Handleiding: oversteken in Vietnam

Miljoenen scooters en brommers zigzaggen door de straten van Vietnamese steden als Hanoi en Saigon. Verkeersregels lijken er niet te zijn en de weg oversteken is een serieuze uitdaging. Hoe steek je over in Vietnam?

Gepubliceerd 6 dec. 2017 22:24 CET
Foto door Veerle Witte

Voorzien van zonnebril, helm en modieuze mondkapjes racen de Vietnamezen op hun scooters crisscross langs elkaar: soms met wel vier gezinsleden tegelijk of hele ladingen aan spullen symmetrisch op elkaar gestapeld. De stroom scooters in de grote steden van Vietnam is oneindig, het getoeter een ritmisch en constant achtergrondgeluid waar je gewend aan raakt. De eerste keer dat ik een drukke straat moest oversteken in Hanoi, heb ik er zeker een kwartier over gedaan: stoppen voor voetgangers op een zebrapad behoort hier niet tot de verkeersregels. Vandaar deze handleiding: hoe de straat over te steken in Vietnam.

1. Volg de Vietnamezen

Kijk het af van de Vietnamezen! Ze lopen rustig en ongestoord naar de overkant van een drukke weg, terwijl scooters en brommers van alle kanten om hun heen slalommen. Als je aan de zijde van een Vietnamees mee kunt wandelen, dan zit je altijd goed.

2. Twijfel niet

Is er geen Vietnamees in de buurt? Loop zo zelfverzekerd mogelijk naar de overkant. De scooters kunnen op die manier goed inschatten waar je naar toe gaat, zodat ze je kunnen ontwijken. Zodra je echter twijfelt, kunnen ze misschien een verkeerde inschatting maken. Niet doen dus!

3. Maak een afremmend gebaar met je hand

Vietnamezen die de straat oversteken, maken een soort wuivend, afremmend gebaar met hun hand naar het naderende verkeer. Ik denk dat het bedoeld is om ze wat af te laten remmen. Of het echt helpt weet ik niet, maar het is het proberen waard.

4. Pas op voor grotere voertuigen

Hoewel de scooters en brommers je over het algemeen met gemak kunnen ontwijken, is dat voor grotere voertuigen, zoals auto’s en bussen, minder makkelijk. Die zijn nou eenmaal een stuk minder wendbaar. Wacht daarom eerst tot de grote voertuigen gepasseerd zijn, voordat je gaat oversteken.

5. Heb geduld

Onthoud dat er wel genoeg plek moet zijn om uit te wijken. Als er dus een enorme stroom scooters aankomt, wacht dan even tot de grootste drukte voorbij is. Zodra je denkt dat de naderende voertuigen weer genoeg plek hebben om opzij te gaan, kun je rustig oversteken. Succes!

Meer Vietnam? Lees ons Vietnamdossier of check het reisaanbod van Vietnam Online

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Digital Nomad
Dwalen langs Zwitserse bergmeren
Digital Nomad
Reistip: Overnacht in een berghut in de Oostenrijkse Alpen
Digital Nomad
4x Dichtbij de natuur in de Duitse regio Thüringen
Digital Nomad
De groene parel van Frankrijk die je nog niet kende
Digital Nomad
Leven in de Mekongdelta

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.