Al vanaf het moment dat we aangekomen zijn in Costa Rica, kijk ik uit naar dit moment: abseilen van watervallen en ziplinen over de toppen van een dichtbegroeide canyon. Dit zijn de dingen waarvoor je naar Costa Rica komt! ‘Het kabelsysteem in Costa Rica werd in eerste instantie ontwikkeld om het leven in de bomen te bestuderen, aangezien er in de boomtoppen veel meer leven te vinden is dan op de grond,’ vertelt onze alwetende gids Juve. ‘Nadat de studie afgelopen was, dachten ze: dit is perfect voor toeristen om te ziplinen!’

Ziplines brengen ons van de ene naar de andere kant van de Puente Vigas Canyon
Ziplines brengen ons van de ene naar de andere kant van de Puente Vigas Canyon.
Veerle Witte

We zijn in de Turrialbavallei, relatief dichtbij San José, die omringd is door de vier hoogste punten van Costa Rica: Cerro de la Muerte, Cerro Chirripó, de Turrialba- en de Irazuvulkaan. Als ik ’s ochtends vroeg de gordijnen opentrek in de mountainlodge waar we overnachten, kijk ik recht vanuit mijn bed op de rokende Turrialbavulkaan: één van de negen actieve vulkanen in Costa Rica. Aan de andere kant van de lodge kijk je neer op de Turrialbavallei, waar je komt voor actieve sporten, zoals abseilen, mountainbiken en wildwaterraften.

Als een amazonica vlieg ik door de toppen van het Costa Ricaanse regenwoud! We trekken van de ene naar de andere kant van de Puente Vigas Canyon, door te abseilen van watervallen, wiebelende hangbruggen over te steken en te zoeven over hoge ziplines. De dichtbegroeide kloof vol rivieren en watervallen is ongeveer een kilometer lang en nog geen driehonderd meter breed, maar het voelt alsof je kilometers diep in de dichte jungle zit. ‘Hoewel veel mensen denken dat Turrialba alleen een klein dorpje is, beslaat het een gigantische gebied,’ lacht de knappe Milly. Ik vind haar een beetje op Pocahontas lijken, maar dan een moderne versie. Samen met Alejandro en David neemt ze ons mee door de canyon. Geoefend springt ze van watervallen naar beneden alsof het niks is, de ziplines doet ze ondersteboven.

Abseilen van watervallen
Abseilen van watervallen.
ExplorNatura

‘Gewoon naar achter leunen in je harnas en je benen gestrekt vooruit houden,’ legt Milly uit. Recht door de waterval abseilen we omlaag. Op sommige punten klettert het water hard over je heen, terwijl je probeert de simpele techniekinstructies te onthouden. Als je niet ver genoeg naar achteren leunt of je benen buigt, dan klap je naar voren in de waterval. Maar zelfs als je valt is het vrij makkelijk om jezelf te herpakken. Terwijl we waterval na waterval trotseren, voel ik me alsof ik zes koppen koffie achter elkaar heb gedronken: de adrenaline giert door mijn lichaam!

‘Dichter dan dit bij de natuur kom je niet,' grijnst Alejandro. Je daalt af langs watervallen, hiket door de jungle en steekt rivieren over. ‘Volgende keer moet je komen wildwaterraften. Dat is waanzinnig!’ Voor avonturiers zijn de mogelijkheden in Turriabla eindeloos. Hoewel het door veel reizigers gebruikt wordt als doorgangsgebied van en naar de Caribische en Pacifische kust, zou ik me hier gemakkelijk een week kunnen vermaken. Paardrijden door de bergen, de pre-Colombiaanse ruïnes van Guayaba bezoeken, raften en vulkanen beklimmen. Turrialba laat je bloed sneller stromen!