‘Echt Vietnamees eten voor een Asian prijs,’ staat op het bord van Deli Tasty, een relatief nieuw tentje op de Meent in Rotterdam, op loopafstand van mijn huis. Sinds mijn eerste lunch daar, zo'n half jaar geleden, werden verse springrolls en Vietnamese pannenkoekjes met garnalen vaste kost op zaterdagmiddag voor mij en mijn vlam. Hoewel de liefde tussen hem en mij snel bekoeld was, is de gedeelde liefde voor de Vietnamese keuken blijven bestaan.

Vietnamese koffie met of zonder ijs, lees ik op het bord boven de toonbank. ‘Wat is dat eigenlijk precies?’ vraag ik aan de altijd vriendelijke ober bij Deli Tasty. ‘Traditionele koffie met zoete gecondenseerde melk,’ glimlacht hij. ‘In Vietnam is het gebruikelijk deze koffie te drinken met ijs, ter verkoeling.’ Ik ben nieuwsgierig en bestel er één. Alleen de aanblik van de koffie is het al waard: op het glas staat een tinnen potje waaruit de koffie komt druppen, boven op een laag gecondenseerde melk. ‘Zodra je koffie klaar is, kan je het ijs erbij gooien,’ instrueert hij me. Het is de lekkerste ijskoffie die ik ooit heb geproefd!

Vietnamese koffie bij Deli Tasty
Vietnamese koffie bij Deli Tasty

De eerste keer dat ik Vietnamees at, wist ik niet eens dat het Vietnamees was: ik dacht dat we gewoon een hele goede Thai hadden gevonden. Inmiddels ben ik regelmatig bij menig Vietnamees restaurant te vinden. Het lijkt niet uit te maken wat je bij de Vietnamees bestelt: de ingrediënten zijn altijd vers, de texturen afwisselend en de smaken explosief. Volgende week vlieg ik naar Vietnam voor het echte werk. Je kunt wel raden waar ik me vooral op verheug. Het eten!

Mijn reis door Vietnam start in hoofdstad Hanoi, in het noorden. Daarna vlieg ik door naar Hue, om te eindigen in het zuiden, waar ik Ho Chi Minh City, de Cu Chi tunnels en de Mekongdelta zal ontdekken. Ik zie mezelf al gaan: meecrossen in het chaotische Vietnamese verkeer, fietsen door de rijstvelden, maar vooral lekker noedels slurpen en koffie drinken met de locals in kleine eettentjes op straat. Mijn honger naar Vietnamees eten wordt gelijk goed gestild in Hanoi waar ik op ‘foodsafari’ ga: een culinaire ontdekkingstocht van exotische Vietnamese gerechten, zoals dumplings, gestoomde slakken en kikkerbilletjes.

Ik moet glimlachen bij de gedachte dat ik deze dingen ga proeven. Jaren geleden was het nog ondenkbaar geweest dat ik zaken als kikkerbilletjes überhaupt maar zou aanraken: ik was zo ongeveer de aanstellerigste eter ter wereld. Mijn nieuwsgierigheid naar nieuwe dingen wint het inmiddels van mijn afschuw, alhoewel ik nog steeds rillingen over mijn lijf krijg bij de gedachte aan Vietnamese delicatessen als een ei met een kuiken erin. Toch heb ik me voorgenomen deze reis niet kinderachtig te doen over eten. As long as it doesn’t kill me…

Niet alleen in Hanoi ga ik lekker eten. In Hue fiets ik door bloemen- en rijstvelden naar het authentieke Kim Long Village, waar ik samen met een lokale familie een traditionele regionale maaltijd bereid, waarna we een tea party houden volgens aristocratische etiquette. Genieten, toch? Op de Mekongdelta wordt het ook feest. Exotisch fruit proeven op de drijvende markten en samen koken met de familie waar ik overnacht, waarna we het Vietnamese feestdrankje rijstwijn drinken. Natuurlijk ga ik meer doen dan alleen maar eten in Vietnam, maar dát ik veel en lekker ga eten is een ding dat zeker is.

Lees meer over Vietnamees eten in ons Vietnamdossier, waar je onder meer heerlijke streetfoodrecepten van Mirjam Letsch vindt!