6x Actief in de Franse Ardennen

Wilder, ruiger en minder druk dan bij de Belgische buren: de Franse Ardennen zijn een walhalla voor rustzoekers, natuurliefhebbers en avonturiers.

Door Veerle Witte
Gepubliceerd 29 nov. 2017 17:37 CET
Kanoën in de Ardennen.
Kanoën in de Ardennen.
Foto door Veerle Witte

Over bijna verlaten weggetjes slingeren we door groene bossen, boerenlandschappen en lieflijke dorpjes. Samen met mijn beste vriendin start ik mijn rondreis door vier regio’s in Frankrijk in de Franse Ardennen: een van de groenste regio’s van Frankrijk op slechts vier uur rijden van Amsterdam, waar ik heerlijk de avonturier mag uithangen. Van boomklimmen tot het rijden van een segway: dit is mijn top zes van actieve natuuractiviteiten in de Franse Ardennen!

1. Vliegen over de Maas

Aaaah! Van 120 meter hoogte vlieg ik als een soort superwoman naar beneden: de Maas strekt zich onder mij uit, vanuit mijn ooghoeken zie ik schattige Franse dorpjes. Met 110 kilometer per uur race ik van de langste zipline van Noord-Frankrijk: 1,2 kilometer! De kabelbaan maakt deel uit van het TerrAltitude avonturenpark, waar je ook kunt bungeejumpen, klimmen en paintballen. 

De zipline van het TerrAltitude avonturenpark, de langste van Frankrijk.
Foto door Veerle Witte

2. Kanoën langs boerendorpjes

‘Au revoir!’ roepen de Franse boeren ons nog na terwijl ze onze kano een zet geven. Daar gaan we dan: de Semoyrivier op. Het ochtendlicht komt net door de bomen piepen en de vogels zingen ons tegemoet. We kanoën een kleine vijf kilometer van Thilay naar Tournavaux, waarbij we miniwatervalletjes, boerendorpjes en bossen passeren. Wat een heerlijke manier om de natuur te ervaren: zo rustgevend, zo zen. 

Kanoën over de Semoy, van Thilay naar Tournavaux.
Foto door Veerle Witte

3. Segwayen door het bos

Eerlijk is eerlijk. Toen ik segwayrijden op het programma zag staan, dacht ik: wat suf! Wanneer ik een politieman of toerist op zo’n ding voorbij zie komen, voel ik altijd een lichtelijke plaatsvervangende schaamte. Maar vanaf het moment dat ik dit meesterlijke voertuig betreed, wil ik nooit meer lopen. We racen door de bossen, langs een klein riviertje waar eeuwenoude bruggetjes overheen lopen en langs prachtige panoramische uitkijkpunten.

4. Boomklimmen

Mijn zwarte broek is groen en ik zit onder de mos en stukjes schors: ik sta in de top van een boom, waar ik zelf naartoe ben geklommen. In Noord-Frankrijk vind je een actief groepje boomklimmers, die je ook als particulier kunt inhuren voor een klimsessie. Stel je lenigheid, behendigheid en kracht op de proef en drink als beloning een Frans biertje in de boomtoppen. Zo één met de natuur was ik nog niet eerder.

Boomklimmen in de Ardennen.
Foto door Veerle Witte

5. Fiets de Trans-Ardennen

Dit beroemde – en overwegend platte – fietspad van 80 kilometer, dat de hele Franse Ardennen doorkruist, trekt massa’s Nederlanders. De Trans-Ardennen loopt van Givet, net na de Belgische grens, naar Charleville-Mézières en werd in 2016 met 38,5 kilometer verlengd naar Remilly-Aillicourt. Fiets door groene bossen en valleien: het pad, dat onderdeel uitmaakt van de Maasfietsroute, wordt niet voor niets La Voie Verte genoemd: de Groene Route.

6. Wandel 3000 km aan paden

Als je alle wandelpaden in de Franse Ardennen zou willen lopen, dan mag je vast gaan beginnen. Een netwerk van zo’n 3000 kilometer aan wandelpaden loopt door de hele regio. Wandel over kalkachtige vlakten in het zuiden, beboste heuvels in het centrale deel en een hoogvlakte met diepe dalen in het noorden: er is gratis een gigantisch aanbod aan wandelroutes te downloaden.

Een uitkijkpunt in de Ardennen.
Foto door Veerle Witte

PRAKTISCH

Spierpijn van het boomklimmen, kanoën en fietsen? Kom even helemaal tot rust in de Scandinavisch aandoende chalets van Kotas Esprit Nordique. In gezelschap van wat ezels, een lama en tientallen katten geniet je van de stilte van het Franse platteland. Je spieren laat je ontspannen in de jacuzzi of de sauna. Een andere fijne en centraal gelegen optie in de Franse Ardennen is Les Boucles de Meuse in Montherme, waar je smult van lokale specialiteiten.


 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Digital Nomad
De groene parel van Frankrijk die je nog niet kende
Digital Nomad
Dwalen langs Zwitserse bergmeren
Digital Nomad
Reistip: Overnacht in een berghut in de Oostenrijkse Alpen
Digital Nomad
4x Dichtbij de natuur in de Duitse regio Thüringen
Digital Nomad
Roadtrip door vulkanisch Auvergne

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.