijgesproken. Nu geeft hij lezingen over de doodstraf en raciale misstanden in de rechtsgang.
11
4 jaar in een dodencel vrijgesproken in 2001Joaqun Jos Martnez 49 die een Spaans paspoort heeft is de enige Europeaan die in een Amerikaanse dodencel zat en vrijspraak kreeg Hij werd veroordeeld voor een dubbele moord in Florida in 1995 Het hooggerechtshof van de staat herriep het vonnis en gelastte een nieuw proces de aanklagers hadden zich schuldig gemaakt aan benvloeding van de jury en politieverklaringen tijdens Martnez proces waren nietontvankelijk Tijdens het nieuwe proces trokken getuigen hun verklaring in In 2001 werd Martnez vrijgesproken Hij voert nu campagne tegen de doodstraf Toen hij vastzat riep de paus op zijn leven te sparen
Martin Schoeller
4 jaar in een dodencel; vrijgesproken in 2001 Joaquín José Martínez (49), die een Spaans paspoort heeft, is de enige Europeaan die in een Amerikaanse dodencel zat en vrijspraak kreeg. Hij werd veroordeeld voor een dubbele moord in Florida, in 1995. Het hooggerechtshof van de staat herriep het vonnis en gelastte een nieuw proces; de aanklagers hadden zich schuldig gemaakt aan beïnvloeding van de jury, en politieverklaringen tijdens Martínez’ proces waren niet-ontvankelijk. Tijdens het nieuwe proces trokken getuigen hun verklaring in. In 2001 werd Martínez vrijgesproken. Hij voert nu campagne tegen de doodstraf. Toen hij vastzat, riep de paus op zijn leven te sparen.
12
7 jaar in een dodencel vrijgesproken in 1987Cobb 79 is in de VS het vaakst voorgekomen voor dezelfde moorden Hij is vijf keer berecht voor een dubbele moord in 1977 De eerste twee processen eindigden onbeslist bij het derde werd hij schuldig bevonden en ter dood veroordeeld Het hooggerechtshof van Illinois herriep het vonnis omdat Cobb en een medeverdachte geen eerlijk proces hadden gehad Bij een vierde proces kwam de jury er niet uit in het vijfde sprak een rechter hem vrij Cobb kreeg in 2000 gratie van de gouverneur van Illinois
Martin Schoeller
7 jaar in een dodencel; vrijgesproken in 1987 Cobb (79) is in de VS het vaakst voorgekomen voor dezelfde moorden. Hij is vijf keer berecht voor een dubbele moord in 1977. De eerste twee processen eindigden onbeslist, bij het derde werd hij schuldig bevonden en ter dood veroordeeld. Het hooggerechtshof van Illinois herriep het vonnis omdat Cobb en een medeverdachte geen eerlijk proces hadden gehad. Bij een vierde proces kwam de jury er niet uit, in het vijfde sprak een rechter hem vrij. Cobb kreeg in 2000 gratie van de gouverneur van Illinois.
Advertentie - Lees hieronder verder
13
15 jaar in een dodencel vrijgesproken in 2012Thibodeaux nu 46 werd veroordeeld voor het verkrachten en vermoorden van zijn minderjarige nichtje Hij bekende  na langdurige politieverhoren en door slaapgebrek Hij trok zijn verklaring in maar werd toch veroordeeld ondanks tegenstrijdigheden tussen zijn bekentenis en de feiten van de misdaad Hij zat al tien jaar in de dodencel toen de officier van justitie de zaak heropende in samenwerking met zijn advocaten en het Innocence Project Er werd een DNAonderzoek opgestart dat aantoonde dat het meisje niet was verkracht en dat het aangetroffen DNA niet van hem was
Martin Schoeller
15 jaar in een dodencel; vrijgesproken in 2012 Thibodeaux, nu 46, werd veroordeeld voor het verkrachten en vermoorden van zijn minderjarige nichtje. Hij bekende – na langdurige politieverhoren en door slaapgebrek. Hij trok zijn verklaring in, maar werd toch veroordeeld, ondanks tegenstrijdigheden tussen zijn bekentenis en de feiten van de misdaad. Hij zat al tien jaar in de dodencel toen de officier van justitie de zaak heropende, in samenwerking met zijn advocaten en het Innocence Project. Er werd een DNA-onderzoek opgestart, dat aantoonde dat het meisje niet was verkracht en dat het aangetroffen DNA niet van hem was.
Watch Next
 
preview for Cultuur & samenleving

Cultuur en samenleving

tijdens de heilige maand ramadan proberen moslims dichter bij allah te komen door te vasten om te zien naar anderen en te bidden zoals ook deze palestijnse man die bidt in de grote moskee in gazastad

Ramadan: heilige maand in de islamitische cultuur

de kolenmijn mount thorley warkworth in hunter valley australië

Solastalgie: heimwee naar een verloren wereld

antelope valley

Website van National Geographic is vernieuwd

Als we het hebben over het erwteneiwit van een populaire plantaardige burger moeten we bedenken dat die burger niet is gemaakt van verse doperwtjes uit de tuin maar van een ingredint waaraan maar weinig mensen in de supermarkt aandacht besteden gele spliterwten die in gekookte vorm tot populaire Indiase dals worden verwerkt schrijft Mark Wilson

Zal plantaardig vlees de Amerikaanse honger naar het échte spul ooit stillen?

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder